Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Joe Biden la 100 zile

Pe 28 aprilie, președintele democrat Joe Biden a ținut primul său discurs în fața ambelor Camere din Congresul american, Camera Reprezentanților și Senatul. Acest discurs vine în contextul în care Administrația Biden a celebrat 100 de zile de când se află la Casă Albă și la cârma unei super-puteri și a uneia dintre cele mai mari democrații și economii din lume.

Ca și președinte al Statelor Unite în decursul acestor trei luni, Joe Biden a avut dificila responsabilitate de a naviga o criză sanitară și economică generată de pandemia Covid-19, pe lângă deja aglomerata sa agendă politică.

În cadrul sesiunii din Congres, de obicei discursul președintelui american reprezintă un eveniment monumental, în care cei 1600 de legislatori americani își iau locul pentru a-l susține sau critica pe președinte (în funcție de partid). În contextul pandemiei, nu mai mult de 200 dintre legislatori au luat parte la eveniment, aceștia fiind răsfirați prin încăpere.

Prima remarcă a președintelui Biden care merită menționată este chiar modul în care acesta s-a adresat Președintelui Senatului și al Camerei Reprezentanților. Pentru prima dată în istoria Statelor Unite, președintele american s-a adresat cu „Madam Vice-President” și „Madam Speaker” (Kamala Harris și Nancy Pelosi – prima dată când ambele poziții sunt ocupate de femei) – într-un discurs în fața Congresului american, menționând faptul că acest moment era unul mult așteptat.

Biden: multe realizări & planuri, dar și obstacole pe măsură

Discursul lui Biden a reprezentat un compendiu de realizări privind ce a reușit președintele democrat să realizeze în aceste 100 de zile, dar și agenda pe care are de gând s-o implementeze pentru restul mandatului său.

discurs

Sursă foto: Getty Images

 

Biden a început prin a discuta despre poziția Americii la scară globală, acesta declarând că țara începe să-și reclădească reputația de actor principal la nivel mondial. Biden a vorbit într-o notă optimistă despre ieșirea Statelor Unite din pandemie – acesta și-a depășit targetul de vaccinări pe care îl dorea pentru primele sale 100 de zile la Casa Albă.

Dacă la începutul lunii ianuarie, America înregistra 300 de mii de cazuri pe zi, acum numărul de infectări nu mai trece de 50 de mii pe zi – o realizare care se datorează atât campaniei agresive de vaccinare, dar și măsurilor de restricție. La începutul mandatului său în ianuarie, președintele Biden făcuse promisiunea ca până la 100-a zi de mandat America va fi imunizat 100 de milioane de cetățeni. În contextul accelerat al campaniei de vaccinare de care Statele Unite dă dovadă în momentul de față această promisiunea a fost de mult depășită. Există peste 200 de milioane de americani vaccinați, iar aproximativ 52% din populația adultă a țării a primit cel puțin o doză de vaccin.

În aceste trei luni de când Biden se află la cârma țării, acesta a trecut un plan de redresare economică de 1.9 trilioane de dolari prin Congres (fără nici un vot din partea Republicanilor) și a alocat cecuri individuale de câte 1400 de dolari pentru mai bine de 160 de milioane de locuințe. De asemenea, sute de miliarde de dolari vor veni în ajutorul administrațiilor locale și federale. Oficiali din cadrul Administrației au declarat că această injecție de capital ar putea aduce înapoi cele mai bine de 8.4 milioane de joburi care au fost pierdute anul trecut din cauza pandemiei.

Printre ultimele planuri ale Administrației Biden, care au fost anunțate înainte de discursul de miercurea trecută se numără și două propuneri-mamut: 2 trilioane de dolari care să meargă spre joburi și infrastructură și 1.8 trilioane de dolari care să meargă către familii.

Aceste propuneri au ca obiectiv nu numai accelerarea procesului de vaccinare și un ajutor care să ofere multor familii americane posibilitatea de a pune niște bani deoparte, dar aceste planuri adresează în mod direct și niște probleme structurale din societatea americană: de la reconstruirea de poduri și șosele la a face îngrijirea copilului mai accesibilă, a crea o versiune federală de concediu plătit sau a face ciclurile preșcolare și facultățile de stat gratis și accesibile tuturor americanilor.

Viziunea lui Biden, similară cu cea a lui FDR

Propunerile de cheltuieli ale Administrației Biden reprezintă mai mult decât o simplă reacție la actuala criză generată de pandemia Covid-19. Planul lui Biden vrea să recâștige încrederea americanilor că actuala școală de valori promovată de procesul politic democratic încă mai dă roade și este acolo pentru a beneficia cetățenii de rând: majoritatea, și nu minoritatea americanilor.

De aceea, pentru a finanța aceste planuri, președintele Biden a declarat că va crește impozitele pe venit pentru marile corporații și pentru elita avută a Americii, care câștigă peste 400 de mii de dolari pe an.

În contextul acestor planuri grandioase pe care Biden le emană prin retorica, dar și prin agenda sa, experții au început să discute despre diversele similitudinile dintre Biden și un alt președinte democrat, probabil cel mai popular din istorie: Franklin Delano Roosevelt.

biden

Sursă foto: Getty Images

 

Ca și în cazul lui Biden, FDR a ajuns președinte în mijlocul unei crize (Marea Criză, iar apoi al Doilea Război Mondial) și a încercat să folosească acea criză pentru a remodela felul în care se practică și se face politică în America. Ca și Biden, și planul de căpătâi al lui FDR – The New Deal – avea ca scop recâștigarea încrederii în democrația americană și confirmarea faptului că guvernul american poate să rezolve treburile și să lucreze în folosul cetățeanului de rând – o noțiune profund „Big Government”, un termen controversat în politica partizană a Statelor Unite.

În 2021, Biden se lupta cu reverberarea unor mișcări anti-democratice odată cu ascensiunea noii drepte și al extremismului de dreapta, la fel cum FDR se lupta cu fascismul anilor 30.

Odată cu această nouă viziune asupra Statelor Unite, Joe Biden dorește să schimbe paradigma cu privire la felul în care America este privită atât la nivel domestic, cât și la nivel global: drept o mașinărie prea mare, care, sub pretextul excepționalismului american și al unor cuvinte grele precum democrație, valori și etică, s-a oprit din a mai funcționa în folosul binelui și se ascunde de propriile responsabilități,

Sub efortul de a clădi o „infrastructură umană”, Administrația Biden are posibilitatea de a aduce reforme la care mulți predecesori democrați doar au sperat, însă fără vreo reușită.

Pe de altă parte, Biden are o majoritate extrem de mică în Congres, pe care e posibil s-o piardă la alegerile din 2022, iar planul președintelui de a cheltui 6 trilioane de dolari reflectă niște ambiții extrem de mari. Însă, acestea ar trebui să dea roade, pentru că prețul este pe măsură.

Pentru alte analize True Story Project despre Administrația Biden, puteți accesa: “Biden vorbește” și “Joe Biden & viziunea sa asupra lumii”.

 

Sursă foto: AP News

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și