#Buletin de știri
NewsDigest: NATO va ajuta Moldova să își modernizeze instituțiile de apărare și securitate
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Reuters
Relațiile dintre Qatar și țările din Golf care îl boicotau au fost restabilite.
- Din 2017, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul și Egiptul boicotau Qatarul, după ce au acuzat mica țară din Golf să sprijine rețele teroriste șiite și să destabilizeze regiunea. Ministrul saudit de externe prinţul Faisal bin Farhan Al Saud a declarat ieri că relațiile dintre Qatar și cele patru țări menționate au fost restabilite complet, după semnătura unui acord de «stabilitate și solidaritate». “Astăzi s-a decis, datorită înţelepciunii liderilor din Golf şi Egiptului, să întoarcem pagina şi să restabilim toate relaţiile diplomatice” cu Qatarul, a afirmat şeful diplomaţiei saudite. (Agerpres)
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus: abaterea Iranului de la acordul nuclear, din cauza presiunilor SUA.
- Purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova a declarat că «Reluarea procesului de îmbogăţire a uraniului la 20% constituie o încălcare a înţelegerilor stabilite prin pactul nuclear (Joint Comprehensive Plan of Action -JCPOA)», și că «cauza primordială a acestor abateri vizează încălcările sistematice flagrante ale angajamentelor internaţionale de către SUA, care creează deliberat obstacole pentru ca acordul să fie pus în aplicare de către alte ţări». (Agerpres)
Mike Pompeo propune trecerea Cubei pe lista neagră.
- Mike Pompeo a sugerat în timpul unui interviu posibila revenire a Cubei pe lista neagră a țărilor care sprijină terorismul, numind insula comunistă «diabolică». “Nu mergem mai departe cu privire la deciziile care vor fi luate cu privire la desemnări, dar lumea a văzut deja influenţa diabolică a Cubei în atât de multe locuri”, a argumentat Pompeo. “Este potrivit pentru noi să ne întrebăm dacă insula sprijină efectiv terorismul”, a spus Pompeo. Fostul președinte Barack Obama a scos Cuba din această listă în 2015, după ce a argumentat că cei 50 de ani de izolare a insulei nu au condus la vreo schimbare. (Agerpres)
Stoltenberg: NATO va ajuta Republica Moldova să își modernizeze instituțiile de apărare și securitate.
- Secretarul general al NATO a avut ieri o discuție telefonică cu noul președinte al Republicii Moldova Maia Sandu. Stoltenberg a declarat ulterior că NATO «îşi menţine angajamentul de a consolida cooperarea bilaterală şi de a ajuta la modernizarea instituţiilor de apărare şi securitate ale Republicii Moldova». Maia Sandu a comunicat pe pagina ei de Facebook că Moldova, prin cooperarea cu partenerii ei, inclusiv NATO, a reușit să-și consolideze parteneriatele externe, precum și instituțiile de securitate. (Agerpres)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Evenimente economice internaționale
Carantina a determinat strângerea a peste 500 de miliarde de euro în economii din partea cetățenilor zonei euro. De această sumă depinde supraviețuirea multor industrii vulnerabile care se bazează pe un boom al cheltuielilor odată cu creșterea optimismului datorată de vaccinare. În același timp, Banca Mondială își înăsprește predicțiile, estimând creșterea globală între 2020 și 2029 la 1,9% de la 2,1% în 2019. Kim Jong Un recunoaște la rândul lui că planul economic al Coreei de Nord a eșuat să se realizeze, în timp ce laudă progresul militar.
Carantina scoate la iveală un nou efect – Economiile cetățenilor din zona euro ajung la 615 miliarde de dolari.
- Gospodăriile din zona euro au acumulat o sumă colosală de numerar începând cu primăvara anului trecut. Acum, într-un al doilea val de restricții care se extinde, industriile vulnerabile se bazează pe aproximativ 500 de miliarde de euro (615 miliarde de dolari) în fonduri care altfel ar fi fost cheltuite pentru restaurante, cumpărături și călătorii, potrivit calculelor efectuate de Allianz SE. Ce se întâmplă în continuare depinde de controlarea șomajul și de optimisul adus de vaccin în cheltuirea acestor economii și redresarea economiilor.(Bloomberg)
Pandemia provocată de Covid-19 ar putea însemna „un deceniu pierdut” pentru economia globală, spune Banca Mondială.
- Înainte de pandemie, banca a proiectat creșterea globală potențială între 2020 și 2029 la o medie anuală de 2,1%, de la 2,5% în deceniul precedent, ca urmare a îmbătrânirii populației. Marți, banca și-a redus proiecția la 1,9%. Producția potențială presupune că economia mondială funcționează la capacitate și ocupare deplină.(WSJ)
Kim Jong Un anunță că planul economic al Coreei de Nord a eșuat teribil.
- Rara adunare politică, pe care Kim a găzduit-o ultima dată în 2016, a atras atenția internațională, deoarece se așteaptă să dezvăluie un nou plan economic pe cinci ani și să abordeze legăturile inter-coreene și politica externă. În discursul său de deschidere, Kim a declarat că țara a obținut o „victorie miraculoasă” consolidându-și puterea și prestigiul global, referindu-se la progresele militare, dar strategia economică de cinci ani dezvăluită în 2016 nu a reușit să se realizeze.(Reuters)
Business & Tehnologie
Alibababa planifică luna aceasta vânzare de obligațiuni în valoare de 5 miliarde de dolari pentru a testa sentimentului din piață după intervenția statului chinez în procesul de tranzacționare al conglomeratului.În același timp, start-up-ul B2B Udaan din India strânge finanțări de 280 de milioane de dolari pentru a își dezvolta platforma națională prin care IMM-urile au acces mai ușor la stocuri de produse din partea producătorilor locali & internaționali.
Exclusiv: Alibaba planifică vânzare de obligațiuni în valoare de 5 miliarde de dolari în această lună, pe fondul reglementărilor din partea Republicii Chineze.
- Alibaba intenționează să strângă cel puțin 5 miliarde de dolari prin vânzarea unei obligațiuni în dolari SUA în această lună pe fondul reglementărilor din partea statului chinez. Strângerea de fonduri va fi un test al sentimentului investitorilor față de Alibaba, pe fondul creșterii implicării statului chinez în tranzacțiile financiare ale grupurilor de tehnologie. (Reuters)
Startup-ul indian de comerț electronic Udaan strânge finanțări de 280 milioane dolari.
- Udaan ajută IMM-urile să-și asigure capitalul de lucru. Întreprinderile mici se bazează un flux continuu de banii pentru a cumpăra următorul lot de bunuri & servicii. Aceasta permite comercianților din retail și întreprinderilor să furnizeze mărfuri de la producători&importatori pe o singură platformă. (Techcrunch)
Societate
Sursă foto: Third Way
Vaccinul anti-Covid-19
În România, primii vaccinați sunt medicii, în Suedia, bătrânii, în Indonezia, populația activă.
- În timp ce în UE discuțiile se poartă zilele acestea dacă medicii și asistentele medicale ar trebui vaccinați înaintea vârstnicilor și a persoanelor vulnerabile sau invers, o știre venită din Indonezia i-a făcut probabil pe mulți europeni să ridice o sprânceană. Această țară cu 270 de milioane de locuitori a decis să înceapă campania de vaccinare cu adulții sănătoși, cu vârsta între 18 și 59 de ani. Cu alte cuvinte, indonezienii se grăbesc să atingă mult dorita imunitate de turmă în rândul forței de muncă active, cea care, de fapt, susține economia. (HotNews)
Confruntată cu critici, Franţa promite că va accelera ritmul vaccinării.
- Confruntat cu critici din toate părţile – opoziţie, medici, presă şi opinie publică – ministrul francez al Sănătăţii, Olivie Véran, a promis marţi că va « amplifica, accelera şi simplifica » procesul de vaccinare anti-Covid. Astfel, se vor putea imuniza cât de repede pompierii şi asistenţi sociali de peste 50 de ani care vin acasă ca să ajute persoanele în vârstă. De asemenea, până la sfârşitul lunii se va autoriza şi vaccinarea bătrânilor de peste 75 de ani. O adevărată schimbare de strategie a autorităţilor de la Paris. (RFI)
Rusia a vaccinat peste un milion de persoane contra Covid-19.
- Zilnic, circa 100.000 de doze de vaccin Sputnik-V sunt administrate în Rusia, a declarat Alexander Gintsburg, directorul Institutului de Cercetare „Gamaleia” pentru Epidemiologie şi Microbiologie din Moscova. Acest institut a dezvoltat primul vaccin anti-COVID-19 din lume care a primit o aprobare oficială, iar Rusia a început campania de vaccinare în primele zile ale lunii decembrie. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin a cerut însă autorităților din domeniul sanitar să accelereze vaccinările. (RFI)
Alte știri
Rezultate foarte strânse în alegerile pentru ultimele mandate din Senatul american.
- Cele două scrutine din statul american Georgia pentru locurile din Senat care vor stabili care dintre cele două partide vor deține majoritatea sunt încă prea apropiate pentru ca un câștigător să poată fi declarat. Cu 98% din voturi numărate, democratul Raphael Warnock se află în fața senatorului republican Kelly Loeffler cu mai puțin de un punct procentual, iar democratul Jon Ossoff și senatorul David Perdue sunt plasați la egalitate. Numărătoarea voturilor este de așteptat să continue în primele ore ale zilei de 6 ianuarie. Oficialii au avertizat că rezultatele ar putea să nu fie cunoscute zile întregi. (Radio Europa Liberă)
Impeachment 2.0: Ar putea fi Trump supus unei noi proceduri de demitere?
- Reprezentantele aripii progresiste a Partidului Democrat din Statele Unite au sugerat declanșarea procedurii de demitere a președintelui Donald Trump ca urmare a presiunilor pe care acesta le-ar fi făcut asupra secretarului de stat din Georgia de a modifica rezultatul alegerilor din acest stat, însă solicitările lor par să nu își găsească susținerea în rândul liderilor formațiunii liberale. (G4 Media)
Sursă foto: Radio Chișinău
#Ultimele buletine de știri
#Te-ar mai putea interesa și
#Analize
Extremismul de dreapta: noul terorism
#Analize
America lui Joe Biden: Cincizeci de state, două adevăruri
#Buletin de știri