Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Alexandru Văleanu

Libertatea presei liberale în vremuri iliberale

În Uniunea Europeană, libertatea presei e văzută ca un fel de axiomă, aceasta stând la baza tuturor țărilor membre. Dar mai este oare cazul? Evoluțiile din ultima vreme din Ungaria și Polonia par a infirma această afirmație. Indexul celor de la Reporters sans frontières ne prezintă o Uniune de un liberalism jurnalistic excepțional, având țări ce ocupă cinci dintre primele zece locuri la nivel internațional.

presa

Sursă foto: Deccan Herald

 

La polul opus, în schimb, deși făcând parte din aceeași Uniune, libertatea presei din Ungaria și Polonia a suferit grav în timpul ultimului deceniu, ocupând pozițiile 89, respectiv 62. Merită menționat faptul că, în 2015, Polonia ocupa lăudabila poziție 18 în lume, reușind să decadă 44 de poziții în doar cinci ani.

Ungaria

Ungaria, acest pionier al iliberalismului european contemporan, a început să devină aproape sinonimă cu nerespectarea drepturilor și libertăților omului, presa reprezentând una dintre primele victime ale regimului de la Budapesta.

Deși distrugerea independenței jurnalistice a fost graduală în cei 10 ani de guvernare Fidesz, ultimii doi ani au fost martori la o serie de măsuri ce par a fi bătut ultimele cuie în coșciugul unei populații informate din surse independente.

Cea mai notabilă măsură luată în acest sens a fost „ctitorirea” Fundației Central Europene pentru Presă și Media (KESMA). Înființată la sfârșitul anului 2018, aceasta a contribuit la deteriorarea, în mod ireparabil, a pluralismul media și a facilitat crearea un sistem centralizat de control asupra presei autohtone.

Concret, aceasta este o instituție parteneră lui Orbán, condusă de aliații săi, și care deține peste 470 de trusturi media, de la televiziuni de știri sportive și știri naționale până la ziare regionale. În schimbul loialității față de controversatul prim ministru, canalele media din cadrul KESMA beneficiază de resurse financiare impresionante, fără de care multe dintre acestea nu ar putea supraviețui.

Atlaszo, un ziar ce practică jurnalismul de investigație, a estimat că, în perioada 2011-2019, Guvernul lui Orbán a cheltuit peste 200 de milioane de euro pe reclame ce aveau ca scop prezentarea Executivului într-o manieră pozitivă. Această campanie de sute de milioane de euro este, de facto, o mașinărie de propagandă ce caută îndoctrinarea populației în conformitate cu dorințele elitei politice de la putere.

Mai mult, pe 30 aprilie anul curent, Fidesz a votat o lege în Parlament care a incriminat diseminarea de informații false legate de pandemie și care zădărnicesc efortul autorităților de a se lupta cu criza sanitară.

Ungaria

Sursă foto: The Atlantic

 

Deși la prima vedere aceasta pare a fi o lege ce caută a ține în frâu tot-mai-prezenta dezinformare, Orbán este recunoscut pentru catalogarea informațiilor aduse de jurnaliștii independenți împotriva sa ca fiind nimic mai mult decât „fake news”. În consecință, liderul încearcă să construiască un întreg imperiu jurnalistic pro-guvern pentru a se apăra.

Astfel, această lege, având un limbaj non-specific, poate fi folosită în viitor pentru a înlătura și ultimii jurnaliști nearondați Guvernului și care nu promovează doctrina „Orbánismului Științific Internațional”.

Tot în anul 2020 a mai avut loc o lovitură puternică asupra libertății presei în Ungaria. În speță, transformarea Index.hu din ultima redută jurnalistică independentă într-un alt trust media ce face reclamă pozitivă regimului iliberal.

Polonia

Deși limitarea independenței jurnalistice în Polonia este mai recentă decât cea din Ungaria, fenomenul a fost mult mai brusc. Trebuie specificat faptul că, în 2015, Polonia se situa pe locul 15 în lume în topul realizat de Reporters sans frontières, plasându-se peste Marea Britanie, Franța și Statele Unite. În prezent, se poziționează pe un dezamăgitor loc 62, se află sub Niger, Georgia și Armenia.

Imediat după venirea la putere în 2015, precum era de așteptat, partidul Lege și Justiție (PiS) a ochit televiziunea și postul radio de stat, urmărind să își asigure controlul asupra lor. Între timp, acestea au ajuns nimic mai mult decât posturi ce regurgitează propaganda naționalistă a partidului.

Drept dovadă, la ultimul set de alegeri prezidențiale, cele două posturi l-au susținut în mod deschis pe Andrej Duda, candidatul din partea PiS, recurgând chiar la scenarii conspirative. O astfel de conspirație spunea că dacă o să câștige contra-candidatul său, Rafał Trzaskowsk, acesta va tăia ajutoarele sociale și le va da „evreilor”.

Mai mult, săptămâna trecută compania petrolieră de stat, PKN Orlen, a declarat că va achiziționa Polska Press de la grupul german Verlagsgruppe Passau. Această acțiune a fost numită de criticii guvernului drept „o zi neagră pentru libertatea presei”.

Achiziția face parte din efortul Guvernului de la Varșovia de a stopa influența externă asupra jurnalismul polonez.

Sub umbrela Polska Press se află o serie lungă de trusturi media de dimensiuni mici și mari. Concret, achiziția companiei de către stat va aduce sub controlul său 20 din 24 de publicații regionale și aproape 120 de ziare săptămânale. În alte cifre, Polska Press are 17.4 milioane de cititori, aproape jumătate din populația totală a statului central-european.

Polonia

Sursă foto: The New York Times

 

Asemeni Guvernului de la Budapesta, cel polonez încearcă să distrugă pluralismul jurnalistic pentru a hrăni mecanismul de propagandă, asigurându-și astfel prima poziție la alegerile viitoare.

Trebuie luat în considerare faptul că acesta este doar începutul, achiziția grupului Polska Press fiind, cel mai probabil, doar prima dintr-o serie lungă la care vom fi martori în următorii ani. Acest plan de „polonizare” a jurnalismului incubă un pericol iminent pentru societatea din țara vecină Germaniei.

Remarci finale

Din păcate, până acum Uniunea Europeană a fost un martor pasiv la aceste evoluții îngrijorătoare din cadrul celor doi membri, iar viitorul nu pare prea strălucit. Este foarte probabil ca atât Ungaria, cât și Polonia să devină din ce în ce mai iliberale, iar media controlată de stat să aibă o contribuție uriașă la acest proces.

Libertatea presei este absolut esențială într-un stat democratic, aceasta contribuind la formarea unui popor informat ce poate distinge între adevăr și dezinformare/conspirație. În lipsa ei, este aproape sigură victoria demagogiei și a iliberalismului.

Articole similare: Rebeliunea iliberală: o creație UE?  și Epoca de AUR.

 

Sursă foto: ThoughtCo

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și