Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Fake News Medicalus / Alexandru Văleanu

Măștile sunt periculoase și ineficiente (mișcarea „Fără Botniță”)

CONTEXT

Cu toții ținem minte celebrele proteste „Fără Botniță”, organizate exclusiv de pe grupul de Facebook cu același nume, nu? Ei bine, deși grupul cu peste 42,000 de membrii a fost șters (într-un mod foarte amuzant, de altfel), ideea conform căreia masca fie nu funcționează, fie limitează aportul de oxigen în corpul purtătorului a continuat.

Sursă foto: Digi FM

 

Mai mult, și dacă nu ar exista aceste opinii bazate pe informații eronate, pare-se că mulți oameni adepți ai conspirațiilor sunt preocupați de încălcarea libertăților ce ar fi perpetuată de obligativitatea măștilor. Practic, ei susțin că indiferent de cât de eficiente ar fi sau nu măștile, statul nu are dreptul de a impune acest lucru populației.

Această mișcare anti-mască și protestele ce vin la pachet cu aceasta, în mod evident, nu sunt specifice României, ci sunt răspândite pe tot globul.

DE CE E FALS?

Una dintre cele mai populare teme ale discuției anti-mască este că dispozitivul medical reduce aportul de oxigen la nivelul corpului. Conform OMS, măștile medicale nu împiedică absolut deloc respirația și nici nu cauzează intoxicație cu CO2. Drept exemplu, medicii chirurgi pot opera numeroase ore la rând cu masca pe figură fără a-și pierde respirația sau a se intoxica cu CO2 sau alte substanțe toxice care rezultă din procesul de expirație.

Sursă foto: World Health Organisation

 

Spre deosebire de argumentele medicale, cele care se referă la libertatea omului de a nu purta mască sunt ușor mai complexe. Deși trăim în democrații clădite pe libertatea individului, aceasta, sub nicio formă, nu este absolută. Folosind celebrul concept de „libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea ta”, persoanele au voie să nu poarte masca atât timp cât nu pun în pericol sănătatea celor din jur. Acest lucru, în schimb, este imposibil.

Când cineva nu poartă masca în spațiile aglomerate, el nu crește doar riscul propriu de infectare, ci și pe cel al oamenilor din jur. Așadar, este inutil a argumenta în favoarea libertății personale de a nu purta masca, având în vedere riscul mortal care vine cu aceasta. Deși statul are responsabilitatea de a asigura libertatea, are și datoria de a își proteja proprii cetățeni. Din același motiv, de exemplu, până și cele mai liberale state își obligă cetățenii să poarte centuri de siguranță.

Oamenii, în general, sunt reticenți față de orice restricții sau obligații pe care le impune statul, dar în momentul de față, fie că vrem sau nu, măștile salvează vieți și purtarea lor este absolut esențială pentru a putea să ne bucurăm din nou de obiceiurile de dinaintea pandemiei.

 

#Te-ar mai putea interesa și