Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Librăriile din Rusia au început deja să vândă copii ale Constituției modificate

Despre Rusia:

Librăriile rusești au început deja să vândă copii ale Constituției modificate a țării, chiar dacă un vot public pentru aprobarea acesteia nu va avea loc până la 1 iulie, a informat marți site-ul de știri RBC. Modificările constituționale, pe lângă adăugarea de garanții sociale la legea de bază a Rusiei, resetează cele patru mandate anterioare ale lui Putin în funcția de președinte, permițându-i acestuia două mandate suplimentare de șase ani în 2024-2036. Sondajele publice au spus că o majoritate a rușilor intenționează să voteze în favoarea amendamentelor. (The Moscow Times)

Cele mai noi informații despre evoluția Covid-19:

NATO se pregăteşte pentru un posibil al doilea val al pandemiei de coronavirus şi va crea stocuri de echipamente şi material medical, a anunţat marţi secretarul său general, Jens Stoltenberg, în timpul unei conferinţe de presă prin videoconferinţă, în ajunul unei reuniuni a miniştrilor apărării din ţările membre ale Alianţei. Un plan operaţional le va fi prezentat miniştrilor miercuri. Acesta prevede constituirea de stocuri de echipamente individuale de protecţie şi alte materiale, astfel încât să poată fi distribuite rapid dacă va fi nevoie, a spus oficialul. (Agerpres)

Aplicația lung așteptață de monitorizare a coronavirusului din Germania a atras critici imediate din partea comisarului pentru protecția datelor din țară și din străinătate. Ulrich Kelber, care a supravegheat dezvoltarea tehnologiei, a spus că, deși nu a văzut niciun motiv pentru a sfătui împotriva descărcării aplicației bazată pe bluetooth, ajustările trebuie făcute „cât mai repede”. (Financial Times)

Securitate transatlantică:

Decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage o parte dintre trupele americane staţionate în Germania şi atacurile lui împotriva Berlinului au accentuat tensiunile dintre Washington şi aliaţii săi europeni din cadrul NATO. Marţi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut că acest anunţ de retragere deja oficial este “o problemă importantă” pentru Alianţă. “Este vorba de un acord bilateral între Germania şi SUA, însă problema este importantă pentru Alianţă”, a declarat Stoltenberg la sediul NATO din Bruxelles. (Agerpres)

Președintele SUA, Donald Trump, consideră că membrii europeni ai NATO nu cheltuiesc suficient pentru a sprijini alianța și se bazează pe SUA pentru a suporta povara. El a spus că SUA intenționează să retragă 9.500 de trupe americane din Germania, acuzând țara că este „delincventă” în plățile către Nato. Deci, ce contribuie SUA la menținerea NATO în comparație cu ceilalți membri? Aflați în acest articol mai multe. (BBC News)

Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) ar fi primit în 2010 o finanţare ocultă din partea regimului venezuelean al lui Hugo Chavez, ceea ce ar putea fragiliza coaliţia aflată la putere în Italia, potrivit cotidianului spaniol ABC. Citând un document clasificat al serviciilor de informaţii venezuelene, datat 25 iulie 2010 şi a cărui fotocopie o publică, cotidianul conservator ABC a afirmat luni că preşedintele Nicolas Maduro, la vremea respectivă ministru de externe în guvernul lui Hugo Chavez, decedat între timp, a trimis 3,5 milioane de euro în Italia prin valiza diplomatică. (Agerpres)

Securitate internațională:

Cea mai gravă ciocnire la frontiera dintre India și China în mai mult de 40 de ani a lăsat 20 de soldați indieni morți și zeci au crezut că sunt capturați, au declarat marți oficialii indieni, ridicând tensiuni între rivalii cu arme nucleară, care și-au flexat din ce în ce mai mult mușchiul diplomatic și militar. În ultimele câteva săptămâni, după o serie de lupte de-a lungul graniței disputate, China și India și-au construit apărarea în îndepărtata vale a Galwanului, sus în Himalaya. (New York Times)

În cotidianul Le Monde, analistul Piotr Smolar constată că asistăm în prezent pe planetă la două decuplări, una mai violentă, alta mai insidioasă. Statele Unite încep să rupă legăturile cu China, şi ceea ce devenise de fapt un fel de monolit economic se sfărîmă într-un context de rivalitate ideologică dar şi comercială şi tehnologică. Mai gravă este ruperea legăturilor dintre Statele Unite şi Europa, pentru că de fapt europenii nu îşi doresc acest lucru, iar în principiu cele două părţi sunt într-o logică de alianţă, cel puţin în cadrul Alianţei Atlantice. (RFI)

Sursă foto: Vestnik Kavkaza

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și