Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Mesajul liderului NATO despre răspunsul României la pandemiea

NATO:

Miniştrii afacerilor externe din ţările membre NATO, reuniţi joi în videoconferinţă, prima din istoria sa, au dat asigurări că Alianţa rămâne pe deplin operaţională, astfel încât criza de sănătate provocată de coronavirus să nu conducă la o criză de securitate, şi s-au angajat în lupta împotriva COVID-19 prin coordonarea transportului militar folosit pentru evacuarea bolnavilor şi furnizarea de echipamente medicale. Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că miniştrii au solicitat Comandantului Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul forţelor aeriene ale SUA Tod Daniel Wolters, să coordoneze “sprijinul militar necesar pentru combaterea COVID-19”. (Agerpres)

Puteți urmări conferința de presă de la finalul evenimentului mai jos:

Covid-19 în România:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat joi eforturile României în combaterea crizei coronavirusului și faptul că forțele armate sunt mobilizate pentru a sprijini eforturile autorităților civile în a gestiona pandemia de COVID-19. “Salut ceea ce face România acum. Arată că România și toți ceilalți aliați își mobilizează forțele armate pentru a sprijini eforturile civile în a combate coronavirusul. România a utilizat Capabilitatea de Transport Aerian Strategic a NATO pentru a transporta mult echipament din Coreea de Sud în România. Acesta este doar un exemplu de cât de importante sunt capabilitățile noastre de transport aerian în a-i ajuta pe aliați să facă față acestor crize”, a spus Stoltenberg. (Calea Europeană)

Covid-19 în Europa:

Germania a ridicat interdicția de a intra în țară a lucrătorilor agricoli sezonieri, anunțând că fermele pot aduce 80.000 de persoane după mult lobby și avertizări din partea sectorului de vânzare cu amănuntul cu privire la un potențial impact asupra aprovizionării cu produse alimentare. Această decizie, care a fost anunțată joi, marchează o inversare de strategie rapidă a guvernului german, care a impus interdicția completă a lucrătorilor sezonieri abia săptămâna trecută, ca parte a răspunsului Berlinului la pandemia coronavirusului. Măsura subliniază îngrijorarea din ce în ce mai mare în Europa că măsurile actuale de carantină vor avea un impact devastator asupra sectorului agricol și ar putea lăsa cantități vaste de produse să putrezească pe câmpuri. (Financial Times)

Uniunea Europeană a trecut peste furtunile salvărilor din zona euro, criza migrației și Brexit, însă unii se tem că coronavirusul ar putea fi și mai distructiv. Într-o intervenție rară, Jacques Delors, fostul președinte al Comisiei Europene care a ajutat la construirea UE modernă, a rupt tăcerea weekendul trecut pentru a avertiza că lipsa de solidaritate reprezintă „un pericol mortal pentru Uniunea Europeană”. (The Guardian)

Mark Rutte se confruntă cu un dezacord din ce în ce mai mare în cadrul coaliției sale de patru partide față de respingerea fermă a Olandei a așa-numitelor obligațiuni-corona. Acest lucru a pus presiune asupra primului ministru, al cărui guvern a fost subiectul criticilor în sudul Europei pentru opoziția sa la emiterea de datorii colective ca răspuns la pandemia coronavirusului. Două dintre cele patru partide care alcătuiesc guvernul olandez s-au distanțat de domnul Rutte și de ministrul său conservator de finanțe, Wopke Hoekstra. Aceștia au cerut ca Olanda să sprijine planurile ambițioase de finanțare ale UE pentru a ajuta Italia și alte economii devastate de pandemie. (Financial Times)

Covid-19 în Rusia:

În timp ce lumea occidentală se luptă cu pandemia coronavirusului, Rusia desfășoară o operațiune de influență în Italia de neimaginat în circumstanțe normale. La zece zile după ce președintele Vladimir Putin a trimis personal militar și ajutor către națiunea afectată de coronavirus, experți precum și surse diplomatice, militare și guvernamentale de la Roma și de la sediul de la Bruxelles al Uniunii Europene avertizează că Kremlinul folosește criza pentru a submina NATO și UE . Încă de la începutul focarului de coronavirus, Moscova, la fel ca Beijingul, a profitat de oportunități de soft power, trimițând ajutoare către națiuni afectate, în timp ce difuzau propagandă pe mass-media de stat și în social media. (Codastory)

Președintele Putin știe să facă o investiție foarte mică pentru un câștig de relații publice de dimensiuni mari, iar pandemia Covid-19 nu a făcut excepție. Miercuri, un avion de marfă rusesc An-124 a aterizat pe Aeroportul John F. Kennedy din New York care transporta o livrare de materiale medicale, inclusiv ventilatoare și echipamente de protecție personală, pentru a ajuta spitalele și comunitățile americane în primele linii ale luptei cu coronavirus. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat că partea rusă a oferit asistență Washingtonului, având în vedere situația epidemiologică din SUA, a informat marți agenția de presă rusă RIA-Novosti. “Trump a acceptat recunoscător acest ajutor umanitar”, a spus Peskov, potrivit RIA. (CNN)

Covid-19 în SUA:

Pierderi ale locurilor de muncă la nivel global au crescut cu milioane de americani și europeni care caută indemnizații de șomaj, deoarece blocajele impuse pentru a încetini răspândirea pandemiei coronavirusului au făcut ravagii în unele dintre cele mai mari economii ale lumii. Peste 10 milioane de americani au depus noi cereri pentru ajutoarele de șomaj în a doua jumătate a lunii martie, o creștere masivă a șomajului în SUA. (Financial Times)

Democrații au fost nevoiți să întârzie numirea candidatului lor pentru a se confrunta cu Donald Trump în alegerile prezidențiale din noiembrie, pe fondul pandemiei Covid-19. Citând o „criză sanitară fără precedent”, oficialii au declarat că Convenția Națională Democrată (DNC), în care candidatul partidului este ales oficial, va fi mutată în luna august. Fostul vicepreședinte Joe Biden este în prezent lider. El deține un avantaj puternic asupra singurului său rival rămas, Bernie Sanders. (BBC News)

Covid-19 în China:

C.I.A. a avertizat Casa Albă încă de la începutul lunii februarie că China și-a subestimat masiv infecțiile cu coronavirus și că numărătoarea sa nu poate fi luată în considerare pe măsură ce Statele Unite alcătuiesc modele predictive pentru combaterea virusului, potrivit oficialilor de informații actuali și foști. Agențiile de informații americane au ajuns la concluzia că guvernul chinez însuși nu cunoaște amploarea virusului și este la fel de orb ca restul lumii. Birocrații din orașul Wuhan, de unde provine virusul, au mintit despre ratele de infecție, testarea și numărul de decese, temându-se că, dacă vor raporta numere prea mari, vor fi pedepsiți, își vor pierde poziția sau mai rău, au declarat americanii. (The New York Times)

Statul chinez își dezvoltă campaniile social media în limba engleză pentru a apăra gestionarea de către țară a crizei coronavirusului, pentru a evidenția eșecurile guvernelor occidentale și pentru a ridica poziția Chinei pe scena mondială. Fotografii ale ajutorului chinez – denumit „diplomația facemask” – care sosește sâmbătă la Heathrow, inclusiv cutii cu eticheta „Keep Calm and Cure Coronavirus” au fost promovate publicului britanic de agenția de știri Xinhua. Unii diplomați chinezi mai tineri au folosit Twitter în limba engleză, care este interzis în China, pentru a răspândi false sugestii conform cărora virusul ar fi putut fi pornit de către vest pentru a discredita statul chinez. (The Guardian)

Dincolo de Covid-19 – alte știri importante

Ungaria intenționează să clasifice informațiile cu privire la cel mai mare proiect de infrastructură din lume, o modernizare feroviară cu sprijinul guvernului chinez de 2,3 miliarde de euro, o mișcare de care criticii au spus că face parte din planul premierului Viktor Orban de a profita de criza coronavirusului pentru a-și împinge propria agendă. Detalii despre legătura feroviară de mare viteză finanțată de Beijing de 350 km între Budapesta și capitala sârbă Belgrad vor fi clasificate timp de 10 ani, conform proiectului de legislație depus joi parlamentului ungar. (Financial Times)

Ministerul Apărării al României a contractat lucrări de construcție în valoare de 18 milioane EUR pentru o bază militară NATO temporară din Tunari, la nord de București. Capacitățile de infrastructură conform standardelor NATO vor fi dezvoltate într-o instalație militară locală din Tunari și vor include spații de cazare, clădiri administrative, drumuri, alei și platforme pentru depozitarea tehnologiei, perimetrului și gardurilor interioare, conform specificațiilor. (Romania Insider)

Sursă foto: European Western Balkans

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și