#Buletin de știri
NewsDigest: Ce șanse mai are România să recupereze tezaurul de la Moscova?
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: BBC
Situația din Myanmar
Violențele recente din Myanmar riscă să scufunde țara în război civil.
- Forțele de securitate din Myanmar s-au ciocnit marți cu un nou grup de miliție în Mandalay, al doilea cel mai mare oraș din țară, într-o escaladare rapidă a tensiunilor dintre regimul militar și civili. Atacul de marți intervine după ce, vinerea trecută, o serie de explozii au ucis doi oameni în Yangon, cel mai mare oraș din Myanmar, printre care și un șef adjunct de poliție. (Radio Europa Liberă)
Moscova, o susținătoare a juntei militare din Myanmar.
- Şeful juntei birmane, Min Aung Hlaing, se află la Moscova pentru o vizită de mai multe zile. În timp ce comunitatea internaţională condamnă lovitura militară din Birmania, Rusia încearcă să-şi extindă influenţa în Asia de sud-est sprijinind regimul militar din Myanmar. Rusia este un partener tradiţional al Birmaniei în materie de cooperare militară, precum şi al doilea furnizor de arme, după China. (Security News)
Alte știri
Record de ţări participante la “Sea Breeze 2021”, exerciţiu militar organizat în Ucraina.
- “Sea Breeze 2021” va reuni 5.000 de militari, 32 de nave, 40 de avioane și 18 echipe de operațiuni speciale și scufundări. Exercițiile vor avea loc în partea de nord-vest a Mării Negre și în regiunile ucrainene Mikolaiv, Herson şi Odesa. Obiectivul organizării “Sea Breeze 2021” este de a crește nivelul de compatibilitate între forțele navale ucrainene și americane și statele partenere din NATO. (HotNews)
Talibanii au cucerit un punct de frontieră în Afganistan.
- Reprezentanții ONU atrag atenția asupra evoluției îngrijorătoare din Afganistan, unde talibanii cuceresc din ce în mai multe teritorii, pe măsură ce trupele străine se retrag din țară, după 20 de ani de ocupație. Marți, talibanii au cucerit un important punct de trecere a frontierei din nordul Afganistanului, obligând trupele guvernamentale să se refugieze dincolo de graniță, în Tadjikistan. (Digi 24)
Ce șanse mai are România să recupereze tezaurul de la Moscova?
- Până acum, demersurile nu au adus niciun rezultat concret, ci doar crearea unei comisii româno-ruse care studiază „problemele izvorâte din istoria bilaterală”, inclusiv tema tezaurului. Comisia nu a realizat niciun progres, iar lucrările sale de anul trecut au fost amânate din cauza situației sanitare. Totodată, de-a lungul timpului, România și BNR au făcut diverse demersuri pe plan internațional, dar, la fel, fără vreun rezultat concret. (RFI)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Business & Tehnologie
Google, investigat de Comisia Europeană pentru posibila distorsionare a pieței publicității online.
- Comisia Europeană a deschis o investigație pentru a afla dacă Google domină piața publicității online în detrimentul rivalilor săi. Acesta va examina rolul Google în colectarea de date, vânzarea de spațiu publicitar și acționarea ca intermediar de publicitate online. Comisia este îngrijorată de faptul că gigantul tehnologic face dificilă concurența pentru alți agenți de publicitate online. (BBC)
Microsoft se alătură Apple în clubul companiilor cu o capitalizare bursieră de peste 2.000 de miliarde de dolari.
- Acţiunile Microsoft au urcat în timpul şedinţei bursiere de marţi cu 1,1%, capitalizarea sa depăşind pentru scurt timp pragul de 2.000 de miliarde de dolari. Indicele Nasdaq al Bursei de la New York s-a apreciat cu 0,79% marţi, ajungând la valoarea record de 14.253,27 puncte, pe fondul avansului acţiunilor din domeniul tehnologiei, titlurile Apple, Facebook şi Amazon înregistrând fiecare creşteri de peste 1%. (Agerpres)
Știri economice
Peste 5 milioane de noi milionari au apărut în 2020, în pofida pandemiei.
- Numărul milionarilor din întreaga lume a crescut anul trecut cu 5,2 milioane, în pofida faptului că pandemia a provocat o perturbare majoră a economiei mondiale, potrivit unui raport publicat marţi de grupul bancar elveţian Credit Suisse, informează EFE. Creşterea preţului la case şi a burselor, graţie dobânzilor reduse şi măsurilor de stimulare introduse de guverne, a făcut ca bogaţii să devină şi mai bogaţi, în timp ce inegalitatea averilor s-a adâncit în 2020. (Agerpres)
Oferta Chinei de aderare la Pactul Comercial CPTPP ridică semnale de alarmă.
- Eforturile Chinei de a se alătura unui acord comercial regional, care inițial viza excluderea Beijingului, „ar trebui să declanșeze clopotele de alarmă” la Washington, unde un număr din ce în ce mai mare de parlamentari solicită SUA să își reafirme influența în Asia, potrivit unui senator cheie al SUA pentru supravegherea comerțului. (Bloomberg)
Chiar și Elveția începe trecerea către plățile digitale.
- Formele de plăți fără numerar își fac loc chiar și în țara renumită pentru bancnota sa de 1.000 de franci (1.087 dolari). În Elveția, proporția plăților efectuate cu numerar a scăzut „semnificativ” în ultimii ani, potrivit unui studiu al băncii centrale publicat miercuri. (Bloomberg)
Societate
Sursă foto: Cotidianul
PSD a depus moțiunea de cenzură pentru demiterea lui Florin Cîțu.
- Moțiunea va fi citită astăzi în Parlament, urmând ca săptămâna viitoare să fie dezbătută și votată. Potrivit textului, care începe cu versuri din George Bacovia, social-democrații acuză guvernul că duce economia țării „spre prăpastie cu o viteză uluitoare” și că nivelul de trai al românilor se prăbușește. Ludovic Orban a anunțat că toți parlamentarii liberali vor fi chemați la lucrări până la finalul sesiunii și că vor vota împotriva moțiunii. (Digi 24)
Raport Europol. În 2020, organizațiile teroriste au exacerbat neîncrederea în instituțiile publice.
- Potrivit noului raport al UE privind situația și tendințele terorismului în 2021, pandemia a creat mediul propice pentru erodarea structurilor democratice, răspândirea fricii și polarizarea societății. Blocările legate de pandemie și închiderea spațiilor publice au avut probabil un efect asupra utilizării explozivilor în atacurile teroriste. (Biziday)
Pedro Sánchez îi grațiază pe liderii separatiști catalani, care vor reluarea procesului secesionist.
- Liderii catalani au fost arestați la începutul anului 2018 și ulterior au fost condamnați la pedepse cu închisoarea cuprinse între 9 și 13 ani, pentru referendumul de independență din 2 octombrie 2017, organizat fără aprobarea autorităților de la Madrid. În urma acestui referendum a fost formulată o declarație de independență, care a declanșat cea mai gravă criză politică a Spaniei din ultimele decenii. (RFI)
Drepturile LGBT în Ungaria: 13 țări ale UE solicită Comisiei să acționeze.
- Treisprezece țări ale UE au solicitat marți Comisiei Europene să utilizeze „toate instrumentele de care dispune pentru a garanta respectarea deplină a legislației europene” în fața unei legi maghiare considerate „discriminatorii” împotriva persoanelor LGBT. “Europa valorilor nu este un meniu à la carte”, a declarat șeful diplomației belgiene. „Avem obligația să le spunem partenerilor noștri când suntem profund convinși că sunt pe un drum greșit”, a adăugat ea. (HotNews)
Sursă foto: Digi 24
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: Macron și Scholz sunt favorabili creării unei comunități politice...
#Buletin de știri
NewsDigest: Gafele lui Biden irită Rusia, îi neliniștesc pe aliați și complic...
#Te-ar mai putea interesa și
#Buletin de știri
NewsDigest: Din nou despre reconstrucția Ucrainei: poate fi Rusia constrânsă ...
#Analize
Un război în imagini?
#Analize