Operațiunea Ghostwriter: atacuri cibernetice pentru lansarea știrilor false anti-NATO

Un raport recent, prezentat de The Guardian, identifică o amplă campanie de dezinformare anti-NATO bazată pe atacuri cibernetice asupra site-urilor de știri din Polonia, Lituania și Letonia. Raportul arată că hackeri „aliniați intereselor de securitate ale Rusiei” reușeau să obțină accesul la sistemele de editare ale site-urilor de știri pentru a șterge articolele originale și a le înlocui cu informații false anti-NATO.

Cum s-a produs dezinformarea?
Hackerii au țintit atât site-uri de știri, cât și bloguri sau email-uri și au plantat articole și informații false ce discreditau NATO sau SUA, însoțite de documente oficiale fabricate, imagini editate, citate false atribuite unor persoane publice.

Narațiunile
Printre narațiunile promovate s-au regăsit informații despre prezența agresivă și periculoasă a trupelor militare ale SUA și NATO în Europa, răspândirea intenționată a Covid-19 de către militarii NATO în țările europene, precum și articole care favorizau Rusia în fața altor puteri globale.

Consecințe
Țările Europei de Est sunt frecvent ținta atacurilor informaționale și cibernetice care încearcă să submineze încrederea în relațiile transatlantice și să delegitimeze instituții sau puteri globale precum NATO, SUA sau UE. De cele mai multe ori, aceste atacuri favorizează Rusia și par, astfel, că se aliniază unor interese pro-Kremlin. Problema necesită implementarea unor măsuri de securizare, combatere și descurajare a acestor atacuri periculoase pentru siguranța națională. În caz contrar, efectele pot fi grave și pe termen lung, de la polarizarea politică a societății, accentuarea diviziunilor între grupuri, scăderea încrederii în instituțiile statului și în parteneriatele strategice, până la amplificarea unor stări colective de incertitudine și confuzie.

Citește mai mult:
Atacuri cibernetice și dezinformare înainte de alegerile din SUA
https://www.forbes.com/sites/waynerash/2020/07/31/cyber-attacks-disinformation-pre-election-chaos-and-the-pandemic-combine-to-produce-new-strategic-threats-against-the-us/#31c1bf6f3aba
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancțiuni împotriva atacurilor cibernetice
https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2020/07/30/eu-imposes-the-first-ever-sanctions-against-cyber-attacks/

Securitate și relații internaționale

Sursă foto: REUTERS/Mohamed Azakir

Guvernul libanez își dă demisia în urma exploziei devastatoare

 • Guvernul libanez își da demisia în urma exploziei devastatoare. Prim Ministrul libanez, Hassan Diab, a declarant că și-a dat demisia pentru a putea lupta alături de popor, având că scop stirparea corupției în Liban. Astfel, întreg guvernul și-a dat demisia. Diab i-a blamat pe predecesorii săi pentru explozia ce a omorât mai bine de 150 de oameni.(Deutsche Welle)

NATO dezaprobă felul în care s-au desfășurat alegerile în Belarus

 • NATO şi-a făcut cunoscută luni “serioasa preocupare” în legătură cu desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din Belarus, câştigate de preşedintele în exerciţiu Aleksandr Lukaşenko. “Aliaţii din NATO au exprimat serioase preocupări în ce priveşte derularea alegerilor prezidenţiale din Belarus”, a anunţat secretarul general al Alianţei nord-atlantice, Jens Stoltenberg. (Agerpres)

Slovacia va expulza diplomați ruși

 • Slovacia va expulza trei angajați din ambasada Rusiei din Bratislava, presa locală raportând că decizia este legată de uciderea unui bărbat din Georgia anul trecut la Berlin. Autoritățile au menționat abuzul vizelor din Slovacia ca motiv al expulzărilor. Germania a acuzat Rusia că a ordonat uciderea fostului rebel cecen, Zelimkhan Khangoshvili. (BBC News)

”Invincibila Armada” chineză în largul Insulelor Galapagos: Pescuit ilegal la scară industrială

 • De la jumătatea lunii iulie, o uriașă flotă chineză, de mai mult de 280 nave de pescuit industrial, acționează zi și noapte la limita rezervației marine a Insulelor Galapagos, în Oceanul Pacific. Rezervația adăpostește zeci de specii amenințate cu dispariția, în special rechini. Activiștii de mediu avertizează că ecosistemul va fi bulversat complet iar pescarii locali semnalează deja o scădere masivă a cantității de pește pe care reușesc să o prindă. (RFI)

Economie

Sursă foto: Flickr.com

Tehnologie

Valoarea de piață a Tenecent scade cu 66 de miliarde de dolari în primele 2 zile de la anunțul interzicerii WeChat .Pe de altă parte, achiziționarea Twitch de către Amazon întâmpină primele obstacole, artiștii cerând redevențe pe baza distribuirii muzicii lor pe platforma de live-streaming.În același timp Apple întră în conflict cu industria jocurilor online, odată cu decizia sa de a nu aproba un joc Microsoft pe AppStore, dar de a permite aplicația Facebook Gaming App.

Acțiunile Tencent cauzează pierderi de 66 de miliarde de dolari în primele 2 zile ale interzicerii WeChat

 • Tencent Holdings Ltd. a continuat panta descendentă de vineri, ajungând în 2 zile la pierderea valorii de piață estimată la 66 de miliarde de dolari.Această situație este cauzată direct de interzicerea WeChat de către SUA care presupune și interzicerea tranzacțiilor cu proprietarii companiei.(Bloomberg)

Nume mari ale industriei muzicale îl confruntă pe Jeff Bezos pentru redevențele Twitch

 • Deținătorii de drepturi solicită fondatorului Amazon să abordeze utilizarea muzicii fără licență de pe platforma sa de streaming. De la începutul pandemiei, Twitch a explodat în popularitate ca o platformă pentru live-streaming a muzicii, ceea ce a determinat artiștii să conteste politicile de licență muzicală practicate de Amazon.(Financial Times)

Apple în conflict cu industria jocurilor online

 • Majoritatea gamerilor ar putea să nu vadă Apple ca o companie de jocuri în aceeași măsură în care privesc Sony (PlayStation) sau Microsoft (Xbox), însă producătorul iPhone continuă să conducă uniform industria cu deciziile luate în Apple App Store. Apple a ales să nege intrarea în Apple Store a Microsoft’s  xCloud, dar a aprobat Facebook Gaming app stârnind reacții agresive din partea Microsoft, dar și a comunității de gaming.(TechCrunch)

Business

Giovanni Ferrero direcționează investițiile companiei de familie Ferrero înspre extinderea Nutella, considerat produsul cu cea mai accelerată rată de creștere.În același timp companiei Kodak îi este amânat împrumutul guvernamental în valoare de 765 de milioane de dolari, în consecțină acțiunile sale au scăzut cu aproximativ un sfert.

Moștenitorul Ferrero pariază viitorul companiei Ferrero pe Nutella.

 • Activele firmei sale de investiții, CTH, au crescut anul trecut cu 40%, până la 2,8 miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari). Creșterea a fost impulsionată de achiziția de 300 de milioane de dolari a grupuluidanez Kelsen Group, o achiziție menită să contribuie la păstrarea celei mai mari averi din Italia, prin diversificarea portofoliului de produse.(Bloomberg)

Acțiunile Kodak scad în mod previzibil odată cu amânarea împrumutului guvernamental de 765 de milioane de dolari

 • Acțiunile Eastman Kodak Co. KODK -27,57% au pierdut luni mai mult de un sfert din valoarea lor, după știrea că împrumutul guvernamental planificat de 765 de milioane de dolari către companie a fost pus în așteptare, întrucât acordul este supus unei anchete congresionale.(The Wall Street Journal)

Societate

Sursă foto: Washington Post

Dorința de schimbări politice în fostul bloc estic

În Belarus continuă protestele pentru a două seară, în pofida încercării forțelor de ordine de a speria manifestanții cu grenade paralizante și gloanțe de cauciuc. Este puțin probabil ca reacția violență a poliției să oprească protestele. În primul rând, oamenii sunt sătui de traiul într-un stat autoritar, condus de un dictator care arestează oameni după bunul plac. În al doilea rând, manifestanții se așteptau ca elita regimului să riposteze violent după ce a acumulat putere timp de 26 de ani. De asemenea, merită luat în considerare faptul că acest scrutin a reaprins în populație flama speranței de schimbare. De data această, oamenii au considerat că au șanse mari ca Lukashenko să piardă și societatea să se democratizeze. Astfel, este destul de cert că protestele vor continua indiferent de acțiunile forțelor de ordine. În Bulgaria protestele continuă în ciuda unei aparente indiferențe a guvernului. Precum este cazul și în Belarus, este puțin probabil ca protestele din Bulgaria să se oprească prea curând fără o rezoluție.

Reacția violență a poliției față de protestele din Belarus

 • Poliția a folosit grenade paralizante, bastoane și gloanțe de cauciuc la protestele care au continuat și luni în Belarus după ce opoziţia l-a acuzat pe preşedintele Alexandr Lukashenko că a trucat victoria în alegeri, pe fondul criticilor venite din Occident. Statele Unite sunt profund îngrijorate de modul în care s-au desfăşurat alegerile din Belarus, ”care nu au fost libere şi corecte”, a declarat secretarul de Stat american Mike Pompeo. Un martor a declarat că a văzut cum poliţia din Minsk trage protestatari din mulţime şi îi bate cu bastoanele, în timp ce zeci de oameni au fost reţinuţi. Poliţia a blocat totodată drumuri în capitală.(G4 Media)

Miza protestelor din Bulgaria

 • Protestatarii din Bulgaria şi-au intensificat vineri noaptea presiunea asupra guvernului, după ce au amplasat baraje şi mai mari unde au instalat corturi şi au aruncat cu ouă şi roşii în sediul guvernului din capitală Sofia. Traficul a fost obstrucţionat de tabere ilegale ale protestatarilor care au blocat mai multe intersecții. Peste 20 de corturi au fost scoase din cele trei intersecţii principale din Sofia, unde fuseseră ridicate în urmă cu o săptămână fără autorizaţie, cu scopul de a bloca traficul, a anunţat poliţia din capitală bulgară.(Radio Europa Liberă)

Dezbaterea pentru redeschiderea școlilor continuă

Deși guvernul a setat deja scenariile conform cărora vor fi deschise școlile, mai sunt multe lucruri de rezolvat. În primul rând, acesta trebuie să formeze anumite mijloace exacte de verificare a respectării măsurilor de prevenție în școli. La acest capitol există, în schimb, mari probleme. Având în vedere faptul că în România sunt în prezent în jur de 6300 de școli, este neclar dacă autoritățile pot să le verifice pe fiecare în parte. De asemenea, încă mai este problematică achiziția de tablete/laptopuri pentru toți elevii ce nu au posibilitățile pentru a le cumpără singuri. În același timp, liderii statului New York au fost criticați pentru decizia de a redeschide școlile fizic în septembrie.

Întoarcerea la școală în pandemia de Covid-19

 • Redeschiderea școlilor în luna septembrie este, ca o mulțime de alte lucruri legate de noul coronavirus, un scenariu plin de necunoscute. Nimeni nu știe cum e mai bine, iar scenariile se bazează pe experiențele limitate ale unor țări care au riscat mai mult sau mai puțin în fața pandemiei. În prezent, peste 20 de țări și-au redeschis total școlile.  România, ca și SUA sau Marea Britanie, se pregătesc să redeschidă porțile școlilor în septembrie. (Radio Europa Liberă)

New York se așteaptă ca majoritatea elevilor și profesorilor să se reîntoarcă la școală

 • Cu 4 sapamani rămase până la redeschidere, părinții și profesorii vor mai multe detalii în legătură cu măsurile de prevenție și distanțare socială. New York va fi unul dintre foarte puținele orașe majore din Statele Unite în care școlile vor reîncepe fizic. Cu toate acestea, părinții au avut opțiunea de a-și ține copiii acasă pentru a face cursurile la distanță până când se stabilizează situația pandemică. (The Wall Street Journal)

Sursă foto: Gândul

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here