Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Jair Bolsonaro – un președinte sub acuze

La mijlocul acestei luni, un panel din organul legislativ brazilian a recomandat, în urma unei cercetări, ca președintele Braziliei, Jair Bolsonaro să fie pus sub acuzare pentru crime împotriva umanității din cauza modului în care a gestionat acesta pandemia.

Sus-numitul raport, care are mai bine de 1200 de pagini, îl acuză pe liderul țării (și politicile pe care acesta le-a luat în timpul pandemiei) că ar fi jucat un rol în moartea a mai bine de 300,000 de brazilieni.

Acest număr fulminant acoperă, însă, doar jumătate din toate decesele înregistrate în țară pe perioada pandemiei (peste 606 de mii). Recomandarea membrilor panelului, care fac parte din legislatura Braziliei, este arestarea președintelui de către autorități.

Jair Bolsonaro, unul dintre cei mai controversați și polemici șefi de stat din momentul actual a negat gravitatea pandemiei încă de la începutul pandemiei, adoptând o abordare extrem de relaxată asupra situației. La începutul anului trecut, în timp ce mare parte din planetă se află sub restricții riguroase de carantină și distanțare socială Bolsonaro încuraja oamenii să nu poarte mască și să participe la adunări.

Un motiv pentru care panelul, un grup de 11 senatori brazilieni, a decis asupra acestei acuzații – ucidere din culpă și genocid – se datorează modului disproporționat în care virusul a afectat comunitățile din Brazilia. La fel cum această pandemie a scos de sub covor, punând în evidență contrastul inegalităților socio-economice din păturile sociale ale fiecărei țări, la fel s-a întâmplat și în cazul Braziliei.

Această acuzație a panelului a vizat modul în care virusul a vizat necruțător exact aceste comunități vulnerabile, în special populațiile indigene din Brazilia. În timp ce comunități întregi erau devastate de pe urma virusului, spițatele nu puteau fi folosite, din cauza lipsei de oxigen.

covid-19 brazilia

Sursă foto: New York Times

 

Renan Calheiros, un senator brazilian de centru care a fost la cârma acestui panel și care este și unul dintre politicienii cu cea mare senioritate din Senat a declarat pentru New York Times că „multe dintre aceste decese ar fi putut fi evitate”. „Sunt convins că el (Jair Bolsonaro) este responsabil pentru escaladarea acestui măcel”, a mai declarat Calheiros.

Deși este neclar dacă aceste acuzații se vor materializa în ceva concret în ceea ce privește viitorul politic al președintelui brazilian această acțiune dezvăluie nivelul de amărăciune, furie și indignare pe care populația celei mai mari țări de pe continentul sud-american o simte pentru Bolosnaro, un lider care a refuzat în mod sistemic să ia în serios pandemia.

Președintele Bolsonaro, care a fost ales în 2019 va avea de înfruntat alegeri anul viitor, iar reputația, cât și popularitatea sa în momentul de față, lasă de dorit. De la luarea mandatului său, Bolsonaro a pierdut o bună parte din susținerea pe care o avea din partea clasei mijlocii.

protest

Sursă foto: New York Times

 

Astfel, președintele și-a întors privirea către pătura de jos. Însă, situația economică din Brazilia este una precară – mai bine de 14% din cetățeni sunt șomeri, banca centrală crește ratele dobânzilor, iar scumpirea prețurilor a tăiat în ultimii ani mai bine de 10% din veniturile brazilienilor.

Mulți dintre senatorii care au luat parte la crearea acestui raport amănunțit în cadrul panelului sunt de acord cu faptul că, dacă Bolsonaro intervenea vărsarea de sânge nu ar fi ajuns atât de departe. Acest efort a presupus mai bine de șase luni de investigație intensă și  peste 50 de audieri. Parte din aceste concluzii au fost ulterior difuzate la știri, unde operațiuni de dezinformare și mită erau printre schemele vehiculate.

Raportul aduce în fața publicului niște detalii fulminante despre Bolsonaro. Conform concluziilor, Bolsonaro ar fi continuat să promoveze în mod agresiv diverse metode de combatere a virusului, precum hidroxiclorochina, chiar și după ce aceasta fusese dovedită că nu este eficientă în vindecarea împotriva virusului Covid-19.

De asemenea, președintele brazilian ar fi întârziat în mod voit derularea și administrarea vaccinurilor anti-Covid cu mai bine de o lună. Astfel, vaccinurile nu au putut fi distribuite în timp util cetățenilor Braziliei. Raportul susține că Jair Bolsonaro ar fi avut spre o sută de e-mailuri din partea producătorului de vaccinuri, Pfizer, iar președintele a refuzat să comunice sau să le răspundă.

bolsonaro

Sursă foto: Getty Images

 

Ulterior, președintele Bolsonaro a aprobat o versiune neaprobată a vaccinului anti Covid-19, care provenea din India, dar care a fost retrasă ulterior. La mijloc ar fi fost suspiciuni de luare de mită.

Raportul nu-l vizează doar pe edilul brazilian, ci și 69 presupuși complici, printre care și senatorul Flavio Bolsonaro, unul dintre fiii președintelui. Din listă mai fac parte și alți doi băieți ai lui Jair Bolsonaro.

În urma publicării acestui raport acesta va trebui să fie supus unui vot în această săptămână. Raportul include mai multe acuzații de crime pe lângă ucidere din culpă și genocid, cum ar fi falsificarea de documente și instigarea la crime. Dacă raportul va fi aprobat în Senat procurorul general va avea la dispoziție 30 de zile pentru a lua o decizie – dacă să-i condamne pe președinte și ceilalți care sunt menționați în raport.

Însă, acest deznodământ este puțin probabil – procurorul general a fost numit de către Bolsonaro, iar acesta continuă să fie un susținător al președintelui.

Însă, membrii acestui panel nu se văd dându-se bătuți prea curând. Dacă procurorul general nu va înainta acuzațiile senatorii sunt dispuși să găsească alte metode pentru a-l aduce pe președintele Jair Bolsonaro în fața justiției – fie la Curtea Supremă din Brazilia sau, dacă este nevoie, chiar în fața Tribunalului Penal Internațional de la Haga.

Ca parte a strategiei sale din pandemie, Bolsonaro declara că motivația sa pentru cum a abordat criza sanitară se baza pe faptul că Brazilia s-ar imuniza de la sine în timp, crescând astfel și pronosticurile economice ale cele mai mari forțe economice de pe continent – o prioritate pentru președinte.

Pentru alte analize True Story Project despre Brazilia, puteți citi: „Jair Bolsonaro: cum navighează un autocrat imprevizibil o pandemie” și „Este populismul în moarte clinică?”

 

Sursă foto: Reuters

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și