Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Ovidiu Achim

Macron: restrospectiva unei luni de foc

În timp ce cei mai mulți lideri politici afișează o atitudine ostilă față de Vladimir Putin, Emmanuel Macron s-a remarcat, încă dinainte de începerea conflictului armat dintre Rusia și Ucraina, prin intervențiile sale diplomatice.

Dacă inițial Macron s-a hazardat să afirme că discuțiile de mediere a conflictului și de prevenire a războiului sunt fructuoase și că există căi pașnice de negociere între Uniunea Europeană, Rusia și Ucraina, președintele francez nu încetează nici acum, în plin conflict, să continue dialogul cu liderul de la Kremlin. De fapt, Macron s-a arătat în repetate rânduri interesat să fie angrenat în logica a negocierilor, susținând atingerea unui compromis.

Primele negocieri dintre Macron și Putin au avut loc în cadrul unei întâlniri la Moscova, în data de 8 februarie. Atunci, Macron îi propuse lui Putin constituirea unor garanții de securitate concrete, care să viseze toate părțile implicate în criza ruso-ucraineană. Macron se declara încredințat că Putin înțelege gravitatea unui potențial conflict între Rusia și NATO și necesitatea menținerii schimburilor comerciale.

Macron a militat, încă de la început, pentru negocieri în formula „Normandia”, dorind să aducă la masa discuțiilor Germania, Franța, Ucraina și Rusia. Președintele francez își consolida, prin fiecare acțiune a sa privitoare la Rusia, poziția de mediator în conflictul ruso-ucrainean.

Rolul asumat de Macron a atras după sine și inevitabila comparație cu noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, care, la acel moment, menținea o poziție moderată, ba chiar aparent impasibilă. Unele comparații au mers chiar mai departe, punând sub semnul întrebării posibilitatea ca liderul german să devină un jucător cheie în conflictul actual, dată fiind și implicarea directă a Germaniei în proiectul Nord Stream 2.

putin negocieri

Sursă foto: RPP

 

Astăzi, la o lună de la primele discuții și negocieri, eforturile diplomației franceze par a fi eșuat. Cu toate acestea, Macron nu pare să renunțe la credința sa că o cale a dialogului cu Kremlinul trebuie să rămână deschisă, fiind probabil singurul lider european care pare să aibă o privire mai clară asupra logicii conflictului din perspectiva rușilor. Potrivit numărătorii ținute de France 24, liderul francez ar fi vorbit cu Putin de 11 ori în ultima luna și de 4 ori de la izbucnirea conflictului armat.

Cel mai recent, Putin și Macron ar fi vorbit la telefon în data de 6 februarie, timp de „o oră și 45 de minute”. Atunci, Putin l-a asigurat pe liderul francez că centrala de la Cernobîl este în siguranță, la fel și cea de la Zaporojie, calificând informațiile contrare apărute în presă ca fiind „propagandă cinică occidentală”.

Totodată, liderul rus spune că nu a fost intenția sa să atace centralele nucleare și că ia în calcul organizarea unei întâlniri între Rusia, Ucraina și Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), cu privire la riscurile nucleare vehiculate în ultimele zile. Tot Putin sublinia că pentru Rusia, la fel de necesară ar fi organizarea unor astfel de negocieri și cu privire la Forțele Aerospațiale. În cadrul aceleiași discuții, Putin ar fi negat că armata sa nu vizează punerea în pericol a civililor și că este de datoria ucrainenilor ca aceștia să fie evacuați.

Cu toate aceste, știri mai recente arată că sistemele AIEA care monitorizau deșeurile nucleare radioactive de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl au încetat să mai emită informații la distanță. Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției, a mai precizat și că rușii au mai închis și rețelele de comunicații de la centrala din Zaporojie.

În cadrul aceleiași discuții telefonice, Vladimir Putin pare să-l fi asigurat pe Macron că Rusia este „foarte hotărâtă să își atingă obiectivele”, pe cale militară sau diplomatică. Reacția francezilor după recenta convorbire dintre Macron și Putin nu este deloc una optimistă. Șeful Statului Major, Thierry Burkhard, apreciază că liderul rus încearcă să dezbine forțele ucrainene și, mai precis, să separe trupele care apară Donbasul de restul trupelor din țară.

Generalul Francez a mai precizat că rezistența ucrainenilor a fost cu  mult mai puternică decât se preconiza, iar că armata rusă are deja probleme de armament și logistica. Cu toate acestea, Burkhard crede că rușii și-ar putea atinge obiectivele militare în săptămâni sau chiar luni. Tot acesta a recunoscut că analiza diplomaților americani cu privire la atacul Ucrainei a fost corectă și că francezii s-au înșelat crezând că Rusia nu va porni un război împotriva Ucrainei și nu își vor asuma costurile „monstruoase” ale acestuia.

rusia

Sursă foto: G4 Media

 

O parte a presei franceze apreciază eforturile președintelui Macron de a menține posibilitatea negocierilor cu Putin viabilă, în cazul în care liderul rus va dori încheierea crizei pe care a stârnit-o. Anumite surse din anturajul președintelui Franței afirmă chiar că cei doi și-ar vorbi la pertu, semn al unei deosebite familiarități. Cu toate acestea, liderul francez a condamnat categoric acțiunile Rusiei în mai multe rânduri, iar miniștrii francezi au afirmat recent că, în ceea ce îi privește, se vor putea lua și mai multe sancțiuni împotriva Rusiei.

Totodată, Macron însuși este convins că afirmațiile și promisiunile lui Putin sunt lipsite de valoare. De asemenea, făcând publice subiectele de discuție dintre cei doi, francezii au încălcat principiul confidențialității, devenind, însă, una dintre cele mai valoroase surse de informații cu privire la intențiile liderului de la Kremlin.

Acțiunile recente ale lui Emmanuel Macron în plan extern și, mai cu seamă, cu privire la războiul ruso-ucrainean au consolidat poziția Franței și a diplomației franceze în relațiile internaționale. Luările de poziție ale președintelui francez și numeroasele discuții telefonice purtate de acesta cu președintele rus au coincis cu mandatul Franței la Președinția Uniunii Europene, fapt ce a atras atenția presei și mai mult asupra sa.

Franța a arătat, așadar, încă o dată că are un drum propriu în relațiile internaționale, independent de cel pavat de americani. Deși eforturile sale de mediator au fost considerabile și, cu siguranță, lăudabile, acestea au părut până acum zadarnice, punând sub semnul întrebării necesitatea acestora. Mai multe personalități cheie ale securității internaționale, precum Antony Blinken, nu se declară convinși că aceasta este soluția pentru a obține vreun acord cu Rusia.

Mai mult, unele voci rele, l-au acuzat pe Macron că ar fi naiv, că ar cădea în capcanele întinse de Putin, lăsându-se sedus de promisiunile iluzorii ale liderului rus, sau că ar urmări chiar și alte interese, mai obscure decât pacea, ridicând suspciuni cu privire la sensul dialogului cu Rusia.

Dacă v-a plăcut această analiza marca True Story Project, vă recomandăm și alte, precum: Războiul financiar – Rusia vs. restul lumii sau Cât de puternică este armata Ucrainei?

 

Sursă foto: Franceinfo

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și