Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Ovidiu Achim

Lying flat: stând tolănit în fața provocărilor tehnologice

În luna mai, Xi Jinping declara în cadrul unei conferințe că unul dintre obiectivele Chinei este cercetarea în domeniile tehnice, astfel încât să nu mai importe știință. Un astfel de deziderat pare să reprezinte una dintre cele mai mari provocări cu care economia chineză se va confrunta în acest secol și ar putea fi, totodată, un punct de cotitură în relația statului chinez cu occidentul.

Deși liderii chinezi impun tot mai clar noi standarde în cercetare și inovare, căutând să sprijine dezvoltarea tehnologiei chineze pentru ca țara să poată deveni independentă în acest sens, clasa muncitoare, reprezentată de adulții tineri, născuți în apropierea anului 2000, pare să traverseze o criză, respingând normele sociale.

Mișcarea Lying Flat sau tangping (ro.: „statul la orizontală”, „tolănit”) reprezintă manifestul tinerilor chinezi care refuză să se mai angreneze în „mașinăria” care a devenit piața muncii. Aceștia condamnă stresul, presiunea constantă la care angajații sunt supuși din pricina pretențiilor tot mai mari a angajatorilor, termenelor limită stricte și ale obiectivelor apăsătoare pe care trebuie să le îndeplinească zi de zi.

Tinerii care preferă „să stea tolăniți” resping, prin urmare, ritmul tot mai alert al societății și, de fapt, modul de trai impus de societate, „cultura orelor suplimentare” și a surmenării, preferând să se limiteze la a face minimul absolut pentru a supraviețui cu strictul necesar.

lying flat

Sursă foto: Sunday Guardian

 

Într-o postare apărută în aprilie pe rețelele de socializare și care a atras atenția a mii de tineri și este acum văzută ca un soi de „manifest” al mișcării, se arată că tineretul nu trebuie să pice pradă presiunii sociale și familiale și să se supună unor valori care nu îi reprezintă.

Luo Huazhong, un tânăr de 26 de ani, autor al textului, încearcă să transmită, din propria sa experiență de doi ani ca șomer, mesajul că oamenii nu trebuie să alerge cu orice preț după bani, sperând că aceștia le vor oferi siguranță lor și familiei lor, ci pot trăi foarte bine departe de stresul cotidian și de zilele de muncă anormal de lungi, ca Diogene, într-un așa-zis butoi, ori ca Heraclit, într-o peșteră, unde doar să contemple sensul vieții.

Tânărul conchide că statul tolănit est „mișcarea sa filosofică” și doar așa poate omul să devină „măsura tuturor lucrurilor”.

Această nouă viață contemplativă, cu ecouri din filosofia antică grecească, nu se opune doar stresului și muncii excesive promovate de societatea chineză contemporană, ci altor norme sociale. Adepții mișcării Lying Flat cred tot mai puțin și în nevoia de a absolvi studii superioare de elită, de a întemeia o familie, de a cumpăra o casă și o mașină. Într-un cuvânt refuză societatea contemporană.

Noua filosofie a traiului tihnit nu a trecut neobservată în rândul mai marilor chinezi. Considerată un pericol și un impediment în fața atingerii independenței tehnologice, aceasta a fost aspru criticată prin mai multe reacții apărute în media chineză din partea Partidului Comunist. Acestea variază între declarații dătătoare de speranță despre rolul crucial al tineretului în dezvoltarea industriei și societății chineze, până la refutarea categorică a unei astfel de filosofii de viață ca fiind una „nedreaptă”, „lașă” și „otrăvitoare”.

Opoziția făcută de liderii chinezi nu s-a rezumat însă doar la declarații. Funcția de a căuta „lying flat” a dispărut de pe mai multe rețele de socializare chineze, au fost închise grupuri de discuție pe această temă, iar unele magazine au încetat să mai vândă tricouri cu mesaje Lying Flat.

protest china

Sursă foto: Open Culture

 

Departe de a fi o apologie adusă lenei, mișcarea atrage atenția asupra unor probleme vechi din societatea chineză. Și în 2019, mii de muncitori din domeniul tehnic au manifestat online împotriva muncii extrem de solicitante la care sunt constrânși, arătând efectele dăunătoare pe care le are cultura surmenării, tipică marilor companii, asupra sănătății angajaților.

Cu toate acestea, reacțiile pe care le-a stârnit campania angajaților în rândul managerilor nu au lăsat impresia că problemele lor sunt luate în serios. Jack Ma, fondatorul Alibaba se întreba retoric „cum poți atinge succesul dorit, dacă nu aloci mai mult timp și nu depui mai mult efort pentru țelul dorit decât ceilalți”, conchizând că în compania sa „cultura muncii” este o „binecuvântare”.

Dar sănătatea șubrezită de programul de muncă nu este singur lucru de care se plâng angajații chinezi. Lipsa motivației financiare și a siguranței oamenilor muncii că își vor putea întreține familia și părinții, după ce depun eforturi susținute la locul de muncă, zi de zi de zi, au distrus încrederea tinerilor în societate. Cu toate că salariile în China au crescut în mai multe rânduri de-a lungul ultimilor zece ani, ritmul nu este deloc satisfăcător, de vreme ce veniturile medii nu pot satisface nevoile și dorințele tinerilor.

Deși în plan intern mișcarea Lying Flat poate trece drept încă un obstacol în calea atingerii celor mai înalte culmi ale succesului tehnologic, din exterior, numărul tot mai mare al tinerilor care aleg să stea tolăniți în fața marilor provocări sociale are o valoare pilduitoare, așa cum reiese din mai multe analize, cu privire la capacitatea unui regim totalitar de a motiva și modela comunitatea civilă după obiectivele pe care dorește să le îndeplinească.

Imaginea unui stat capabil să treacă peste drepturile individului pentru a îndeplini țelurile națiunii pare acum că ar putea să se clatine în fața tineretului care refuză să mai coopereze, cerându-și drepturile și demnitatea.

Dacă v-a plăcut această analiză marca True Story Project, vă recomandăm și altele pe teme asemănătoare ca: Miracolul chinez apune – Evergrande a intrat în incapitate de plată sau Jocurile Olimpice de Iarnă 2022: Mai poate arde flacăra olimpică pentru pace?

 

Sursă foto: South China Morning Post

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și