Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Newsletter Exclusive / Mihai Man

Marea Britanie, deschizătoarea de drumuri

Marea Britanie devine prima țară din lume care începe distribuirea vaccinului dezvoltat de către Pfizer Inc și BioNTech SE. Inițiativa are însă multiple obstacole de înfruntat, de la problemele logistice nemaiîntâlnite, la un sentiment anti-vaccin în creștere și atacuri cibernetice.

Probleme logistice

Multe dintre vaccinurile anti Covid-19 create necesită alte condiții de stocare și transport față de unele mai tradiționale. Similar, vaccinul celor de Pfizer trebuie stocat și transportat la minus 70 de grade Celsius din momentul în care acesta a fost îmbuteliat până la momentul vaccinării în sine.

Efortul major depus pentru dezvoltarea și testarea unui nou vaccin în timp record trebuie urmat acum de către un efort similar în manufacturarea și distribuirea a sute de milioane de doze. Pfizer anunța în conferințele de presă din luna septembrie obiectivul de a produce 100 de milioane de doze ca ulterior, în luna octombrie, compania să anunțe reducerea estimărilor la doar 50 de milioane.

Motivele invocate au fost dificultățile întâlnite în procesul de procurare a materialelor brute necesare producției. Marea Britanie comandase în avans 40 de milioane de doze de la Pfizer cu până la 5 milioane din ele să fie distribuite până la finalul anului acesta, conform secretarului de stat pentru sănătate Matt Hancock.

Extinderea liniilor de producție la un nivel fără precedent este dependentă de mulți factori externi, iar implicațiile sunt enorme. Anunțul scăderii capacității de producție a fost îndeajuns ca bursa S&P 500 să se închidă cu 0.1 mai puțin la final de zi, deși începuse ziua la un nou nivel record. Orice anunț în legătură cu vaccinurile are un efect asupra întregii piețe, iar orice impediment în distribuire poate încheia creșterea de care s-au bucurat atât bursele americane cât, recent, și cele europene.

Odată manufacturate dozele vaccinului, următoarea barieră este garantarea unei lanț de distribuție “rece”. Datorită cerințelor de temperatură, vaccinul este vulnerabil atât la furt cât și la sabotaj. Aceste vulnerabilități fac vaccinul ținta principală pentru grupuri de crimă organizată sau alți agenți externi.

Jurgen Stock, secretarul general al Interpolului, a declarat că odată ce guvernele se pregătesc să distribuie aceste vaccinuri, grupuri de crimă organizată plănuiesc să infiltreze sau să disturbe lanțurile de aprovizionare. El atrăgea atenția și asupra importanței coordonării dintre forțele de ordine și organismele de reglementare a sănătății.

Pandemia a declanșat deja un val de activități criminale predatoriale, iar oportunitatea pentru fals, jafuri și publicitate falsă în contextul vaccinurilor trebuie luată în serios de către organele de poliție.

Platformele de distribuție online au fost folosite pentru vânzarea de echipamente medicale (măști. mănuși, etc), medicamente și chiar vaccinuri false. Importanța informării publice în legătură cu riscurile implicate este esențială, în special cu posibila reluarea graduală a traficului internațional de persoane și implicit a testării pentru virus.

vaccin

Sursa foto: The New York Times

 

Atacuri cibernetice

Divizia de securitate cibernetică de la IBM a descoperit că multiple companii private și organizații guvernamentale responsabile pentru distribuirea vaccinurilor în jurul lumii sunt vizate de către atacuri cibernetice.

Cercetătorii din departament susțin că atacurile au fost îndeajuns de sotisficate încât să fie mai probabil o operațiune sponsorizată de către un guvern decât un grup criminal organizat. Aceștia nu i-au putut identifica până acum pe cei responsabili pentru atacuri sau scopul lor. Este neclar dacă țelul atacurilor era furtul intelectual sau o încercare de sabotaj.

Josh Corman, un expert al agenției de securitate cibernetică și infrastructură americană, a declarat că prin aceste atacuri, cei responsabili intenționau să fure credențialele directorilor și ale oficialilor din organizațiile globale responsabile pentru procesul de refrigerare. Informațiile referitoare la cum vaccinul va fi transportat, stocat și ținut la temperaturi joase au devenit vitale în întreaga lume.

Microsoft a identificat în ultimele luni atacuri cibernetice de la trei organizații susținute de stat care vizau șapte companii proeminente în cercetarea vaccinurilor și a tratamentelor pentru Covid-19. Aceștia au identificat atacatorii ca fiind o grupare rusească, numită de ei Strontium și două grupări din Coreea de Nord. Hackerii încercau să infiltreze rețele organizațiilor prin “phising attacks” ce presupun impersonarea unor oficiali din cadrul Organizației Mondiale de Sănătate și atașarea de viruși în mailuri.

De la începutul pandemiei, securizarea unui vaccin sau a unui tratament a fost prioritatea guvernelor din jurul lumii. Bloomberg raporta în luna iulie că serviciul de informații rus infiltrase centre de cercetare internaționale cu scopul de a fura informații legate de dezvoltarea vaccinurilor. În aceeași perioadă departamentul de justiție american a acuzat doi hackeri chinezi de furt cibernetic ce viza atât vaccinul cât și alte industrii ca și energia solară, contractori militari și manufacturare.

pandemie

Sursa foto: Reuters

 

Recent, întreg sistemul medical a fost vulnerabil la atacuri cibernetice cu efecte devastatoare. Multiple spitale americane au fost afectate în urma atacurilor de tip “ransomware” în care atacatorii, în urma infiltrării, encriptează fișierele ca ulterior să ceară banii pentru decriptare. Practic, aceștia țin “ostatice” datele victimelor până la plată. Atacuri similare au afectat și spitale europene în Republica Cehă, Franța, Spania și în Thailanda. Cel mai tragic caz de acest tip a dus la moartea unei femei în Dusseldorf.

Vaccinurile create de Pfizer sunt greu de transportat și stocat. După dezghețare, acestea rămân eficace doar cinci zile. Implicațiile unui atac cibernetic asupra unui spital ar putea disturba efortul campaniei de vaccinare deja complicată de necesitatea de a folosi două doze de vaccin separate la o lună. Bazele de date ale organizațiilor de sănătate sunt esențiale în buna distribuirea a vaccinului și implicit o ținta perfectă pentru atacuri de tip ransomware de către organizații criminale.

Orice interferență cu capacitatea sistemelor medicale de furnizare a serviciilor esențiale riscă să ducă la mai multe morți într-un moment în care pandemia le-a pus oricum la pământ. Marea Britanie începe posibil cea mai dificilă campanie de vaccinare a tuturor timpurilor, iar întreaga lume o urmărește.

Pentru mai multe despre războiul digital din prezent, citește Războiul cibernetic – conflictul din umbră.

 

Sursa foto: The New York Times

#Te-ar mai putea interesa și