Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Legenda deconectării Rusiei de la internet – adevăr sau mit?

În perioada 15 iunie -15 iulie Rusia împreună cu toate marile firme de telecomunicații de pe teritoriul acesteia susțin că au testat deconectarea fizică de la internetul global și conectarea la o rețea domestică. Scopul este clar, de a a anunța internațional că Rusia are capacitatea de a fi independentă față de impactul SUA asupra internetului, dar și că poate limita și cenzura informația care circulă pe teritoriul său.

Intenția este clară, dar realitatea pare diferită. Timp de o lună cât Rusia pretinde că a făcut aceste teste, tranziția a rămas nedetectată de instituțiile care monitorizează  traficul global, dar și de marile companii care tranzacționează zilnic pe teritoriul acesteia. Opinia majoritară a specialiștilor susține că Rusia nu a făcut decât să defileze cu o reușită cel mai probabil inexistentă, dar periculoasă ca trend.

Guvernul rus încearcă de mulți ani să își mărească controlul asupra internetului în Rusia, dar în ultimii ani a împins mai agresiv către izolarea tehnică a internetului de restul lumii. Rămâne de văzut cât de mult va reuși guvernul în atingerea acestui obiectiv – datorită unei combinații de factori politici și mai ales tehnici. Încercarea de a dezvolta un internet intern este foarte clar o încercare de a reface infrastructura în Rusia și mutarea controlului către stat, mai ales după ce Twitter a refuzat cenzura unor mesaje publice la ordinile guvernului de la Kremlin.

Cum funcționează internetul și ce se presupune că a făcut Rusia?

Sistemul DNS este sistemul Internetului pentru maparea numelor alfabetice la adresele numerice de protocol (IP). Imaginați-vă o agendă telefonică, care mapează numele unei persoane la un număr de telefon. Un proces similar are loc când o adresă Web (URL) este introdusă într-un browser(Google Chrome). Astfel, se face o interograre a sistemului(DNS) pentru a afla o adresă IP(numele în cifre) a unui server Web asociat cu acel nume.

Folosind adresa URL www.example.com, example.com este numele domeniului, iar www este numele gazdei. Rezoluția DNS mapează www.example.com într-o adresă IP (cum ar fi 192.0.2.1). Atunci când un utilizator trebuie să încarce o pagină web, trebuie să aibă loc o conversie între ceea ce introduce un utilizator în browserul său web (www.example.com) într-o adresă IP necesară pentru a localiza site-ul www.example.com.

În ultimii doi ani, de când și-a implementat „legea internetului suveran” în 2019, Rusia a vorbit despre stabilirea propriului internet intern care nu se bazează pe nici o infrastructură sau resurse situate în afara țării. Probabil, testele finalizate în această vară sunt legate de obiectivul de a putea opera un internet local în Rusia, care nu se bazează pe sistemul global DNS pentru a mapa site-urile web la adrese IP specifice.

Lucrul confuz legat de planurile Rusiei este că pretinde că-și poate folosi internetul rusesc izolat pentru a accesa internetul global. Scopul lor este deci nu de a se deconecta de la  internetul global – dar de a se conecta cu propriul sistem local. Rămâne însă complet neclar care le este planul în această direcție.

Centrul de analiză a datelor aplicate pe internet de la Universitatea din California, San Diego, are un instrument de detectare și analiză a întreruperilor de internet care combină trei seturi de date pentru a identifica întreruperile de internet din întreaga lume. Atunci când există o întrerupere reală a internetului, de obicei unul sau mai mulți dintre acești indicatori scad semnificativ, deoarece regiunea încetează să schimbe informații, nu mai trimite trafic de ieșire sau nu mai primește trafic de intrare.

Seturile de date pentru Rusia din 15 iunie până în 15 iulie, perioada presupuselor teste de deconectare, arată puține indicații ale oricărei deconectări reale, în afară de o perioadă din jurul datei de 5 iulie, când traficul nesolicitat din Rusia pare să fi scăzut.

securitate rusia

Sursă foto: Getty Images

 

Orice a făcut Rusia vara aceasta, nu s-a deconectat fizic de la internetul global. Nici măcar nu pare să se fi deconectat practic de la internetul global în vreun sens semnificativ.

Rusia nu se poate deconecta de la internet, dar să continue să utilizeze toate serviciile online și să acceseze toate site-urile web găzduite și întreținute de oameni din alte părți ale lumii, așa cum pare să fi fost cazul în perioada lunii de testare. Poate că și-a schimbat unele dintre sistemele sale critice de infrastructură pentru a se baza mai mult pe furnizorii și resursele de servicii interne, dar cu siguranță este departe de afirmațiile de autonomie pe care le pretinde.

Runet – Internetul în Rusia

Pentru a înțelege de unde vine presiunea unei astfel de afirmații mărețe de autonomie, trebuie să analizăm direcția internă a guvernului rusesc legată de internet. În mai 2019, președintele Vladimir Putin a semnat legea „internetului suveran”, al cărui obiectiv proclamat este protejarea segmentului rus al internetului de amenințări la adresa securității, integrității și sustenabilității acestuia.

În realitate, legea extinde controlul statului asupra infrastructurii internetului.Partea legii care a intrat în vigoare în noiembrie 2019 obligă furnizorii de servicii de internet să instaleze „mijloacele tehnologice [echipamente] pentru contracararea amenințărilor [externe]” în rețelele lor. Acest echipament permite guvernului să urmărească, să filtreze și să redirecționeze traficul pe internet. Experții au criticat această tehnologie ca instrumente de cenzură și supraveghere, lucru pe care nu putem decât să recunoaștem drept adevărata amenințare a eforturilor de izolare a internetului rusesc.

internet rusia

Sursă foto: Interesting Engineering

 

Pericolul unui internet rusesc domestic

Putin a consolidat continuu controlul autoritar asupra Rusiei de la debutul primului său mandat, cu tactici variind de la preluarea controlului mass-media,  până la capturarea industriilor majore. Până în 2021, conceptul de „securitate a informației” rămâne cheia strategiei rusești pentru a controla internetul domestic.

Guvernul rus a continuat să introducă propuneri de „coduri de conduită pentru securitatea informației” la Organizația Națiunilor Unite, care au ca scop includerea discursului politic în definițiile „criminalității cibernetice”. Este important să analizăm holistic obsesia guvernului Putin pentru control legat de informația politică disponibilă intern, astfel încât să evaluăm legislația internă pe internet și  implicațiile ei asupra comportamentului cibernetic rus cu un strop de realism.

Dacă izolarea RuNet-ului (internetului rusesc), va face guvernul de la Kremlin să se simtă imuni față de repercusiuni vestice,  ar putea lua în considerare reacții agresive și chiar atacuri cibernetice pentru SUA și UE. Rusia ar putea deveni mai dispusă să țintească sistemele digitale de internet în străinătate, ceea ce ar putea fi asociat cu eforturile sale de a viza fizic infrastructura internetului, cum ar fi cablurile submarine. O izolare suplimentară ar reduce, de asemenea, din punct de vedere tehnic, conectivitatea internetului din Rusia la lumea exterioară.

Testele din această lună și încercarea de a înlocui Protocoalele de Internet sunt un experiment și o declarație de viitor. O componentă cheie a impulsului RuNet este reducerea dependenței Rusiei de echipamente hardware și software fabricate în străinătate. Putin consideră această dependență de tehnologia dezvoltată de Vest ca o amenințare la adresa securității.

Pentru cetățenii Rusiei reprezintă o veste proastă, având în vedere că propriul guvern își propune să le scadă calitatea vieții prin mecanisme de supraveghere internă și izolare față de inovația și serviciile vestice. Cât de probabil este acest viitor râmâne incert, dar legislația internă și ambițiile declarate prin astfel de teste setează o direcție clară de izolare și cenzură.

Vă invităm să citiți și analizele Ce Este Pegasus? și Interzicerea Automobilelor Diesel Și Pe Benzină – Un Viitor Verde Și Scump?

 

Sursă foto: Deutsche Welle

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și