Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Ovidiu Achim

Jocurile Olimpice de Iarnă 2022: Mai poate arde flacăra olimpică pentru pace?

Mai multe state boicotează Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, care ar urma să aibă loc la Beijing în februarie 2022, după încălcări repetate ale drepturilor omului din partea Chinei.

Situația comunității uigure din nord-vestul Chinei, care a ieșit la lumină mai ales în urma unei anchete BBC, dedicată taberelor de reeducare a populației musulmane din regiunea Xinjiang, a generat reacții prompte din partea mai multor state și organizații internaționale. Informațiile care au apărut în presă atât de-a lungul ultimilor 3 ani, cât și mai recent indică grave abateri de la drepturile omului comise de chinezi, catalogate deja de unele state ca un nou genocid.

Se pare că aproape un milion de oameni, făcând parte din comunitățile musulmane din nord-vestul Chinei, cu precădere uiguri au fost închiși din motive etnice și religioase în lagăre, ținute până acum secrete. Acțiunea de privare de libertate a comunității uigure este considerată cea mai mare de la Holocaust încoace și pare că va continua.

Potrivit anchetei BBC, construirea lagărelor de la Dabancheng ar fi început în 2018, așa cum reiese din imaginile puse la dispoziție de sateliții Google Earth. În urma investigațiilor jurnalistice s-a aflat de la localnici că în acele clădiri s-ar fi aflat zeci de mii de oameni care au „probleme de gândire” și de aceea ar fi fost trimiși în școli de reeducare. Odată ce știrea s-a răspândit în media, China a demarat o contra-campanie de prezentare a acțiunilor desfășurate în comunitatea uigură.

Poziția oficială în această privință susține că școlile de reeducare ar fi menite să combată extremismul și să preîntâmpine pericolele teroriste. Cursurile pe care aceste „instituții” le-ar oferi s-ar concentra pe „teorie legală, abilități de muncă și învățarea limbii chineze.”

De fapt, potrivit știrilor care continuă să apară, China ar desfășura o amplă campanie de suprimare a culturii uigure, a limbii turcice pe care această comunitate o vorbește și, mai ales, a religiei musulmane, pe care niciun om aflat într-o funcție publică nu are dreptul să o practice.

Deși s-a aflat că inițial mai mulți membri ai comunității au încercat să fugă în Turcia, sistemul de securitate chinez a putut bloca pașapoartele celor care urmau să emigreze, instaurând apoi o reeducare cu forța, care vizează întreaga populație. După reeducare, mai mulți membri ai comunității uigure sunt deportați în diferite zone ale Chinei, unde sunt supuși la muncă forțată.

protest jocurile olimpice

Surrsă foto: AP News

 

În acest context, Jocurile Olimpice de Iarnă din februarie 2022 reprezintă subiectul unor dezbateri aprinse. Țări precum SUA, Marea Britanie, Franța și Australia și-au anunțat până în acest moment intenția de a nu trimite la Beijing o delegație oficială compusă din reprezentați ai statului.

Pe lângă aceștia, mai multe organizații care militează pentru drepturile uigurilor, a tibetanilor, a taiwanezilor, a locuitorilor din Mongolia de Sud și Hong Kong și-au unit forțele pentru a demara campania #NoBeijing2022, cerând Comitetului Olimpic să suspende desfășurarea evenimentelor sportive.

Cu toate acestea, mai multe voci s-au întrebat în ultimele săptămâni dacă boicotul diplomatic ar putea avea, în vreun fel, efect. Cazurile de acest fel din istoria sportului sunt numeroase și au avut rezultate diverse. În ciuda declarațiilor politice care incriminează abuzurile din Xinjiang încă în desfășurare, organizațiile care protejează drepturile omului reclamă implicarea prea puțin fermă a sponsorilor, a mass-media și a sportivilor în oprirea evenimentelor sportive.

De fapt, unii dintre aceștia din urmă se pregătesc în continuare, în ciuda boicotului diplomatic, pentru deplasarea din februarie 2022, fiind puși în fața unei alegeri foarte grele.

Însă, poate cel mai puternic contestat este însăși Comitetul Olimpic Internațional. Întrebări cu privire la motivele care au stat în spatele alegerii Chinei ca țară gazdă a evenimentului sportiv de anul viitor nu încetează să apară. Suspiciunile în acest sens ajungând până la acuzații grave, cum că Thomas Bach, președintele Comitetului, ar colabora cu chinezii.

Dick Pound, unul dintre membri cei mai vechi ai organismului olimpic internațional a declarat, însă, că la data alegerii Chinei ca țară organizatoarea nu era la curent cu abuzurile care se desfășoară în nord-vestul Chinei, dar că organizația pe care o reprezintă nu are niciun obiectiv politic asumat și că prin natura sa nu susține niciodată obiectivele politice ale țărilor în care desfășoară activități sportive.

Reacțiile oamenilor politici și a comunității civile nu au trecut neobservate de oficialii chinezi. Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington a declarat că boicotul „vine de nicăieri”, de vreme ce niciun reprezentant al Statelor Unite nu fusese invitat oficial la eveniment. Zhao Lijian, pe de altă parte, a declarat din partea Ministerului Chinez de Externe că acuzațiile aduse Chinei sunt o „provocare politică” și că statul său va lua o poziție fermă împotriva acestora.

china beijing jo

Sursă foto: Olympics

 

Situația comunității uigure nu este singura care face din viitoarea ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă una controversată. Atât reprimarea protestelor de la Hong Kong de susținere a democrației, cât și dispariția îngrijorătoare a tenismenei Peng Shuai din viața publică, după ce l-a acuzat pe fostul vice-premier Zhang Gaoli că ar fi abuzat-o sexual.

Președintele WTA, Steve Simon, a fost lăudat că s-a implicat alături de Națiunile Unite în cazul dispariției tinerei sportive și că a suspendat turneele de tenis din China, în ciuda pierderilor materiale pe care această decizie le-a implicat.

Comitetul Olimpic Internațional se află acum în situația de a trebui să se pronunțe într-o chestiune care depășește domeniul sportului, oricât de mult ar insista acesta asupra caracterului său neutru în chestiunile sportive. Fiind prea târziu pentru a mai schimba țara gazdă, așa cum ni s-a precizat, Jocurile Olimpice de Iarnă ar trebui să se desfășoare în continuare în China, ceea ce ar putea atrage cu sine legitimizarea abuzurilor și crimelor împotriva umanității comise în regiunea Xinjiang. Boicotarea totală a evenimentului sportiv nu ar fi o acțiune fără precedent în istoria sportului, dar ar putea conduce la izbucnirea unui scandal diplomatic de proporții, pe care nimeni nu dorește să și-l asume.

De asemenea, analiștii se întreabă în ce măsură ar putea ajuta o astfel de decizie comunitatea uigură, în condițiile în care atât Uniunea Europeană, cât și SUA și Australia au impus deja sancțiuni Chinei pentru violarea drepturilor omului.

Dacă v-a plăcut această analiză marca True Story Project, vă recomandăm și altele: Global Gateway – Planul UE de a contracara influența Chinei sau Xi Jinping – lider pe viață.

 

Sursă foto: BBC

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și