Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Joe Biden & viziunea sa asupra lumii

Săptămâna trecută, președintele american Joe Biden, care are mai puțin de o lună de când și-a luat locul în spatele Biroului Oval a ținut un discurs declarând că „America a revenit!” – un mesaj important care semnalează că tradiționalele abordări diplomatice vor reveni în epicentrul agendei privind politica externă a Statelor Unite.

Biden vine la cârma țării după un mandat prezidențial aproape fără precedent: predecesorul său, Donald Trump, a răcit relațiile diplomatice cu mulți aliați apropiați ai Americii, în timp ce acesta a încercat să clădească poduri de comunicare cu niște state cu care Statele Unite nu are chiar cele mai bune relații.

În cadrul discursului ținut în fața angajaților de la Departamentul de Stat din 4 februarie, Joe Biden a declarat în mod explicit că America își va retrage susținerea operațiunilor agresive ale Arabiei Saudite în Yemen – o decizie contrastantă față de strategia Administrației Trump, care a promovat o relație tot mai apropiată cu statul saudit.

SUA

Sursă foto: Getty Images

 

Arabia Saudită reprezintă doar unul dintre subiecte într-un șir lung de decizii de politică externă unde actualul președinte democrat va schimba direcția față de cea a predecesorului său. Printre altele, Biden a declarat că va opri decizia președintelui Trump de a transfera o parte din trupele americane din Germania, va ridica plafonul de refugiați care vor avea voie să intre în țară și își va reitera susținerea pentru drepturile LGBT din toată lumea.

Viziunea Președintelui Biden este una ambițioasă, poate chiar prea ambițioasă pentru timpurile în care trăim: în mijlocul unei crize sanitare și economice, în care America este tot mai destrămată, Biden dorește o realiniere a valorilor la nivel mondial. Acesta vrea să predice împotriva tendințelor autoritate care sunt pe un trend ascendent (vezi China, Rusia, Ungaria) și să conducă printr-o abordare diplomatică bazată pe un sistem de valori bine definit de către Statele Unite.

Joe Biden și superioritatea morală

Conceptul de a conduce prin moralitate, în special când vine vorba de o super putere cum este America, implică un cuțit cu două tăișuri.

Istoria ne-a arătat că, pe de o parte Statele Unite își asumă o superioritate morală, economică, socială și democratică asupra întregii lumi, în același timp în care aceasta acționează câteodată chiar contrar acestor valori pe care le predică: invazia din Iraq sub pretextul de a elibera un popor de sub un tiran pentru a implementa democrație și liberalism prin intervenții militare într-o regiune de o complexitate etnică, geopolitică și internă vastă și diferită, reprezintă doar un exemplu al greșelilor făcute de un stat atunci când este condus de vanitatea unui crez superior.

Contrar acestor eșecuri geostrategice, militare și geopolitice, o parte esențială din filosofia politicii externe americane este această constantă revigorare a reputației morale. Compromisă de Președintele Trump, Biden se vede nevoit să o repună în epicentrul agendei sale politice și în centrul Administrației sale.

Yemen

Copii în Yemen. (Reuters)

 

Istoric vorbind, America a fost percepută ca și „câinele de pază” al lumii: fie că a fost vorba de America Latină a anilor 70’, Cuba anilor 60’ sau lumea arabă începând cu 9/11, Statele Unite s-a simțit responsabilă pentru derapajele democratice ale altor țări și consideră că aceste state trebuiau să fie trase la răspundere.

În cadrul aceluiași discurs, președintele Biden s-a distanțat de natura duală a relației pe care Donald Trump a avut-o cu Vladimir Putin, anunțând că America nu se va mai da din drum când vine vorba de Rusia și ambițiile sale geopolitice, autoritare și expansioniste.

Arabia Saudită & Rusia

Aceste două decizii ale Președintelui Biden – Arabia Saudită și Rusia – reprezintă unele dintre cele mai semnificative distanțări față de agenda externă a Administrației Biden.

În privința Arabiei Saudite, Biden dorește să adreseze nu numai intervențiile statului în cadrul războiului civil din Yemen, dar și asasinarea jurnalistului dizident, Jamal Khashoggi, din 2018. America are o relație economică strâns legată de Arabia Saudită: ironia face că cea mai mare democrație a lumii este și unul dintre cei importanți furnizori de arme ai Arabiei Saudite. Biden a promis în cadrul campaniei sale prezidențiale că va opri vânzările defensive de arme către statul saudit.

De asemenea, Biden dorește și o soluționare a conflictului din Yemen, sperând că va aduce saudiții la masa de negociere pentru a ajunge la un consens diplomatic.

Însă, cea mai semnificativă declarație de reorientare externă a Americii făcută de președintele Biden a fost cea privind Rusia. Biden nu numai că a declarat că va investiga intervențiile Moscovei de a se implica și perturba procesul electoral american, dar acesta a declarat că „perioada în care Rusia poate interveni în procesul democratic al altor țări și își poate otrăvi proprii cetățeni (făcând referire la Alexey Navalny) a luat sfârșit”. Deși asertivitatea declarației reprezintă o repoziționare clară și dură față de Rusia, este încă neclar cum va realiza președintele Biden aceste promisiuni.

Oameni în Yemen privind provizii de mâncare. (EPA)

 

O nouă administrație vine cu propriile ei încercări specifice, însă cele ale președintelui Biden sunt nenumărate: pandemia, criza economică și reclădirea unei reputații vătămate în patru ani de guvernare Trump, îl obligă pe noul președinte democrat să promită prea mult și poate să realizeze prea puțin. Încercările cu siguranță vor fi pe măsură – rămâne de văzut ce se va concretiza din aceste multe aspirații, obiective și speranțe.

Pentru alte analize True Story Project, puteți accesa: „Politica externă a lui Joe Biden: între ruptură și continuitate” și „Partidul Republican la răscruce”.

 

Sursă foto: Politico

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și