Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Newsletter Exclusive / Thomas Briot

Cum Marine le Pen ar putea să îl învingă pe Emmanuel Macron

Un articol de Christopher Williams, tradus de pe euobserver.com

 

 

În ultimele luni, președintele francez Emmanuel Macron a început să tindă spre dreapta în raportul său cu Islamul în Franța

Deși acest lucru este deja preocupant din mai multe motive etice, morale și de drepturile omului, este și îngrijorător din cauza efectelor pe care le va avea pe ascensiunea continuă a partidului de dreapta radicală, Rassemblement National (RN) și a liderului său Marine Le Pen.

În octombrie 2020, Macron a ținut un discurs în care a avertizat despre „separatismul islamist”, susținând că acest separatism este o ideologie în rândul unor musulmani din Franța care încalcă valorile Republicii și declarând că adepții acestei viziuni radicale a Islamului își consideră „propriile legi” ca fiind superioare legilor Republicii. ”

Ca răspuns la această îngrijorare, în februarie, Adunarea Națională Franceză[1] condusă de partidul La République en Marche (LREM) al lui Macron a adoptat un proiect de lege numit „Respectul principilor ale Republicii”.

Acest proiect de lege care urmează să fie adoptat de către Senat în martie, va permite supravegherea a multor aspecte ale vieții sociale și religioase din Franța.

Deși proiectul nu menționează în mod specific islamul, mulți din comunitatea musulmană consideră că sunt vizați în mod exclusiv.

Unul dintre principalii susținători ai proiectului de lege, ministrul de interne Gérald Darmanin, a declarat public că guvernul trebuie să „salveze copiii [francezi] din ghearele islamiștilor” și a mers până la o acuza pe Le Pen că este «prea moale» cu Islamul radical .

Pentru a înțelege cum virajul spre dreapta a lui Macron și a partidului său ajută Rassemblement National, de dreapta radicală, trebuie să înțelegem cum interacționează partidele politice între ele în cadrul unui sistem.

Atât prin retorică, cât și prin acțiuni, Macron pare să se apropie de poziția de dreaptă radicală a RN și a lui Le Pen.

În jargonul științelor politice, am spune că Macron și partidul său „se acomodează” cu pozițiile RN – în alte cuvinte, el își îndreaptă partidul către poziția altui partid pentru a reduce cât mai mult posibilitatea de a pierde voturi.

Dacă ne ținem de modelul teoretic din științe politice, Macron ar atrage unii susținători care tind spre dreapta radicală, ceea ce ar afecta negativ RN în următoarele alegeri. Totodată, această model teoretic ignoră «proprietatea problemelor», un concept important în științe politice.

Mai multe studii au arătat că alegătorii asociază anumite probleme unor partide. De exemplu, ei pot gândi că specificitatea unui partid este combaterea criminalității, în timp ce specificitatea altui partid este dezvoltarea economică.

Atunci când un partid și-a apropriat o anumită problemă, strategia lui electorală se schimbă.

Schimbarea unei poziții privind o problemă pentru a mulțumi cel mai mare număr de alegători nu mai este importantă în acest caz. Mai degrabă, un partid poate câștiga voturi la alegeri pur și simplu prin creșterea popularității a problemei pe care o «deține». Dacă un partid poate determina un alegător să se gândească la problema pe care o deține (Criminalitatea, terorismul, etc), crește probabilitatea ca alegătorii să îl voteze.

Cu toate acestea, partidul care deține problema respectivă nu este singurul actor care poate atrage atenția publicului asupra acestei probleme.

‘Proprietate’

Într-un studiu recent pe care l-am realizat cu Sophia Hunger (Centrul de Științe Sociale din Berlin WZB), constatăm că atunci când un partid care nu deține o problemă «se acomodează» cu poziția unui partid care deține această problemă, îngrijorarea publicului cu privire la această problemă crește.

Dacă un partid încearcă să adopte o poziție similară cu privire la o problemă ca un alt partid care și-a apropriat deja problema, publicul va începe să acorde o atenție mai mare acestei probleme și acest lucru ar putea determina alegătorii să abandoneze partidul care se deplasează și să voteze pentru partidul care deține deja problema.

De exemplu, un partid ecologist poate să aibă un monopol privind ecologia în dezbaterea publică. Dacă acel partid reușește să atragă atenția publicului asupra schimbărilor climatice, mai mulți alegători se vor gândi la mediu atunci când votează. Astfel, este mai probabil să voteze pentru acel partid ecologist.

Dimpotrivă, dacă un partid de centru-stânga își bazează campania electorală pe problemele de mediu, acest lucru poate conduce de fapt alegătorii la partidul ecologist, mai degrabă decât să voteze partidul de centru-stânga.

Acest lucru se potrivește cu cercetările pe care le-am publicat cu Maurits Meijers (Universitatea Radboud), în care am constatat că atunci când partidele centriste devin mai anti-UE pentru a recupera alegători care votează de obicei partidul de dreapta radicală care este în mod tradițional anti-UE, partidul centrist pierde voturi.

Mai mult, un studiu realizat de Werner Krause (Centrul de Științe Sociale din Berlin WZB), Denis Cohen (Universitatea din Mannheim) și Tarik Abou-Chadi (Universitatea din Zurich) constată că acomodarea de către partidele de masă a pozițiilor tradițional deținute de extrema dreaptă duce la creșterea voturilor pentru extrema dreaptă.

Când este luată în considerare proprietatea problemelor, alegerile devin mai multe despre atenția publică asupra problemelor și despre ce partid deține aceste probleme.

Acest lucru este foarte relevant pentru alegerile prezidențiale franceze din 2022, deoarece în Franța problemele precum imigrația, protecția modului de viață național și opoziția la multiculturalism sunt deținute de RN.

Declarațiile și acțiunile recente ale lui Macron și LREM indică o schimbare către poziția RN și crește importanța publică a problemelor deținute de RN.

Pe măsură ce preocuparea publică și atenția asupra acestor probleme cresc, șansa ca alegătorii să se gândească la problemele deținute de RN la alegerile din 2022 crește.

Acest lucru este deosebit de îngrijorător, deoarece dreapta radicală și-a crescut influența în ultimele decenii. Le Pen a terminat pe locul doi în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2017. În al doilea tur, Le Pen a primit aproape 34% din voturi împotriva lui Macron.

Creștere în sondajele de opinie pentru Marine Le Pen

Sondajele anticipate pentru alegerile din 2022 arată în continuare că popularitatea lui le Pen este în creștere.

În 2017, ea a obținut aproximativ 21% în prima rundă. Partidul său primește în mod regular în jur de 25% la diversele alegeri. De asemenea, într-un duel cu Macron în turul doi al alegerilor președințiale, sondajele arată că Le Pen ar primi în jur de 45% din voturi, ceea ce ar însemna un progres semnificativ pentru dreapta radicală din Franța.

Având în vedere importanța proprietății problemelor și a atenției publice asupra acestor probleme deținute, decizia lui Macron de a se acomoda cu problematici deținute în mod tradițional de dreapta radicală și de a continua politici islamofobe și xenofobe ar putea consolida RN în continuare.

Aceasta este o strategie periculoasă pentru Macron, având în vedere cât strânse ar putea fi alegerile din 2022 potrivit sondajelor. Acest lucru nu înseamnă neapărat că ar trebui să ne pregătim pentru un mandat Le Pen, dar cercetările privind proprietatea problemelor indică faptul că acest lucru este mult mai probabil decât acum câțiva ani.

 

Puteți citi analize pe aceeași temă pe True Story Project

 

Sursă foto: France 24

#Te-ar mai putea interesa și