Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Mesajul Secretarului General Adjunct al NATO pentru Turcia

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, vorbește în interviul acordat Europei Libere despre amenințările la adresa spațiului nord-atlantic, despre părerile diferite pe care le au statele NATO în legătură cu temele fierbinți ale momentului, dar și despre timpul necesar mobilizării soldaților Alianței în cazul în care un stat NATO este atacat. (Radio Europa Liberă)

Europa de Est:

Igor Matovic, un om de afaceri milionar, este pregătit să devină următorul prim-ministru al Slovaciei. În mod neașteptat, partidul anticorupție al domnului Matovic a obținut victoria în alegerile parlamentare din acest week-end, punând în curs de eliminare partidul populist de stânga Smer care a dominat politica slovacă în ultimii 14 ani. Partidul său a câștigat un sfert din voturi, în creștere de la 11% în 2016, prin tatonarea furiei profunde din societatea slovacă declanșată de uciderea unui tânăr jurnalist de investigație în urmă cu doi ani. (Financial Times)

Cu mai puțin de un an în urmă, avocata de mediu și feminista Zuzana Caputova a partidului progresist din Slovacia a luat președinția slovacă într-o victorie răsunătoare. Mulți observatori, din Slovacia și din străinătate, au sperat că Caputova – prima femeie președintă a țării și cea mai tânără la 45 de ani – împreună cu partidul ei vor schimba viitorul politic al Europei Centrale. Însă la alegerile parlamentare din weekend, Slovacia Progresivă nu a reușit nici măcar să atingă pragul de 7% din voturi. (Foreign Policy)

Nouă dintre cele zece țări cu cea mai rapidă scădere din lume se află în estul Europei, conform proiecțiilor Națiunilor Unite, cu consecințe majore pentru creșterea economică și o șansă la prosperitatea europeană pe care căderea comunismului a promis-o. Speranța de viață a crescut la 74 de ani de la 67 în 1995, iar PIB-ul pe cap de locuitor a fost mai mult decât dublat. Dar vieți mai lungi, familii mai mici și ușurința emigrării s-au combinat pentru a exercita presiuni demografice care vor cântări din ce în ce mai mult asupra creșterii economice. Țările din Europa de Est riscă să îmbătrânească înainte să se îmbogățească, a avertizat anul trecut directorul general adjunct al FMI, Tao Zhang. (International Monetary Fund)

Rusia:

Promisiunile de cheltuieli ale președintelui Putin sunt amenințate de scăderea prețurilor la petrol, care ar putea afecta economiile pe care Kremlinul le dorește pentru a-și relansa creșterea. Focarul de coronavirus a împins săptămâna trecută pe indicatorul Brent, valoarea internațională de referință a petrolului, la o scădere de 10 la sută până la un nivel minim de aproape 50 de dolari pe baril. Căderea pune presiune pe Rusia, amenințând să submineze politica care a ajutat Moscova să gestioneze un excedent bugetar și să economisească 125 de miliarde de dolari din 2017 până în prezent. (Financial Times)

Un nou pachet de sancțiuni din partea SUA împotriva Rusiei, care vizează datoria suverană a Moscovei, poate avea rezultate minore, în timp ce gama de consecințe neintenționate asupra sistemului financiar internațional este potențial imensă, a constatat Institutul de Finanțe Internaționale (IIF). Noile sancțiuni – un răspuns la ocupația ilegală a Rusiei în regiunile Crimeea și Donbas din Ucraina – sunt în prezent analizate de Congresul SUA. (Emerging Europe)

Situația refugiaților în Europa:

Primul ministru bulgar Borisov s-a alăturat președintelui Erdogan, învinovățind Uniunea Europeană pentru căderea acordului de refugiați din 2016, în urma tensiunilor crescânde din Siria. Cei doi s-au adresat jurnaliștilor din Ankara, pe 2 martie, după ce s-au întâlnit pentru a discuta despre un nou val de refugiați pe care Turcia l-a eliberat în UE. Erdogan a justificat „deschiderea granițelor” pentru mii de refugiați și a acuzat UE că nu a plătit Turciei 6 miliarde de euro pentru a adăposti aproximativ 4 milioane de refugiați sirieni. (Radio Free Europe)

Guvernul german a emis un avertisment către potenţialii migranţi care pleacă din Turcia că drumul spre Uniunea Europeană nu este deschis şi că anul 2015 nu se va repeta. “În acest moment, vedem o situaţie extrem de tulburătoare la frontierele externe ale UE către Turcia, pe uscat şi pe mare”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Steffen Seibert la Berlin. “Vedem refugiaţi şi migranţi cărora li se spune în partea turcă că drumul în UE este acum deschis. Şi bineînţeles că nu este”, a adăugat el. (Agerpres)

Sursă foto: Calea Europeană

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și