Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Robert Ciugolia

Mineritul de Bitcoin și criza energiei

Criza energiei devine o problemă din ce în ce mai serioasă, iar după ce de curând am văzut problem ale rețelei de energie în Iran, o nouă țară se confruntă cu problem similar. Kosovo a suferit pene masive de curent, dată fiind starea precară a rețelei naționale, iar primul loc către care autoritățile și-au îndreptat atenția a fost minatul de criptomonede.

Ministrul Economiei din Kosovo a postat pe Twitter că confiscarea mașinilor de cripto minat va economisi „zeci de mii de euro pe lună”, oferind „energie pentru sute de familii kosovare. Poliția din Kosovo și-a intensificat eforturile de a lupta împotriva criptominerilor din țară, confiscând peste 300 de mașini de minerit numai sâmbăta trecută.

Un anunț emis de poliția din Kosovo sâmbătă a dezvăluit că a confiscat 272 de mașini de exploatare Bitcoin „Antminer” în municipiul Leposavic și alte 39 de mașini de exploatare în apropiere de Priștina.

Criza energiei în Kosovo

În decembrie, Kosovo a declarat stare de urgență pentru 60 de zile, pe fondul unei crize energetice și al penuriei de electricitate. De atunci, ministrul Economiei a introdus o interdicție generală a minării criptomonede. Kosovo importă în prezent peste 40% din energie.

După cum a raportat anterior de Cointelegraph, mineritul Bitcoin folosește 101 TWh pe an sau mai multă energie decât întreaga țară a Filipinelor. În ciuda acestui fapt, minerii se îndreaptă din ce în ce mai mult către surse de energie regenerabilă, în special în Statele Unite, care a devenit noul hub pentru operațiunile miniere.

Potrivit platformei de știri din Țările de Jos The Paypers, cripto miningul este în creștere în Kosovo de ceva timp. Până de curând, electricitatea a fost gratuită pentru cei care locuiesc în municipalitățile nordice cu majoritate sârbă de la sfârșitul războiului din Kosovo din 1999.

La sfârșitul lunii noiembrie 2021, operatorul sistemului de rețea de energie electrică KOSTT a anunțat că nu va mai furniza energie gratuită celor patru municipalități din nordul țării: Mitrovica Nord, Zvecan, Zubin Potok și Leposavic. Țara balcanică a făcut parte din Serbia până în 2008, când și-a declarat independența și de atunci a menținut aceste subvenții. În ultimele luni, mai multe alte națiuni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la întreruperile de curent legate de minerit, inclusiv Iran și Kazahstan.

energie

Sursă foto: Reuters

 

Ce este minatul de Bitcoin și cum funcționează?

Bitcoin este unul dintre cele mai populare tipuri de criptomonede, care sunt medii digitale de schimb care există exclusiv online. Bitcoin rulează pe o rețea de calculatoare descentralizată sau un registru distribuit care urmărește tranzacțiile în criptomoneda. Atunci când computerele din rețea verifică și procesează tranzacțiile, sunt creați sau extrași noi bitcoini.

Aceste computere din rețea, sau mineri, procesează tranzacția în schimbul unei plăți în Bitcoin.

Bitcoin este alimentat de blockchain, care este tehnologia care alimentează multe criptomonede. Un blockchain este un registru descentralizat al tuturor tranzacțiilor dintr-o rețea. Grupurile de tranzacții aprobate formează împreună un bloc și sunt unite pentru a crea un lanț. Gândiți-vă la asta ca la o înregistrare publică lungă care funcționează aproape ca o chitanță de lungă durată. Miningul Bitcoin este procesul de adăugare a unui bloc în lanț.

Pentru a adăuga cu succes un bloc, minerii Bitcoin concurează pentru a rezolva probleme extrem de complexe de matematică care necesită utilizarea unor computere scumpe și a unor cantități enorme de energie electrică. Hardware-ul necesar pentru computer este cunoscut ca circuite integrate specifice aplicației sau ASIC și poate costa până la 10.000 USD.

ASIC-urile consumă cantități uriașe de electricitate, ceea ce a atras critici din partea grupurilor ecologiste și limitează profitabilitatea minerilor.

Dacă un miner este capabil să adauge cu succes un bloc la blockchain, va primi 6,25 bitcoini drept recompensă. Suma recompensei este redusă la jumătate, aproximativ la fiecare patru ani, sau la fiecare 210.000 de blocuri. În ianuarie 2022, bitcoin s-a tranzacționat la aproximativ 43.000 de dolari, ceea ce face ca 6,25 bitcoini în valoare de aproape 270.000 de dolari.

Chiar dacă minerii Bitcoin au succes, nu este clar că eforturile lor vor ajunge să fie profitabile din cauza costurilor inițiale ridicate ale echipamentelor și a costurilor curente cu electricitatea. Electricitatea pentru un ASIC poate folosi aceeași cantitate de electricitate ca o jumătate de milion de dispozitive PlayStation 3, conform unui raport din 2019 al Serviciului de Cercetare al Congresului.

ferma minat

Sursă foto: Getty Images

 

O modalitate de a împărți unele dintre costurile ridicate ale mineritului este să vă alăturați unui pool minier. Pool-urile permit minerilor să partajeze resurse și să adauge mai multe capacități, dar resursele partajate înseamnă recompense partajate, astfel încât plata potențială este mai mică atunci când lucrează printr-un pool. Volatilitatea prețului Bitcoin face, de asemenea, dificil să știi exact pentru cât lucrezi.

Prețul Bitcoin a variat foarte mult de când a fost introdus în 2009. Doar în ultimul an, Bitcoin s-a tranzacționat la mai puțin de 30.000 USD și aproape 69.000 USD. Acest tip de volatilitate face dificil pentru mineri să știe dacă recompensa lor va depăși costurile ridicate ale mineritului.

Regulament

Foarte puține guverne au îmbrățișat criptomonede, cum ar fi Bitcoin, și multe sunt mai susceptibile să le privească cu scepticism, deoarece monedele funcționează în afara controlului guvernului. Există întotdeauna riscul ca guvernele să interzice exploatarea Bitcoin sau a criptomonedelor în totalitate, așa cum a făcut China în 2021, invocând riscuri financiare și tranzacționare speculativă crescută.

În timp ce mineritul Bitcoin sună atrăgător, realitatea este că este dificil și costisitor să faci efectiv profitabil. Volatilitatea extremă a prețului Bitcoin adaugă mai multă incertitudine ecuației.

Rețineți că Bitcoin în sine este un activ speculativ fără valoare intrinsecă, ceea ce înseamnă că nu va produce nimic pentru proprietarul său și nu este legat de ceva ca aurul. Randamentul dvs. se bazează pe vânzarea acestuia către altcineva la un preț mai mare și este posibil ca prețul respectiv să nu fie suficient de mare pentru a obține profit.

Concluzii

Iată că timpul a trecut de la apariția primelor criptomonede și noi problem au început să apară din cauza acestora. Minatul de Bitcoin este o tehnică care în continuare se dovedește a fi extrem de profitabilă pentru agenții care își permit să execute acest process, dar se pare că daunele pe care le poate produce au fost subevaluate.

Toate aceste probleme coroborate cu o criză a energiei ce lovește puternic întreaga planetă la acest moment, strigă în disperare ca legiferatorii să ia acest subiect într-o discuție mai atentă. Niște măsuri de constrângere trebuie să apară dacă vrem să putem face față crizei actuale de energie.

Vă recomandăm și analizele Cât De Sustenabile Sunt Mașinile Electrice? și Tesla, acuzată că susține un genocide.

 

Sursă foto: Protos

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și