Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Liderii UE au convenit un plan pentru salvarea economiei UE

Liderii UE au convenit un plan pentru injectarea a miliarde de euro de ajutor de urgență în economiile afectate din Europa. Întâlnindu-se prin videoconferință, au agreat să înființeze un fond de recuperare masiv, strâns legat de bugetul de șapte ani al blocului. De asemenea, au confirmat că 540 miliarde EUR de ajutor financiar vor fi eliberate prin mecanismele existente începând cu 1 iunie. Șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că fondul va mobiliza investiții de 1 trilion de euro. (BBC News)

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că țara ei trebuie să rămână „inteligentă și prudentă” în gestionarea crizei coronavirusului, deoarece „nu este deja în faza finală, ci este încă la început”. “Va trebui să trăim cu acest virus pentru o lungă perioadă de timp”, a declarat dna Merkel parlamentului înaintea unui summit al UE, prin videolink. Ea a spus că Germania ar trebui să fie gata să „facă contribuții mult mai mari la bugetul UE”. (BBC News)

Consiliul de administrație al Băncii Europene de Investiții a aprobat joi o investiție de capital de 75 de milioane de euro în compania de biotehnologie CureVac, pentru a dezvolta și produce un vaccin experimental pentru coronavirus. Decizia scoate în evidență procesul neobișnuit din spatele eforturilor UE de a sprijini firma germană în cursa globală pentru vaccinurile COVID-19 – și pe fondul rapoartelor că SUA încerca să acapareze compania. (Politico)

Angela Merkel a declarat colegilor lideri ai UE că Germania este pregătită să aducă o contribuție financiară substanțială pentru a ajuta la relansarea economiilor regiunii după pandemia coronavirusului, deoarece statele membre au solicitat Comisiei Europene crearea unui „fond de recuperare”. În cadrul unui summit al liderilor relativ scurt, joi, cancelarul german a declarat că UE trebuie să prevină o recuperare economică asimetrică odată ce restricțiile se ușurează. Țara ei este gata, a spus ea, să se alăture unui efort comun uriaș, în valoare de aproximativ 1 trilion de euro. Liderii au fost de acord să solicite comisiei să înființeze un fond de recuperare, deși nu au reușit să ajungă la o decizie comună în ceea ce privește dimensiunea acestuia și, în mod crucial, dacă ar trebui să acorde subvenții sau împrumuturi. (Financial Times)

Congresul american a aprobat un pachet de ajutor economic de 484 miliarde de dolari pentru întreprinderile mici, spitale și testarea coronavirusului, trimițând spre aprobare către Trump al patrulea proiect de stimulare al guvernului american de la izbucnirea pandemiei. Camera Reprezentanților a votat 388-5 pentru această măsură, cu un sprijin copleșitor din partea ambelor părți. Proiectul de lege alocă un supliment de 320 miliarde de dolari pentru Programul de protecție a salariilor, un fond de salvare pentru întreprinderile mici, după ce suma inițială de finanțare a schemei de 350 miliarde de dolari s-a terminat în timp record. Programul a fost aprobat inițial ca parte a unui pachet de scutire economică de 2,2 miliarde de dolari. (Financial Times)

China a anunțat că va acorda Organizației Mondiale a Sănătății 30 de milioane de dolari suplimentari pentru a susține eforturile în combaterea pandemiei globale de coronavirus, la o săptămână după ce Donald Trump a declarat că suspendă finanțarea SUA. Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, a declarat că donația a fost în plus față de cele 20 milioane de dolari pe care China le-a acordat luna trecută eforturilor OMS de prevenire a coronavirusului și se va concentra pe „consolidarea sistemelor de sănătate ale țărilor în curs de dezvoltare”. (Financial Times)

Guvernul central al Ungariei a folosit legislația pentru a muta o treime din bugetul anual al lui Göd din controlul municipal în mâna oficialilor județeni considerați fideli partidului Fidesz al premierului. „Mă așteptam să nu primim niciun sprijin guvernamental”, a spus dl Balogh, membru al Momentum, un partid de opoziție. „Dar ei iau bugetul și oportunitatea de a controla”. Întrucât i s-a permis să guverneze prin decret – o acțiune pe care guvernul condus de Fidesz spune că este vitală pentru a stopa pandemia coronavirusului – criticii l-au acuzat pe domnul Orban că și-a folosit noile drepturi pentru a acapara puterea fără precedent și pentru a contracara politicienii din opoziție înaintea alegerilor generale din 2022. (Financial Times)

Producătorul rusesc de petrol, controlat de stat, Rosneft, este la un pas de a-și închide operațiunile de tranzacționare, la două luni după ce unitatea a fost pusă sub sancțiuni americane pentru manipularea petrolului din Venezuela. Trezoreria Statelor Unite a impus în februarie sancțiuni companiei Rosneft Trading pentru cumpărarea și vânzarea petrolului venezuelean, o acțiune care, în realitate, a interzis tuturor celorlalte părți să aibă relații cu compania. Washingtonul a declarat că operațiunile companiei au „propulsat” regimul președintelui venezuelean Nicolás Maduro. Ca răspuns, Rosneft a spus luna trecută că a fost de acord să-și vândă toate activele din țara sud-americană și că toate operațiunile de tranzacționare „care au vreo legătură cu Venezuela au fost încetate în întregime”. (Financial Times)

Medicii pakistaneni exprimă îngrijorare cu privire la decizia primului ministru de a permite moscheilor să organizeze rugăciuni comunitare în luna Ramadanului și pentru ca multe magazine și birouri să se redeschidă încă de săptămâna viitoare. Abdul Bari Khan, directorul executiv al Spitalului Indus, o mare unitate medicală din Karachi, a declarat că reducerea restricțiilor va determina ca sistemul medical să ajungă la limitele capacității sale, iar creșterea numărului de cazuri va copleși sistemul de sănătate. (Wall Street Journal)

Faptul că două economii vulnerabile, care depind masiv de vânzarea de hidrocarburi, ale Rusiei și Arabiei Saudite, s-au înfruntat luna trecută pentru creșterea cotei de piață pe care o ocupă fiecare, chiar cu asumarea scăderii dramatice a prețului petrolului, este un semn că, în condiții de haos global, statele lumii vor tinde să acționeze unilateral, egoist și disperat, ca înecații care se trag unii pe alții la fund în speranța că se mai pot ridica la suprafață, pe umerii celuilalt, pentru o ultimă gură de aer. Acordul tardiv încheiat între marii producători de petrol pare să fie prea puțin, prea târziu. Colapsarea pieței petrolului poate antrena, așa cum s-a mai întâmplat în istorie, prăbușirea altor piețe, și, cel mai grav, perturbații majore pe piața de capital. (Ziare.com)

Sursă foto: SBS

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și