NewsDigest: 64% din ruși cred că noul coronavirus este ”o armă biologică”
Dacă e marți, vorbim despre Anti-Fake și subiecte precum dezinformare și fake news:
Anti-Fake
Sursă foto: Anti Fake
Recenzii false „vândute” online
Pe măsură ce comerțul electronic a luat amploare, „producția” de recenzii a devenit tot mai profitabilă. Recent, au fost descoperite 10 site-uri web care vând recenzii false pentru produsele de pe Amazon Marketplace. Deși Amazon și-a anunțat poziția fermă de a lupta împotriva acestui fenomen, prin aplicarea de măsuri severe asupra celor implicați, comercializarea recenziilor false nu pare să se aproprie de sfârșit. Efectele unor opinii fabricate asupra percepției oamenilor și, implicit, asupra deciziilor de cumpărare reprezintă o problemă reală, ținând cont de faptul că tot mai multe persoane aleg un anumit produs evaluând recenziile altor utilizatori. Iată câteva sfaturi care ne-ar putea ajuta să nu dăm crezare unor astfel de recenzii contrafăcute: (1) fii sceptic – nu crede tot ce este scris despre un produs, mai ales dacă îi este asociat un număr mult prea mare de păreri; (2) recitește textul pentru a vedea dacă aceleași idei se repetă în mai multe recenzii; (3) manifestă prudență față de conținutul foto/ video fiindcă, de multe ori, acesta poate fi fals; (4) raportează orice mesaj pe care îl percepi ca fiind înșelător.
Citește mai mult:
which.co.uk – How to spot a fake review
theconversation.com – How to spot a fake review: you’re probably worse at it than you realise
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Reuters
Rusia este dispusă să restabilească relațiile cu SUA, dacă Washingtonul este pregătit pentru acest lucru.
- “Preşedintele Putin şi-a declarat în mai multe rânduri disponibilitatea de a restabili şi de a dezvolta în mod dinamic relaţiile noastre (cu SUA) în măsura în care şi partea americană este pregătită pentru aceasta” a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. (Agerpres)
Pentagonul anunță un ajutor de 125 de milioane de dolari pentru apărarea Ucrainei.
- Ajutorul militar include două bărci de patrulă de tip Mk. VI, radare pentru contracararea artileriei, echipament pentru exploatarea imaginilor satelit, precum și echipament pentru medicină militară. Pentagonul a mai declarat că încă 150 de milioane erau prevăzute pentru Ucraina, doar că această sumă este condiționată unor reforme militare din partea Ucrainei. (RFERL)
Myanmar: SUA avertizează armata cu noi sancțiuni.
- Statele Unite au avertizat luni liderii militari din Myanmar cu noi sancțiuni, după ce noi informații privind represiunea brutală după lovitura de stat au ajuns în spațiul public. «Dacă armata birmaneză continuă pe această cale, dacă armata birmaneză refuză să restabilească guvernul ales în mod democratic şi să înceteze această violenţă oribilă împotriva demonstranţilor paşnici, vor exista în viitor măsuri suplimentare din partea Statelor Unite», a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. (Agerpres)
Marocul a suspendat contactele cu ambasada Germaniei.
- Autoritățile marocane au decis suspendarea oricărui contact cu misiunea diplomatică germană, din cauza unor «neînțelegeri profunde» cu Berlinul privind mai multe probleme, în mod special conflictul din Sahara Occidental. (Agerpres)
Economie
Sursă foto: Agerpres
Știri economice
Patronate retail: Ne îndreptăm rapid spre un colaps cvasi-generalizat al retailului nealimentar; peste 5.000 de firme au închis porţile.
- Într-o industrie în care activează peste 45.000 de companii cu o cifră de afaceri de 81,55 miliarde de lei, lipsa oricărui sprijin real al autorităţilor a făcut ca anul trecut peste 5.000 de firme din retailul nealimentar să îşi închidă porţile. Nu este un punct de maxim sau un punct de final. Ne îndreptăm rapid spre un colaps cvasi generalizat al retailului nealimentar, ceea ce riscă să lase fără un loc de muncă peste 200.000 de salariaţi. (Agerpres)
ONRC: 316 firme şi PFA au intrat în insolvenţă în ianuarie 2021.
- Numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate intrate în insolvenţă a scăzut cu 31,75% în ianuarie 2021, comparativ cu prima lună din 2020, fiind înregistrate 316 insolvenţe, reiese din datele publicate pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. (Agerpres)
Magneți minieri: Insula arctică constată că energia verde poate fi un blestem.
- Pe măsură ce stratul de gheață din Groenlanda se topește, două companii miniere din Australia – una care caută finanțare în Statele Unite, cealaltă deținută parțial de o firmă chineză susținută de stat – concurează pentru aprobare pentru a intra în ceea ce US Geological Survey (USGS) ) numește cele mai mari depozite neexploatate din lume de metale rare. (Reuters)
Business & Tehnologie
Mizând pe moartea mașinilor pe benzină, Volvo va deveni electric până în 2030.
- Producătorul auto suedez a declarat că 50% din vânzările sale globale ar trebui să fie mașini complet electrice până în 2025 și cealaltă jumătate de modele hibride. Deținută de Zhejiang Geely Holding Group din Hangzhou, Volvo va lansa o nouă familie de mașini electrice în următorii ani, toate acestea fiind vândute numai online. Volvo va prezenta cel de-al doilea model complet electric, C40. (Reuters)
Rohlik, startup-ul de livrăre de produse alimentare cehe la cerere, primește 230 milioane de dolari pentru a se extinde în toată Europa.
- Rohlik, un startup ceh care a construit o afacere de comenzi și livrări de produse alimentare online, împreună cu produse de la mici întreprinderi locale a obținut 190 milioane de euro pentru a se extinde în Germania, Polonia, România și alte țări europene. (Techcrunch)
Societate
Sursă foto: The Daily Maverick
Evoluții Covid-19
Europa divizată pe proiectul de paşaport de vaccinare.
- Unele state, printre care Franţa, consideră prematură chestiunea drepturilor legate de un „paşaport” de vaccinare şi se teme de profunde inegalităţi, în vreme ce mai puţin de 5% dintre europeni au fost vaccinaţi până acum şi vaccinul nu este obligatoriu. Comisia Europeană va prezenta pe 17 martie un proiect de „paşaport verde” digital care să ateste o vaccinare contra Covid sau teste negative. (G4 Media)
OMS: Numărul cazurilor de Covid-19 crește iar, după o lună și jumătate de scădere.
- Conducătorul OMS a recomandat comunităţii internaţionale să nu se bazeze exclusiv pe vaccinare, spunând că regulile fundamentale de igienă rămân de bază în ceea ce priveşte controlul pandemiei. Totuși, a spus că este încurajator că, în sfârşit, personalul medical din ţările sărace este vaccinat, inclusiv în ţări din Vestul Africii precum Ghana şi Coasta de Fildeş. (RFI)
STUDIU 64% din ruși cred că noul coronavirus este ”o armă biologică” și evită vaccinarea cu Sputnik V.
- Pentru observatori, aceste rezultate stau mărturie privind neîncrederea tradiţională în autorităţi, accentuată de lipsa de transparenţă în gestionarea pandemiei de coronavirus şi de relaţiile tensionate cu occidentalii. Acelaşi sondaj indică faptul că proporţia ruşilor dispuşi să se vaccineze împotriva COVID-19 a scăzut în două luni de la 38% la 30%. (G4 Media)
Alte știri
Premierul armean, de acord cu alegerile anticipate dacă și Opoziția vrea.
- Tensiunile politice din Armenia sunt mari, susținătorii lui Pașinian și cei al Opoziției organizând fiecare mitinguri masive în locuri separate din Capitală. Pașinian se confruntă cu o criză politică majoră după ce conducerea Armatei i-a cerut demisia săptămâna trecută, o mișcare pe care premierul a echivalat-o cu o tentativă de lovitură de stat militară. (Radio Europa Liberă)
Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat la 3 ani de închisoare pentru corupție.
- În acest caz zis al „interceptărilor”, Sarkozy este acuzat că, împreună cu avocatul său, a încercat să-l corupă pe magistratul Gilbert Azibert, pe atunci în funcţie la Curtea de Casaţie. Acesta i-ar fi oferit judecătorului un post în Monaco, în schimbul unor informaţii cu privire la o anchetă financiară. (Digi 24)
Sursă foto: The Balkan Forum