Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Lockdown-ul din Shanghai pune presiune pe autorități

La începutul lunii aprilie, cazurile de Covid-19 raportate în Shanghai, una din marile metropole ale Chinei, ajunseseră la peste 20,000 pe zi, cel mai mare val de cazuri de la începutul pandemie, în primăvara lui 2020.

În ultimele luni, abordarea guvernului chinez de a controla răspândirea de Covid a fost întâmpinată de reacții care au îngrozit publicul din afara țării. China, care a avut printre cele mai severe restricții de distanțare socială și izolare pe perioada pandemiei, a inclus printre cele mai draconice politici pentru a încerca să submineze răspândirea virusului în oraș.

Rezidenții orașului sunt blocați în case, ieșirea fiind interzisă pentru orice fel de activitate, chiar și pentru treburi esențiale, cum ar fi cumpărături. Cu un lockdown extrem de strict care acoperă întreaga populație a orașului, peste 25 de milioane de oameni, aprovizionarea cu mâncare a devenit printre cele mai mari provocări ale acestor restricții.

Neavând voie să iasă din casă, oamenii se trezesc devreme și încep să ia la rând aplicațiile de mâncare, pentru a comanda acasă alimente, dar cu puțin succes, însă. James T Nelson, un locuitor din Shanghai, ține un jurnal al experienței sale din lockdown și explică în fiecare zi pe contul său de Twitter încercările și dificultățile prin care trece pentru a face rost de mâncare pentru el și familia sa.

„Mă trezesc la 6 dimineața și încep să iau la rând cele 10 aplicații, pe care le verific timp de ore în șir în mod repetat pentru a încerca să comand ceva, dar, și de această dată a fost fără noroc”, explică Nelson într-una dintre postările sale, din 4 aprilie.

Deși guvernul avea în plan să trimită zilnic tuturor locuitorilor provizii cu legume, apă, ouă și carne, decizia de a implementa politicile severe de carantină asupra întregului oraș (la începutul lunii martie, doar o parte din oraș era supus acestor restricții), a pus o presiune incredibilă pe proviziile deja existente, pe magazine, pe întregul lanț de aprovizionare, dar și pe întreaga rezervă de resurse și provizii ale guvernului.

provizii cetateni

Sursă foto: Reuters

 

De altfel, o asemenea strategie de a cumpăra mâncare în cantități limitate de pe aplicații nu numai că a pus presiune pe cerere, crescând prețurile, dar rezidenții orașului au ridicat și problema celor care nu sunt capabili să folosească aplicațiile pentru a-și cumpăra de mâncare, cum ar fi cei mai în vârstă sau mai atehnici.

Dar, aprovizionarea cu mâncare nu s-a dovedit a fi singurul lucru care reprezintă o dovadă de îngrijorare cu privință la condițiile draconice la care sunt supuși cetățenii din Shanghai. Dintr-o dorință avidă de a opri răspândirea virusului, imagini și filmări cu copii și bebeluși care sunt luați de lângă părinți și izolați în centre, dacă aceștia sunt depistați pozitiv cu virusul Covid19, au făcut ocolul pământului, îngrozind o lumea întreagă.

Conform comisiei de sănătate din Shanghai, copiii cu vârste mai mici de 7 ani vor fi tratați în centre dedicate, în timp ce copiii cu vârste mai mari de 7 ani și adolescenții sunt izolați în centre de carantină ale statului.

Strategia Chinei vizavi de pandemie, care vizează să aibă 0 cazuri de Covid19 în țară, este întâmpinată de tot mai multe greutăți, dat fiind răbufnirea de cazuri cu care se luptă statul chinez și conducerea orașului în momentul de față.

Deși societatea civilă din China este profund limitată și redusă la tăcere, aceste condiții speciale au dus chiar la acțiuni ale anumitor cetățeni de a-și exprima ranchiuna și indignarea față de deciziile și restricțiile inumane impuse de guvernul chinez asupra libertății de mișcare și a propriilor drepturi, chiar și într-un regim autocrat, precum China.

La finalul lunii aprilie, Voices of April, un filmuleț postat pe YouTube, a expus anunțuri și declarații ale oficialilor guvernului chinez cu privire la restricții, urmate apoi de testimonialele unor cetățeni și ororile pe care le aceștia le-au experimentat pe perioada acestui lockdown extrem de agresiv.

Filmulețul de șase minute, care a devenit viral și a fost redistribuit de multe ori pe canale de socializare, precum WeChat și Weibo, a arătat și cealaltă față a situației, documentând ororile prin care locuitorii unei mari metropole sunt nevoiți să treacă.

Dat fiind criticile care erau aduse la adresa guvernului prin intermediul acestui mesaj, filmulețul a fost dat jos la scurt timp, dar cetățenii au continuat să găsească modalități inventive prin care să ocolească cenzura și politicile de înăbușire ale acestor opinii, cum ar fi să întoarcă filmulețul cu susul în jos sau să-l incorporeze în desene animate.

Însă, aceste acțiuni colective de a sfida guvernul chinez în pandemie nu sunt fără precedent. La începutul crizei sanitare, o mobilizare online similară a avut loc în Shanghai, atunci când doctorului Li Wenliang, unul dintre primii specialiști din Wuhan care a încercat să avertizeze populația despre gravitatea situației sanitare, i-au fost cenzurate postările pe social media și a fost mustrat de către poliția din Wuhan.

În februarie 2020, acesta a murit de pe urma infectării cu Covid19.

covid-19 china

Sursă foto: Getty Images

 

E mai ușor de presupus că statul chinez a fost lipsit de activitatea societății civile de la debutul pandemiei,  sau chiar de la venirea președintelui Xi Jinping la putere. Dar, nu pare să fie cazul.

Sub conducerea lui Xi, China s-a afundat într-un autoritarism în ultimul deceniu, dar paradoxal, acțiunea societății civile a continuat să existe.

În 2020, numărul grevelor din toate sectoarele forței de muncă din China ajunseseră la 80, iar până la sfârșitul anului 2021, acest număr crescuse până la 1.093, conform unui raport al Lowy Institute.

Cu toate acestea, confluența pandemiei, a politicilor „zero-Covid” și a restricțiilor impuse asupra societății civile chineze prezintă o imagine sumbră. Cel de-al 20-lea Congres Național al Partidului comunist chinez este după colț, iar orice tip de activism va fi eliminat rapid.

Dacă un lucru e clar este că această mobilizare colectivă din online de a riposta împotriva  restricțiilor arată cât de conectați sunt de fapt cetățenii chinezi de societatea civilă online globală, în ciuda cenzurii și a izolării acestora din țară cu lumea de afară.

Pentru mai multe analize True Story Project despre China, puteți accesa: „Is China changing its course on Russia?” și „Noile acorduri China-Rusia – $117,5 miliarde în joc”.

 

Sursă foto: The New York Times

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și