Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Newsletter Exclusive / Mălina Mîndruțescu

Jocuri de putere: Biden & Arabia Saudită

La finalul săptămânii trecute a ieșit un raport al serviciilor de informații americane din care a reieșit că prințul moștenitor din Arabia Saudită, Mohammed bin Salman (MBS) ar fi fost în spatele asasinării jurnalistului dizident Jamal Khashoggi din consulatul saudit din Istanbul în 2018.

Însă, Joe Biden pare să-și schimbe abordarea privind relația Statelor Unite cu Arabia Saudită, acum că acesta a devenit președinte, lăsând în urmă retorica din perioada campaniei prezidențial .

De ce?

Un aliat al Americii, Arabia Saudită pare să fi luat o turnură ca țară de când prințul moștenitor se află la cârma țării din 2015. La vârsta de doar 35 de ani, prințul moștenitor a fost lăudat pentru direcția liberală în care acesta a dus țara: de la diversificarea economiei și îmblânzirea retoricii religioase până la slăbirea restricțiilor asupra femeilor – acestea au câștigat dreptul de a conduce, una dintre cele mai controversate restricții ale femeilor din lume.

arabia saudita

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite (dreapta) – Mohammed bin Salman (MBS). (Reuters)

 

Însă, odată cu liberalizarea anumitor aspecte din viața de zi cu zi a saudiților, MBS și-a pus amprenta și  pe anumite chestiuni ce țin atât de politică internă, cât și de cea externă: uciderea de civili în Yemen cu armament american (despre care puteți citi aici), arestarea de activiști și clerici, dar și uniformizarea puterii în propriile mâini.

Dat fiind aceste evoluții îngrijorătoare, dar și relația extrem de apropiată dintre fostul președinte Donald Trump și MBS, Administrația Biden își propusese să impună niște limite privind evoluția parteneriatului dintre cele două state.

În cadrul unei dezbateri dintre candidații democrați la prezidențiale, Joe Biden declara în noiembrie 2019 că va face din Arabia Saudită un exemplu pentru restul lumii. Acesta dorea să schimbe nu numai dinamica de putere și relația prietenoasă dintre fostul președinte american și prințul moștenitor, dar Biden dorea să dea Arabia Saudită ca un exemplu de stat care nu poate scăpa basma curată după ce violează drepturile omului și drepturile la libera exprimare, omorând jurnaliști.

Iată că odată cu ieșirea raportului, ce părea evident a fost și dovedit: MBS nu numai că știa de misiunea de asasinare a lui Khashoggi, însă raportul declara că MBS are „control absolut asupra organizațiilor serviciilor de informații din țară, ceea ce face extrem de improbabil ca prințul să nu fi știut de o misiune de o așa amploare”.

Khashoggi

Mormântul lui Jamal Khashoggi în Istanbul. (Getty Images)

 

Odată cu publicarea acestui raport, așteptarea era ca președintele Biden să impună niște restricții și sancțiuni împotriva Arabiei Saudite, dat fiind importanța pe care acesta a dat-o drepturilor omului și valorilor democratice de-a lungul campaniei sale prezidențiale.

Parteneriat strategic vs. valori în relația cu Arabia Saudită

Însă, Secretarul De Stat Antony Blinken a declarat în cadrul unei conferințe de presă vineri că „relația cu Arabia Saudită este mai importantă decât orice singur individ”, anunțând efectiv că nu vor fi impuse sancțiuni de către Casa Albă.

Deși Administrația Biden a impus sancțiuni altor figuri saudite importante care sunt în relație cu prințul moștenitor, iar restricții de viză au fost introduse pentru orice guvern care se dovedește că ar fi implicat în activități împotriva dizidenților – pentru mulți politicieni, activiști și actori liberali aceste acțiuni nu au fost de ajuns.

John O. Brennan, un fost director al CIA, a scris pe Twitter că Administrația Biden trebuie să facă mai mult pentru a trage la răspundere conducerea saudită pentru aceste derapaje semnificative.

Lipsa unei acțiuni severe din partea Statelor Unite poate semnala altor „strongmen”, dictatori sau adversari politici că cea mai mare democrație a lumii nu-și ia în serios responsabilitățile de „watchdog” și face diferențe între state: pentru țări precum Coreea de Nord sau Venezuela există sancțiuni și restricții mult mai severe decât pentru Arabia Saudită. Mesajul deciziei lui Biden nu reprezintă o descurajare a acestor acțiuni, ci din contră: deși America nu agreează aceste comportamente, parteneriatele dintre țări sunt mai importante decât onorarea unui standard de valori, etică și respectarea unor drepturi și libertăți esențiale.

Joe Biden

Joe Biden la o conferință de presă la Casa Albă în februarie. (New York Times)

 

Însă, Biden nu este primul președinte care face asta. Aceste excepții de la regulă fac parte din politica externă americană de zeci de ani. De-a lungul multor administrații prezidențiale strategi politici de la Washington au tolerat derapaje privind drepturile omului, prioritizând relații economice, geopolitice sau geostrategice între America și respectivele state.

Pe de altă parte, abordarea lui Biden este percepută ca fiind condusă mai întâi de pragmatism politic. O relație mai puțin conflictuală ar putea ajuta dinamica dintre cele două state mai mult decât dacă America ar impune sancțiuni și ar înstrăina liderii celor două țări. Biden are nevoie de Arabia Saudită, în special în contextul mai multor încercări în Orientul Mijlociu pe care Administrația Biden le are în regiune. Acesta are nevoie de susținere și de deschidere din partea lui MBS, iar lipsa de sancțiuni în cazul publicării acestui raport presupune un gest de bunăvoință arătată liderului saudit.

Americanii trebuie să aibă în vedere că MBS este liderul unuia dintre cele mai puternice state din Orientul Mijlociu. Având în vedere vârsta sa și lipsa unei tensiuni interne privind cine va moșteni tronul saudit, conducerea de la Washington trebuie să se aștepte la un viitor croit de viziunea prințului moștenitor posibil chiar și pentru următorii 50 de ani. Planurile sale ambițioase de modernizare și accelerarea unei tranziții sociale și economice pentru Arabia Saudită ar trebui încurajate și promovate. În timp, aceste evoluții s-ar putea traduce în diminuarea guvernului autoritar din țară, și poate chiar o revoluție într-un stat de la care vom continua să auzim tot mai multe.

 

Sursă foto: AFP / Getty Images

#Te-ar mai putea interesa și