Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Micșorarea bugetului UE afectează ambițiile de apărare ale Europei

Lupta pentru bugetul UE s-a intensificat. Un plan al Comisiei Europene a circulat vineri după-amiază pentru a debloca impasul asupra noului pachet financiar al UE de șapte ani. Documentul Comisiei a eliminat aproape 1 miliard de euro din propunerea bugetului inițial pentru spațiul cosmic, 3,5 miliarde de euro dintr-o construcție pentru activități militare și de menținere a păcii și 1,5 miliarde de euro de la măsuri pentru a facilita circulația forțelor armate în Europa în timpul crizelor de securitate. Totul s-a simțit departe de promisiunea președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, de a conduce o „Comisie geopolitică”, parte a apelurilor instituționale mai largi pentru ca UE să-și transforme influența blândă în putere. (Financial Times)

India şi SUA îşi vor extinde parteneriatul strategic prin cooperare în regiunea indo-pacifică şi acorduri în domeniul apărării în valoare de mai multe miliarde de dolari, a anunţat luni preşedintele american Donald Trump, aflat în vizită în India. Washingtonul consideră că India ar putea contrabalansa creşterea influenţei militare şi politice a Chinei în Asia. Relaţiile militare şi strategice dintre SUA şi India par să se situeze în fruntea agendei vizitei lui Trump, de la care se aştepta iniţial să contribuie la semnarea unui pact comercial major. (Agerpres)

Rusia va continua să-şi modernizeze forţele armate, dotându-le cu armament de ultimă generaţie, a declarat duminică preşedintele rus Vladimir Putin. Potrivit preşedintelui rus, toate ramurile forţelor armate vor fi echipate cu cele mai noi arme, ‘inclusiv lasere, complexe hipersonice şi sisteme de înaltă precizie’. ‘Capacitatea de apărare şi securitatea Rusiei sunt asigurate într-un mod fiabil pe termen lung’, a subliniat Putin, care i-a felicitat cu această ocazie pe militari. (Agerpres)

Șeful australian de informații a avertizat asupra unei „adevărate amenințări” pentru securitatea țării din partea neo-naziștilor. Directorul general al ASIO, Mike Burgess, a declarat că „micile celule” ale extremiștilor de dreapta se întruneau în mod regulat pentru a saluta steagurile naziste și a împărtăși ideologia lor. El a mai spus că amenințarea spionajului străin este acum și mai mare decât în timpul Războiului Rece. (BBC News)

Creștin-democrații, partidul lui Angela Merkel, vor alege un nou lider în aprilie, în timp ce se luptă pentru a pune capăt unei crize de conducere și a unui conflict intern debilitant legat de relațiile cu extrema dreaptă și stânga populistă. Annegret Kramp-Karrenbauer, șeful actual al CDU, a declarat că votul, care va avea loc în cadrul unei conferințe extraordinare pe 25 aprilie, va trimite un „semnal clar” cu privire la cine intenționează să candideze la funcția de cancelar al Germaniei. (Financial Times)

Sursă foto: Financial Times

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și