Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

News Digest: Atacuri cibernetice pentru lansarea știrilor false anti-NATO

Operațiunea Ghostwriter: atacuri cibernetice pentru lansarea știrilor false anti-NATO

Un raport recent, prezentat de The Guardian, identifică o amplă campanie de dezinformare anti-NATO bazată pe atacuri cibernetice asupra site-urilor de știri din Polonia, Lituania și Letonia. Raportul arată că hackeri „aliniați intereselor de securitate ale Rusiei” reușeau să obțină accesul la sistemele de editare ale site-urilor de știri pentru a șterge articolele originale și a le înlocui cu informații false anti-NATO.

Cum s-a produs dezinformarea?
Hackerii au țintit atât site-uri de știri, cât și bloguri sau email-uri și au plantat articole și informații false ce discreditau NATO sau SUA, însoțite de documente oficiale fabricate, imagini editate, citate false atribuite unor persoane publice.

Narațiunile
Printre narațiunile promovate s-au regăsit informații despre prezența agresivă și periculoasă a trupelor militare ale SUA și NATO în Europa, răspândirea intenționată a Covid-19 de către militarii NATO în țările europene, precum și articole care favorizau Rusia în fața altor puteri globale.

Consecințe
Țările Europei de Est sunt frecvent ținta atacurilor informaționale și cibernetice care încearcă să submineze încrederea în relațiile transatlantice și să delegitimeze instituții sau puteri globale precum NATO, SUA sau UE. De cele mai multe ori, aceste atacuri favorizează Rusia și par, astfel, că se aliniază unor interese pro-Kremlin. Problema necesită implementarea unor măsuri de securizare, combatere și descurajare a acestor atacuri periculoase pentru siguranța națională. În caz contrar, efectele pot fi grave și pe termen lung, de la polarizarea politică a societății, accentuarea diviziunilor între grupuri, scăderea încrederii în instituțiile statului și în parteneriatele strategice, până la amplificarea unor stări colective de incertitudine și confuzie.

Citește mai mult:
Atacuri cibernetice și dezinformare înainte de alegerile din SUA
https://www.forbes.com/sites/waynerash/2020/07/31/cyber-attacks-disinformation-pre-election-chaos-and-the-pandemic-combine-to-produce-new-strategic-threats-against-the-us/#31c1bf6f3aba
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancțiuni împotriva atacurilor cibernetice
https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2020/07/30/eu-imposes-the-first-ever-sanctions-against-cyber-attacks/

Securitate și relații internaționale

Sursă foto: REUTERS/Mohamed Azakir

Guvernul libanez își dă demisia în urma exploziei devastatoare

NATO dezaprobă felul în care s-au desfășurat alegerile în Belarus

Slovacia va expulza diplomați ruși

”Invincibila Armada” chineză în largul Insulelor Galapagos: Pescuit ilegal la scară industrială

Economie

Sursă foto: Flickr.com

Tehnologie

Valoarea de piață a Tenecent scade cu 66 de miliarde de dolari în primele 2 zile de la anunțul interzicerii WeChat .Pe de altă parte, achiziționarea Twitch de către Amazon întâmpină primele obstacole, artiștii cerând redevențe pe baza distribuirii muzicii lor pe platforma de live-streaming.În același timp Apple întră în conflict cu industria jocurilor online, odată cu decizia sa de a nu aproba un joc Microsoft pe AppStore, dar de a permite aplicația Facebook Gaming App.

Acțiunile Tencent cauzează pierderi de 66 de miliarde de dolari în primele 2 zile ale interzicerii WeChat

Nume mari ale industriei muzicale îl confruntă pe Jeff Bezos pentru redevențele Twitch

Apple în conflict cu industria jocurilor online

Business

Giovanni Ferrero direcționează investițiile companiei de familie Ferrero înspre extinderea Nutella, considerat produsul cu cea mai accelerată rată de creștere.În același timp companiei Kodak îi este amânat împrumutul guvernamental în valoare de 765 de milioane de dolari, în consecțină acțiunile sale au scăzut cu aproximativ un sfert.

Moștenitorul Ferrero pariază viitorul companiei Ferrero pe Nutella.

Acțiunile Kodak scad în mod previzibil odată cu amânarea împrumutului guvernamental de 765 de milioane de dolari

Societate

Sursă foto: Washington Post

Dorința de schimbări politice în fostul bloc estic

În Belarus continuă protestele pentru a două seară, în pofida încercării forțelor de ordine de a speria manifestanții cu grenade paralizante și gloanțe de cauciuc. Este puțin probabil ca reacția violență a poliției să oprească protestele. În primul rând, oamenii sunt sătui de traiul într-un stat autoritar, condus de un dictator care arestează oameni după bunul plac. În al doilea rând, manifestanții se așteptau ca elita regimului să riposteze violent după ce a acumulat putere timp de 26 de ani. De asemenea, merită luat în considerare faptul că acest scrutin a reaprins în populație flama speranței de schimbare. De data această, oamenii au considerat că au șanse mari ca Lukashenko să piardă și societatea să se democratizeze. Astfel, este destul de cert că protestele vor continua indiferent de acțiunile forțelor de ordine. În Bulgaria protestele continuă în ciuda unei aparente indiferențe a guvernului. Precum este cazul și în Belarus, este puțin probabil ca protestele din Bulgaria să se oprească prea curând fără o rezoluție.

Reacția violență a poliției față de protestele din Belarus

Miza protestelor din Bulgaria

Dezbaterea pentru redeschiderea școlilor continuă

Deși guvernul a setat deja scenariile conform cărora vor fi deschise școlile, mai sunt multe lucruri de rezolvat. În primul rând, acesta trebuie să formeze anumite mijloace exacte de verificare a respectării măsurilor de prevenție în școli. La acest capitol există, în schimb, mari probleme. Având în vedere faptul că în România sunt în prezent în jur de 6300 de școli, este neclar dacă autoritățile pot să le verifice pe fiecare în parte. De asemenea, încă mai este problematică achiziția de tablete/laptopuri pentru toți elevii ce nu au posibilitățile pentru a le cumpără singuri. În același timp, liderii statului New York au fost criticați pentru decizia de a redeschide școlile fizic în septembrie.

Întoarcerea la școală în pandemia de Covid-19

New York se așteaptă ca majoritatea elevilor și profesorilor să se reîntoarcă la școală

Sursă foto: Gândul

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și