Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / True Story Project

La Stampa: Militari ruși, în cazarmele Armatei Italiene. Teama de ocupație rusă în Italia

Articol scris de Jacopo Iacoboni și publicat în La Stampa.
Tradus integral de True Story Project.

Convingerea că Rusia, în contextul urgenței Coronavirus, nu ne ajută doar din mărinimia poporului său și din prietenia tradițională care ne leagă, începe să circule în medii mai largi, militare și politice, ale administrației italiene și ale guvernului.

La Stampa relatează despre temerile care circulă la nivel înalt, fie în executiv, fie în Statul Major, legate de un posibil preț geopolitic al acestor ajutoare, o concesie făcută de premierul Giuseppe Conte lui Vladimir Putin: adică acces liber substanțial pe teritoriul italian pentru militarii ruși (medici și virusologi, dar toți cu grade militare).

La Stampa este în măsură să adauge detalii referitoare la operațiune. De exemplu unde au fost până acum rușii și unde vor merge.

Militarii care au venit de la Moscova au fost inițial încartiruiți în pădurea Pio IX de lângă Roma, unde nu are acces decât Statul Major al Apărării. Fotografiile surprinse fac o impresie clară, iar în aceste ore sunt discutate chiar și între militari (mai ales că sunt postate inițial pe conturi ale propagandei ruse). Cu perplexitate grăitoare, pentru că unele fotografii arată oficiali ruși care studiază o hartă a Italiei pentru operațiunea lor. Contingentul rus de experți în război bacteriologic, care a aterizat la Pratica di Mare (n.n. bază militară aviatică italiană, provincia Roma, regiunea Lazio), se va deplasa spre zona Bergamo, după cum au declarat rușii, și a publicat și la Stampa, dar informația nu a fost comunicată și autorităților italiene. Nu era clar de la început dacă s-au primit răspunsuri complete de la partea italiană, dar au explicat rușii despre ce este vorba: structuri pentru dezinfectare antibacteriologică în întreaga arie. Interfax nu s-a referit la ventilatoare sau la măști, care ar fi fost în schimb mai folositoare în diferite spitale italiene.

Generalul Marco Bertolini, fost comandant al COI (Comandamentul Operativ Întrunit) și al Brigăzii  Folgore explică în cuvinte destul de echilibrate: ”ajutoarele nu se refuză, și e adevărată vorba calul de căpătat nu se caută la dinți. Dar este nevoie să fim foarte atenți, pentru că Mediterana, de est sau centrală, e o zonă de confruntare pentru hegemonie, de la Siria până în Libia. Trebuie să evităm ca o criză sanitară să devină o problemă politico-militară. Este bine dacă există o ofertă pentru ajutor, dar mai trebuie să spunem și stop”. O apreciere asemănătoare vine și de la Statul Major. ”Suntem într-o situație anormală. Restul care reprezintă totul în acest moment, este anormal”.

Se discută de fapt despre Italia, dincolo de interesele strategice ale Rusiei în Libia și în Siria.  Pentru moment rușii se vor instala în zona Bergamo, unde vor acționa fără opreliște, cu libertate mare de mișcare. ”Decizia de trimitere a unui detașament de experți ruși la Bergamo a fost luată marți după consultările de la sediul forțelor terestre italiene la Roma”, a declarat ministrul rus al apărării într-o notă redată în facsimil (chirilice) de Militarynews.ru. De la Palazzo Chigi (sediul guvernului italian) s-a precizat că transporturile și discuția telefonică dintre Conte și Putin sunt chestiuni separate.

(n.n. Comunicatul de presă de la Kremlin http://en.kremlin.ru/events/president/news/63048 și Palazzo Chigi http://www.governo.it/it/articolo/colloquio-telefonico-conte-putin/14358).

În schimb, agenția Interfax scrie că ”acordul referitor la trimiterea specialiștilor ruși în Italia a fost realizat în cursul convorbirii telefonice dintre președintele rus Vladimir Putin și președintele Consiliului de Miniștri italian, Giuseppe Conte”.

Italia devine un front amestecat italiano-rus, de informații și război bacteriologic? Acest fapt nu pare deloc liniștitor pentru nimeni, într-o perioadă în care Rusia este acuzată, printre altele, de operațiuni cu agenți chimici în Anglia precum otrăvirea cu noviciok a fostului agent KGB Serghei Skripal (Kremlinul neagă orice responsabilitate).

Șeful Statului Major al Apărării i-a primit cu onoruri pe înalții reprezentanți ai Moscovei în Italia, după cum reiese de pe conturi de Facebook ale propagandei oficiale ruse. În mediile militare italiene, cineva cu o minimă cultură istorică, își aduce aminte de ceva petrecut demult și fără legătură cu situația actuală: ”data cu care se face legătura în general coincide cu începutul invaziei sovietice în Afganistan este 25 decembrie 1979, ziua în care avioane enorme cargo ale URSS  pline cu soldați au început să aterizeze la baza aviatică de la Bagram, aproape de Kabul. Atunci Amin (n. n. Hafizullah Amin, liderul afgan care a cerut ajutorul URSS și a fost asasinat la câteva zile după debarcarea trupelor sovietice) era încă sigur că sovieticii îi erau aliați și i-a primit bucuros: până la urma cererile lui de ajutor fuseseră ascultate. Acum se procedează altfel și sunt alte vremuri, dar pe fond lucrurile stau la fel.

Sursa articolului original: https://www.lastampa.it/topnews/primo-piano/2020/03/25/news/militari-di-mosca-acquartierati-nella-foresteria-dell-esercito-italiano-i-timori-di-un-occupazione-russa-in-italia-1.38635908

Sursă foto: EurActiv

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și