Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Lupta istorică SUA împotriva titanilor Google și Facebook

Procesele intentate împotriva Facebook și Google sunt ultima șansă a SUA de a salva economia de la monopolizarea practicată de cele două companii globale. Miza? Lupta istorică pentru modul în care vom trăi cu tehnologia. Supraveghere și manipulare de către companii private în scopul vânzării datelor sau reglementare și control din partea statului?

Procesele antitrust din SUA  recunosc destul de târziu că autoritățile de reglementare din SUA au permis concentrarea periculoasă în sectorul cu cel mai mare potențial pentru omenire a unui monopol clar. Titanii Big Tech au dreptate sunt însă îndreptățiți să se revolte: lucrurile ilegale pe care guvernul le acuză acum că le fac sunt practicate fără reacție de decenii întregi. Cum poate fi ilegal?

Cum au ajuns Facebook și Google să domine Internetul?

facebook

Sursa https://www.bbc.com/news/business-55097000

 

Adevărul este desigur o combinație de inovație, servicii de calitate și permisiunea tacită a statelor de a se dezvolta după bunul plac. Compromisul? Intimitatea consumatorilor și diversitatea ofertei pe termen lung pe piața de social media și motoare de căutare. 

Răspunsul neplăcut față de fanaticii pieței libere este că, fără intervenția statului, competiția în domeniul tehnologic ar deveni improbabilă. Inovația ar deveni absorbită la nesfârșit de companiile care dețin fără doar și poate Internetul așa cum îl denumim astăzi.

Concluzia inconfortabilă pe care guvernul SUA a luat-o este că atunci când o companie de succes ajunge lider de piață și începe să cumpere competiția, să elimine rivalii și să acapareze inovația, practicile acesteia devin ilegale. Legea antitrust este fix reglementarea pentru salvarea competiției prin obligarea titanilor să-și limiteze practicile pe care statutul lor i-l conferă.

Intenția și reușita sunt două scenarii diferite. Facebook a atins apogeul cheltuielilor pentru lobbying în SUA în 2020 cu peste 16 milioane de dolari investiți în discuții și finanțări ale politicienilor americani. La rândul său, Google a cheltuit peste 12 milioane de dolari pe activități similare de lobbying. Intenția este evidentă și finanțată transparent, aceea de a își câștiga susținerea necesară pentru a evita suportul politic în cazul proceselor de antitrust. Miza este una istorică, pe care lobbying-ul big tech nu a oprit-o. Procesul de reglementare a început, iar intenția autorităților este clară. 

Care sunt propunerile de reglementare din partea autorităților americane?

Dacă statul american pierde procesul de reglementare principalul pericol este nașterea unui precedent periculos conform căruia companiile de top devin intangibile. Monopolul multinaționalelor nu va putea fi reglementat de SUA dacă se demonstrează drept legale practicile de intimidare, cumpărare și eliminare a competiției precum și negocierile preferențiale pe care cele două companii le impun.

 

Google – Plângerea Departamentului de Justiție împotriva Google din 2020 acționează pe baza precedentului de reglementare cu succes a Microsoft în 1998. Google este acuzat de ofertarea exclusivă a motorului său de căutare în telefoane și browsere prin negocierea de contracte cu furnizorii de telefoane și internet. Procesul Microsoft din 1998 acuza că acordurile gigantului software cu producătorii de a instala Internet Explorer automat încalcă regulile concurenței.

google

Sursa https://www.thestandard.com.hk/section-news/section/2/224040/Google-hit-by-suit-over-monopoly-abuse

 

Practic, negocierea de contracte exclusive cu producători precum Apple a permis Google să acapareze piața motoarelor de căutare în care opțiunea naturală este folosirea produsului acestora, iar competiția nu are o șansă reala de dezvoltare având în vedere acordurile din spatele ușilor închise ale companiilor tech.

Alte aspecte care nu intră direct în acuzațiile aduse, dar sunt practici bine cunoscute ale companiei sunt promovarea preferențială a propriilor aplicații pe Play Store, magazinul telefoanelor care folosesc Android. Desigur, sistemul de operare este la rândul lui dezvoltat și deținut de Google.

Facebook – Comisia Federală de Comerț din SUA acuză Facebook că și-a obținut statul dominant la nivel global pe baza premisei „cumpărat – îngropat” pentru orice potențială concurență. Comisia Federală de Comerț a zguduit piața pe 9 decembrie cu depuneri care urmăresc să oblige Facebook  să vândă Instagram și WhatsApp. FTC încearcă să realizeze ceva care nu s-a întâmplat de patru decenii: destrămarea uneia dintre cele mai mari companii din America. 

Principala provocare pentru autorități este să desfacă tranzacțiile anterior aprobate de achiziționare a Instagram și WhatsApp. Motivația? Demascarea strategiei Facebook de monopolizare a rețelelor sociale globale. Pentru a susține aceste acuzații, pe lângă cele două achziții, CFC-ul strânge dovezi conform cărora Facebook a restrâns accesul la instrumentele sale și la rețeaua de distribuție pentru a elimina concurența atunci când nu a putut să o cumpere.

Facebook a achiziționat 82 de companii, cumpârând Instagram în 2012 pentru 1 miliard de dolari și Whatsapp în 2014 pentru 19 miliarde de dolari. Din punct de vedere economic, strategia Facebook a dus la o capitalizare (evaluare la bursă a acțiunilor) de 762 de miliarde de dolari. Facebook, Messenger, Instagram și Whatsapp sunt pe drumul către a-și unifica infrastructura în cadrul multinaționalei tocmai pentru a menține utilizatorii în ecosistemul Facebook versus a opta pentru alte aplicații.

mark zuckerberg

Sursa https://www.ft.com/content/96c131ba-2524-11e9-8ce6-5db4543da632

 

Rezultatul acestor practici a dus ca astăzi, cele mai mari cinci companii de tehnologie (Facebook, Apple, Google, Amazon și Microsoft) să reprezinte mai mult de o cincime din capitalizarea de piață a S&P 500 (top 500 companii listate la bursa din SUA). Valoarea lor a avut doar de câștigat în timpul pandemiei de coronavirus. La sfârșit de an guvernul federal și statele din toată țara au dat în judecată atât Facebook, cât și Google Alphabet Inc., pentru abuzul poziției lor în detrimentul economiei și competiției.

Cel mai probabil scenariu de reglementare este unul de compromis, în care Google renunță la anumite tactici agresive de dezavantajare a competiției și contracte preferențiale, iar statul american renunță la a urmări agresiv compania cu posibile penalități mai dure. Riscul este ca evaluarea de piață a Google de 1,6 trilioane de dolari și puterea asociată acestor resurse să nu fie prea mare combinată cu cea a Facebook pentru a cumpăra sub o formă legală, dar imorală rezultatul procesului.

Citiți și analizele Twitter, Facebook Și Fraudarea Alegerilor Din SUA și Facebook La Un Punct De Răscruce

Alte surse relevante legate de reacția internațională a statelor în situații similare:

 

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și