Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Anti Fake / True Story Project

NewsDigest: 1 milion de morți din cauza COVID-19 la nivel global

Studiu: Tinerii, cei mai predispuși să creadă în dezinformarea despre COVID-19  

Un nou studiu arată că americanii cu vârste între 18 și 24 de ani sunt mai predispuși să creadă  în informațiile false cu privire la originea, căile de transmitere sau severitatea coronavirusului. La realizarea studiului au participat 21.196 de persoane, iar rezultatele au arătat o fragmentare clară a răspunsurilor pe categoriile de vârstă. Respondenții cu vârsta între 18 și 24 de ani prezintă o posibilitate de 18% de a crede într-o afirmație falsă, în comparație cu 9% pentru cei cu vârsta de peste 65 de ani. 
Sursă grafc: https://www.nytimes.com/2020/09/23/technology/young-people-more-likely-to-believe-virus-misinformation-study-says.html 

Noul studiu vine în contradicție cu concluziile altor cercetări ştiinţifice care au arătat că persoanele cu vârsta de peste 65 de ani ar fi de șapte ori mai predispuse să disemineze informații false, în comparație cu cei din categoria 30-44 de ani.  Citește mai mult: axios.com – Gen Z is eroding the power of misinformation  nytimes.com – Getting wise to fake news 
Un citat fals preluat de pe un site de satiră a fost atribuit unui lider din Australia 

O imagine în care era indicată declarația premierului statului Victoria, Daniel Andrews, a circulat timp de mai multe zile pe Facebook și a adunat mii de reacții și distribuiri. În contextul noilor măsuri de restricție impuse în mai multe state, liderului australian i-a fost atribuit un citat fals în care acesta ar fi afirmat că „se pot evita foarte multe probleme, dacă oamenii vor înceta să insiste să își mai apere drepturile.”  Citatul a fost, de fapt, preluat de pe un site care publică articole satirice, însă imaginea a reușit să inducă în eroare persoanele de pe rețelele sociale. Oficialii guvernului statului Victoria au confirmat că declarația nu aparține premierului. 
Sursă fotohttps://factcheck.afp.com/australian-state-leader-misquoted-misleading-facebook-posts-which-shared-satirical-article-fact  De multe ori știrile false și articolele satirice pot fi confundate. În conținutul său, o satiră poate face apel la parodie, metaforă sau distorsionarea realității, asemănător cu conținutul știrilor false. De reținut că articolele satirice sunt publicații de umor și ironie, în care faptele reale sunt exagerate sau ridiculizate.  Citește mai mult: eu.usatoday.com – Fact check: Claim that Biden called the Second Amendment ‘obsolete’ is satire theconversation.com – Too many people believe satirical news is real 

Securitate și relații internaționale

Sursă foto: Reuters / Financial Times

Conflictul tensionat dintre Armenia și Azerbaijan

Nagorno-Karabah: Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

Rolul de sprijin al Turciei complică cea mai recentă izbucnire din Nagorno-Karabakh.

Evoluția situației din Belarus

Preşedintele Consiliului European speră într-un acord asupra sancţiunilor pentru Belarus la summitul UE.

Macron solicită medierea OSCE în Belarus înainte de întâlnirea cu Tsikhanouskaya.

Svetlana Alexievich, câștigătoare a premiului Nobel și membră a opoziției din Belarus, pleacă în Germania.

Alte știri internaționale

Ungaria şi Polonia vor înfiinţa un institut comun care va analiza statul de drept în țările UE pentru a contracara rapoartele Bruxelles-ului.

China desfăşoară din nou exerciţii militare în patru mări.

Economie

Sursă foto: Background photo created by kstudio – www.freepik.com

Economia în timp de pandemie

Fondurile de pensii din SUA dau în judecată Allianz, administratorul unei părți a investițiilor șoferilor de tir, profesorilor și angajaților în rețeaua de metrou. Pierderile suferite de fond sunt estimate la 4 miliarde de dolari.În același timp, inegalitatea socială se accentuează în China, pandemia adâncind datoriile familiilor chineze. Pe de altă parte, un Brexit fără acord amenință să lase fără locuri de muncă până la 700.000 de oameni.

Fondurile de pensii din SUA dau în judecată Allianz pentru pierderile de 4 miliarde de dolari suferite în timpul pandemiei.

Recuperarea economică a Beijingului accentuează inegalitatea economică și adâncește rata sărăciei.

Brexit – 700 000 de locuri de muncă se află în pericol în cazul în care cele două părți nu ajung la un acord.

Business & Tehnologie

În lumea business-ului, UE dă startul elaborării legislației de reglementare a companiilor Big Tech. Partidul chinez își continuă expansiunea în mediul privat, anunțând noi responsabilități pe care companiile le au în a promova obiectivele politice ale partidului.

UE prioritizează elaborarea de noi reglementări pentru platformele Big Tech.

Partidul comunist chinez își întărește controlul asupra companiilor private.

Societate

Sursă foto: Emerging Europe

Alegerile locale și viitoarele alegeri parlamentare.

În această ultimă perioadă, atât Bucureștiul, cât și restul României au dovedit că mișcările greșite ale unui partid sunt percepute, iar dacă vrei să câștigi capital politic în România anului 2020, trebuie să dai dovadă de competență și de distanțare față de corupție sau oameni corupți. Greșelile PSD-ului din ultimii ani i-au lăsat în probabil cea mai precară situație politică din istoria sa, iar partidele precum PNL și USR profită din plin de acest fapt. Aceștia au reușit să vină cu platforme moderne și aparent sustenabile de administrație locală, față de PSD care s-a bazat pe popularitatea sa și pe măsuri populiste pentru a câștiga. Având în vedere actualul trend, probabil că și la scrutinul parlamentar de pe 6 decembrie PNL și USR vor avea câștiguri mari față de anii precedenți, dar rămâne de văzut dacă vor reuși să formeze o majoritate împotriva posibilei alianțe PSD-Pro România-UDMR.

Realiniere politică în urma alegerilor locale.

Se întețesc suspiciunile de fraudă la mai multe sectoare din București.

Pandemia ce nu se mai termină.

În momentul de față, viitorul pare destul de sumbru: până acum au murit 1 milion de oameni, dar următorul milion ar putea muri mult mai repede. Cu toate acestea, se pare că mai multe guverne, precum cel american sau cel brazilian, nu iau cu adevărat în serios acest virus ce a pus stăpânire pe lume. Cel mai probabil o să trebuiască să ne obișnuim cu aceste cifre până la apariția vaccinului întrucât este puțin probabil ca peste noapte să dispară incompetența în guverne sau să se aprindă o flamă a simțului civic în populații pentru a combate coronavirusul.

1 milion de morți din cauza COVID-19 la nivel global.

Coronavirus: OMS avertizează că vor fi tot mai multe decese.

Efortul Casei Albe de a pune presiune pe CDC pentru deschiderea școlilor.

Sursă foto: Deccan Herald

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și