NewsDigest: 1 milion de morți din cauza COVID-19 la nivel global
Studiu: Tinerii, cei mai predispuși să creadă în dezinformarea despre COVID-19 Un nou studiu arată că americanii cu vârste între 18 și 24 de ani sunt mai predispuși să creadă în informațiile false cu privire la originea, căile de transmitere sau severitatea coronavirusului. La realizarea studiului au participat 21.196 de persoane, iar rezultatele au arătat o fragmentare clară a răspunsurilor pe categoriile de vârstă. Respondenții cu vârsta între 18 și 24 de ani prezintă o posibilitate de 18% de a crede într-o afirmație falsă, în comparație cu 9% pentru cei cu vârsta de peste 65 de ani. |
Sursă grafc: https://www.nytimes.com/2020/09/23/technology/young-people-more-likely-to-believe-virus-misinformation-study-says.html Noul studiu vine în contradicție cu concluziile altor cercetări ştiinţifice care au arătat că persoanele cu vârsta de peste 65 de ani ar fi de șapte ori mai predispuse să disemineze informații false, în comparație cu cei din categoria 30-44 de ani. Citește mai mult: axios.com – Gen Z is eroding the power of misinformation nytimes.com – Getting wise to fake news |
Un citat fals preluat de pe un site de satiră a fost atribuit unui lider din Australia O imagine în care era indicată declarația premierului statului Victoria, Daniel Andrews, a circulat timp de mai multe zile pe Facebook și a adunat mii de reacții și distribuiri. În contextul noilor măsuri de restricție impuse în mai multe state, liderului australian i-a fost atribuit un citat fals în care acesta ar fi afirmat că „se pot evita foarte multe probleme, dacă oamenii vor înceta să insiste să își mai apere drepturile.” Citatul a fost, de fapt, preluat de pe un site care publică articole satirice, însă imaginea a reușit să inducă în eroare persoanele de pe rețelele sociale. Oficialii guvernului statului Victoria au confirmat că declarația nu aparține premierului. |
Sursă foto: https://factcheck.afp.com/australian-state-leader-misquoted-misleading-facebook-posts-which-shared-satirical-article-fact De multe ori știrile false și articolele satirice pot fi confundate. În conținutul său, o satiră poate face apel la parodie, metaforă sau distorsionarea realității, asemănător cu conținutul știrilor false. De reținut că articolele satirice sunt publicații de umor și ironie, în care faptele reale sunt exagerate sau ridiculizate. Citește mai mult: eu.usatoday.com – Fact check: Claim that Biden called the Second Amendment ‘obsolete’ is satire theconversation.com – Too many people believe satirical news is real |
Securitate și relații internaționale
Conflictul tensionat dintre Armenia și Azerbaijan
Nagorno-Karabah: Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.
- O reuniune de urgenţă cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU privind situaţia din regiunea disputată Nagorno-Karabah urmează să aibă loc marţi la cererea unor ţări europene, au afirmat luni surse diplomatice. Germania şi Franţa sunt la originea acestei iniţiative, dar alte state europene – Estonia, Belgia, Regatul Unit – o susţin, au precizat sursele citate. (Agerpres)
Rolul de sprijin al Turciei complică cea mai recentă izbucnire din Nagorno-Karabakh.
- Apelurile Rusiei de a opri escaladarea violenței din Nagorno-Karabakh, care a început duminică, au rămas neascultate, în parte datorită ascensiunii Turciei ca putere regională care a modificat echilibrul delicat din regiunea sensibilă a Munților Caucaz. Sprijinul Ankarei pentru vecinul său Azerbaidjan și retorica zguduitoare au încurajat cea mai violentă izbucnire de câțiva ani într-un conflict de zeci de ani și au creat o durere de cap semnificativă pentru președintele rus Vladimir Putin, punând la încercare hegemonia regională a Moscovei. (Financial Times)
Evoluția situației din Belarus
Preşedintele Consiliului European speră într-un acord asupra sancţiunilor pentru Belarus la summitul UE.
- Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat luni că speră într-un acord pentru adoptarea de sancţiuni împotriva regimului la putere în Belarus, cu prilejul summitului UE de joi şi vineri. UE a elaborat o listă de circa 40 de persoane pe care intenţionează să le sancţioneze pentru rolul lor în falsificarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale de la 9 august din Belarus şi în reprimarea manifestaţiilor împotriva regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. (Agerpres)
Macron solicită medierea OSCE în Belarus înainte de întâlnirea cu Tsikhanouskaya.
- Președintele francez Emmanuel Macron se va întâlni cu liderul opoziției din Belarus, Svyatlana Tsikhanouskaya, în Lituania, pe 29 septembrie, într-o demonstrație de sprijin pentru opoziție și pentru a începe o presiune pentru mediere. Macron a confirmat că se va întâlni cu Tsikhanouskaya dimineața în timpul unei vizite de trei zile în Lituania și Letonia. Tsikhanouskaya a spus că a solicitat întâlnirea și a cerut lui Macron să ajute la medierea crizei. (Radio Free Europe)
Svetlana Alexievich, câștigătoare a premiului Nobel și membră a opoziției din Belarus, pleacă în Germania.
- Svetlana Alexievich, autoarea bielorusă și laureată a Premiului Nobel, a părăsit țara pentru tratament în Germania, spune asistenta ei. Ea spune că această călătorie nu are legătură cu politica și că doamna Alexievich se va întoarce. Duminică, poliția a arestat sute de oameni la cel mai recent miting împotriva președintelui Alexander Lukashenko, după alegerile disputate de luna trecută. (BBC News)
Alte știri internaționale
Ungaria şi Polonia vor înfiinţa un institut comun care va analiza statul de drept în țările UE pentru a contracara rapoartele Bruxelles-ului.
- După ce s-a întâlnit cu ministrul polonez de externe Zbigniew Rau la Budapesta, Szijjarto a declarat că raportul UE privind statul de drept, care va fi discutat în curând la Bruxelles, se anticipează să fie mai degrabă o declaraţie politică, decât o evaluare bine întemeiată. „Scopul institutului comparativ va fi să nu fim luaţi de proşti”, a spus Szijjarto, adăugând că există „destui politicieni occidentali care ne folosesc pe post de sac de box”. (G4Media)
China desfăşoară din nou exerciţii militare în patru mări.
- China a început luni cinci exerciţii militare simultane de-a lungul diferitelor părţi ale coastei sale, fiind a doua oară în ultimele două luni când desfăşoară astfel de manevre concurente pe fondul tensiunii regionale în creştere. Două dintre exerciţii se desfăşoară lângă Insulele Paracel în disputata Mare a Chinei de Sud, unul în Marea Chinei de Est şi altul mai la nord, în Marea Bohai, a anunţat Administraţia Siguranţei Maritime în notificări postate pe site-ul său. (Agerpres)
Economie
Economia în timp de pandemie
Fondurile de pensii din SUA dau în judecată Allianz, administratorul unei părți a investițiilor șoferilor de tir, profesorilor și angajaților în rețeaua de metrou. Pierderile suferite de fond sunt estimate la 4 miliarde de dolari.În același timp, inegalitatea socială se accentuează în China, pandemia adâncind datoriile familiilor chineze. Pe de altă parte, un Brexit fără acord amenință să lase fără locuri de muncă până la 700.000 de oameni.
Fondurile de pensii din SUA dau în judecată Allianz pentru pierderile de 4 miliarde de dolari suferite în timpul pandemiei.
- Fondurile de pensii pentru șoferi de tir, profesori și lucrători din metrou au dat în judecată în Statele Unite compania germană Allianz, unul dintre cei mai buni administratori de active din lume, pentru că nu au protejat investițiile în timpul crizei pandemice. (Reuters)
Recuperarea economică a Beijingului accentuează inegalitatea economică și adâncește rata sărăciei.
- Persoanele care câștigă mai puțin de 100.000 de yuani (14.650 dolari) pe an, au declarat că averea lor a scăzut în prima jumătate a anului 2020, se arată în China Household Finance Survey. Cei care câștigă peste 300.000 de yuani pe an au raportat câștiguri nete. În același timp, brandurile de lux precum Chanel și Louis Vuitton și-au crescut prețurile în acest an în China. (Bloomberg)
Brexit – 700 000 de locuri de muncă se află în pericol în cazul în care cele două părți nu ajung la un acord.
- În total ar exista pierderi potențiale de 1 milion de locuri de muncă într-un scenariu fără acord, potrivit unui raport nepublicat al Institutului Halle pentru Cercetări Economice, văzut de Financial Times. (Financial Times)
Business & Tehnologie
În lumea business-ului, UE dă startul elaborării legislației de reglementare a companiilor Big Tech. Partidul chinez își continuă expansiunea în mediul privat, anunțând noi responsabilități pe care companiile le au în a promova obiectivele politice ale partidului.
UE prioritizează elaborarea de noi reglementări pentru platformele Big Tech.
- Deputații europeni au votat luni propuneri pentru reglementarea Big Tech. În urma acestora se va construi o bază legislativă de referință pentru a reacționa la problemele legate de competiție și evaziune fiscală pe care marile companii tehnologice le-au ridicat. (Financial Times)
Partidul comunist chinez își întărește controlul asupra companiilor private.
- Într-o serie de anunțuri și întâlniri ale politicienilor, aceștia au subliniat faptul că afacerile private au un rol important în „munca Frontului Unit” – un eufemism pentru eforturile menite să se asigure că organizațiile și instituțiile non-politice susțin obiectivele politice ale partidului. (Financial Times)
Societate
Alegerile locale și viitoarele alegeri parlamentare.
În această ultimă perioadă, atât Bucureștiul, cât și restul României au dovedit că mișcările greșite ale unui partid sunt percepute, iar dacă vrei să câștigi capital politic în România anului 2020, trebuie să dai dovadă de competență și de distanțare față de corupție sau oameni corupți. Greșelile PSD-ului din ultimii ani i-au lăsat în probabil cea mai precară situație politică din istoria sa, iar partidele precum PNL și USR profită din plin de acest fapt. Aceștia au reușit să vină cu platforme moderne și aparent sustenabile de administrație locală, față de PSD care s-a bazat pe popularitatea sa și pe măsuri populiste pentru a câștiga. Având în vedere actualul trend, probabil că și la scrutinul parlamentar de pe 6 decembrie PNL și USR vor avea câștiguri mari față de anii precedenți, dar rămâne de văzut dacă vor reuși să formeze o majoritate împotriva posibilei alianțe PSD-Pro România-UDMR.
Realiniere politică în urma alegerilor locale.
- Harta politică a României arată foarte diferit față de cum arăta acum o săptămâna. Concret, Partidul Național Liberal (PNL) și Uniunea Salvați România (USR) au reușit să câștige în multe orașe și regiuni care în trecut erau conduse, sau chiar dominate de către Partidul Social Democrat (PSD). Aceste schimbări ar putea influența și peisajul parlamentar, alegerile având loc peste o lună. Astfel, vor reuși PNL și USR să asigure o majoritate parlamentară pe 6 decembrie sau își va regăsi PSD suflarea de care are nevoie pentru a-și relua locul la masa câștigătorilor? (Emerging Europe)
Se întețesc suspiciunile de fraudă la mai multe sectoare din București.
- Mai mulți lideri ai filialelor din București ale USR, PLUS și PNL acuză grave nereguli la procesarea rezultatelor de la alegerile din București. Cea mai gravă situație este semnalată la Sectorul 1, unde USR-PLUS a acuzat sustragerea unor procese verbale de către un candidat al PSD și a sesizat Poliția, care a anunțat că cercetează situația. Situații similare au fost semnalate la Sectorul 1, la Sectorul 5, precum și la Sectorul 4. (Radio Europa Liberă)
Pandemia ce nu se mai termină.
În momentul de față, viitorul pare destul de sumbru: până acum au murit 1 milion de oameni, dar următorul milion ar putea muri mult mai repede. Cu toate acestea, se pare că mai multe guverne, precum cel american sau cel brazilian, nu iau cu adevărat în serios acest virus ce a pus stăpânire pe lume. Cel mai probabil o să trebuiască să ne obișnuim cu aceste cifre până la apariția vaccinului întrucât este puțin probabil ca peste noapte să dispară incompetența în guverne sau să se aprindă o flamă a simțului civic în populații pentru a combate coronavirusul.
1 milion de morți din cauza COVID-19 la nivel global.
- Mai exact e vorba de 1.001.646 până la acest moment. SUA, țară cu o populație de 300 de milioane, a raportat peste 205.000 de decese. Brazilia a raportat mai mult de 142.000 de morți. Cu toate acestea plajele sunt pline. Oamenii, în cea mai mare parte, nu respectă pe plaje distanțarea socială sau nu poartă măști. India se apropie de 100.000 de decese. Decesele însumate din SUA, Brazilia şi India reprezintă aproape jumătate din totalul victimelor la nivel mondial. (Radio France Internationale)
Coronavirus: OMS avertizează că vor fi tot mai multe decese.
- Organizaţia Mondială a Sănătăţii crede că s-ar putea ajunge la 2 milioane de decese provocate de coronavirus, la nivel gobal. Nici nu am intrat bine în anotimpul rece că cifrele legate de răspândirea pandemiei în lume devin din ce în ce mai alarmante. În tot mai multe ţări, autorităţile înăspresc măsurile de protecţie, după lunile de vară, în care situaţia se relaxase în bună parte. (Deutsche Welle)
Efortul Casei Albe de a pune presiune pe CDC pentru deschiderea școlilor.
- Numeroase documente și interviuri arată cum oficialii de la Washington au căutat să inducă un simț de siguranță când nu era cazul, fapt ce a alarmat experții în sănătate publică. Mai mult, liderii de la Casă Albă i-au obligat pe cercetătorii de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) să găsească dovezi alternative ce ar arată cum pericolul pandemiei s-a diminuat pentru ca elevii să se poată reîntoarce la școală. (New York Times)
Sursă foto: Deccan Herald