Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Mario Draghi – un nou jucător în Europa

În februarie 2021, Italia își alegea un nou prim-ministru după ce guvernul lui Giuseppe Conte a pierdut susținerea partidului Italia Viva, partid condus de un alt fost prim-ministru al Italiei, Matteo Renzi.

În februarie, Italia părea că se află la un moment de cotitură din punct de vedere politic. Pandemia continua să facă ravagii pe toate planurile, perspectivele economice erau îndoielnice, țara trecea din lockdown în lockdown, iar guvernele se schimbau și ele pe bandă rulantă.

În urma eșecului politic al lui Conte, acesta nefiind capabil să facă rost de voturile necesare din Senat pentru a-și menține poziția, un nume consacrat în politica europeană urma să devină noua propunere de prim-ministru al Italiei: Mario Draghi.

draghi

Sursă foto: EPA

 

Mario Draghi – un gigant al economiei europene

Există puține personalități politice care să fie așa de respectate, atât la nivel european, cât și la nivel intern cum este Draghi. Fost președinte al Băncii Centrale Europene (ECB) din 2011 până în 2019 Draghi este recunoscut drept omul care a salvat moneda euro. Acesta a mai ocupat și poziția de guvernator al Băncii din Italia și președinte al Bordului de Stabilitate Financiară, entitatea care monitorizează sistemul financiar global.

Într-un context pandemic dramatic pentru Italia dimensiunea economică este una extrem de importantă de luat în calcul. Pentru prima dată în istoria Europei avem un plan de redresare economică fără precedent care este în mare parte finanțat pe o datorie colectivă la nivelul Uniunii Europene. Dat fiind experiența sa financiară, Draghi are provocarea de a folosi acest pachet economic într-un mod eficient și pragmatic. Dacă va reuși, o victorie pentru Italia ar putea însemna un precedent care ar putea fi creat la nivel european.

De succesul lui Draghi ar putea depinde și unitatea fiscală a blocului european, – o viziune neîmplinită a lui Draghi pentru Europa – dar și posibilitatea de reforme economice în Italia, unde sistemele financiare sunt intens birocratizate.

Ce înseamnă ascensiunea politică a lui Draghi pentru Europa?

De asemenea, pe lângă amprenta economică pe care noul prim-ministru italian o poate pune la nivel intern, dar și la nivel european, greutatea numelui lui Draghi ar putea schimba și dinamica de putere din rândul conducerii UE.

Odată cu plecarea Angelei Merkel de la cârma Europei în septembrie 2021 (despre cursa de o înlocui că și Cancelar al Germaniei care am scris aici), ieșirea Marii Britanii din blocul european, viitorul politic incert al lui Emmanuel Macron, pe care îl așteaptă niște alegeri prezidențiale dificile în 2022 (despre care am scris aici) și Ursula von der Leyen, care se zbate să se impună ca și un lider la nivel european– este posibil să se creeze un vid de putere la nivelul conducerii blocului european.

von der leyen

Sursă foto: Pool Photo

 

Săptămâna trecută, Mario Draghi a pus piciorul în prag privind abordarea stângace a Uniunii cu privire la distribuția de vaccinuri din blocul european. Pe 15 aprilie, Draghi a luat problema în propriile mâini și a blocat un export de 250,000 de doze de vaccin AstraZeneca menite să ajungă în Australia, punând interesele Europei pe primul loc.

Conducerea de la Bruxelles a fost intens criticată de felul în care a abordat chestiunea accesului la vaccin pentru statele membre, distribuția acestora, dar și prioritizarea lor pentru a fi alocate țărilor din Uniune. Comparativ cu ratele de vaccinare din Statele Unite sau Marea Britanie Uniunea Europeană a performat extrem de dezamăgitor de la începutul campaniei de vaccinare și până acum, contrar accesului la vaccin de care beneficiază statele membre UE comparativ cu restul lumii.

Pe 15 aprilie, noul prim-ministru italian s-a impus oprind exportul de un sfert de milion de doze care pleca de pe continentul european înspre Australia. În aceste săptămâni, acesta a pus presiune pe conducerea de la Bruxelles, care a luat măsuri mai stringente pentru a opri exporturile de vaccin în afara blocului european, unde nevoia de imunizare a populației statelor membre este în continuare prioritatea principală a Uniunii.

Cu aceste acțiuni Draghi a dovedit că este în stare să conducă blocul european fără să fie în prima linie a conducerii, acesta creând coaliții cu Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene și președintele francez Emmanuel Macron. Datorită reputației lui Mario Draghi și conducerea de la Bruxelles este optimistă și încrezătoare că un om pe care te poți baza se află la cârma Italiei și poate ajuta nu numai direcția întregului bloc european, dar și propria țară.

macron

Sursă foto: Pool Photo

 

Italia este una dintre cele mai mari economii din Uniunea Europeană, însă criza politică din ultimii ani a blocat posibilitatea unui leadership eficient, pragmatic și care să fie benefic țării. Prin poziția sa de prim-ministru și prin reputația sa de personalitate puternică care face lucrurile să se întâmplă Draghi, care are 73 de ani, poate repune Italia pe harta conducerii europene, o poziție în care Italia nu s-a mai aflat de cel puțin un deceniu.

Draghi nu se ferește din a se impune nici când vine vorba de politică externă. Prima vizită a lui Draghi în calitate de prim-ministru a fost în Libia, unde acesta a încercat să revitalizeze relația cu fosta colonie italiană și să exercite din nou influența Italiei asupra țării. Libia reprezintă o sursă esențială de energie pentru Italia, dar și o problemă: Draghi încearcă să controleze numărul mare de emigranți care vin din țară pe teritoriul Italiei.

În același timp, prim-ministrul italian nu pare să se sfiască nici când vine vorba de controverse. Acesta l-a făcut pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan autocrat, declarând că nu aduce nici un beneficiu nimănui dacă se evită asemenea termeni, acesta preferând să spună lucrurilor pe nume.

Italia, ca și restul statelor membre din Uniunea Europeană are pe umeri provocarea unei campanii de informare și de imunizare a populației, de revitalizare economică și de navigare a unui proces treptat de reîntoarcere la normal, acestea în contextul în care toate țările se luptă cu un al treilea val de infecții de Covid-19.

Mario Draghi are o agendă încărcată în următoarele luni, însă acesta pare să se ridice la înălțimea așteptărilor.

Vă recomandăm și analize precum: Cine o va înlocui pe Merkel? și Emmanuel Macron – o viziune pentru viitor

 

Sursă foto: Pool Photo

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și