Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Jacinda Ardern – succesul unui lider în lupta cu coronavirus sau doar aparențe?

Criza Coronavirus a devenit una din cele mai puternice crize mondiale. Dincolo de impactul direct asupra sănătății populației, COVID-19 creează efecte economice, sociale și geopolitice, unele evidente și imediate, altele încă neclare și pe termen lung. Discuțiile actuale se axează aproape exclusiv pe analiza fenomenului epidemiologic și medical. Fără a diminua importanța acestuia, TSP vă aduce în dezbatere celelalte aspecte ale crizei Coronavirus, printr-o serie de analize ale acestora, precum și a politicilor ce se impun pentru conținerea crizei și adaptarea la efectele sale. 

Continuăm seria de articole despre criza Coronavirus cu o nouă analiză scrisă de Mălina Mîndruțescu.

Jacinda Ardern pentru mulți dintre noi a devenit un punct de referință în utimele luni cu privire la ce înseamnă comportamentul exemplar al unui lider în timpul unei crize. Prim-ministrul Noii Zeelande, la doar 39 de ani, care la momentul inaugurării sale in 2017 devenea cea ma tânără femeie aleasă să conducă un guvern, a avut parte deja de câteva repere importante în scurtul său mandat, care o vor consacra pentru modul calm și plin de empatie de care a dat dovadă în a răspunde la încercări. Devenind doar al doilea șef de stat din istorie care să nască în timpul mandatului, aceasta a devenit un eșalon pentru multe femei de carieră, care îmbină cu succes viața personală cu cea profesională, aducându-și bebelușul la întâlniri cu șefi de stat sau cu miniștrii săi din cabinet. 

Atacurile teroriste din Christchurch din martie 2019, în care 51 de oameni au fost uciși de către un extremist de dreapta care a vizat două moschei, au reprezentat cele mai mortale evenimente din istoria modernă a Noii Zeelande. Ardern a ieșit public cu o conferință de presă în care a denunțat atacul si principiile atacatorului, promovând incluziunea, empatia si puterea comunitații de a trece peste tragedie. La doar câteva zile după atac, aceasta a fost lăudată pentru că a reușit să treacă prin parlament și să pună în vigoare un act prin care a interzis folosirea oricărui tip de armă semi-automată.

Criza generată de pandemia cu coronavirus nu a prins-o pe nepegratite pe Arden, care cu numai 57 de cazuri confirmate, aceasta a pus în vigoare unele dintre cele mai exigente măsuri de carantină din lume, unde cetățenii nu aveau voie nici măcar să comande mâncare acasă, iar orice ieșire care nu era absolut necesară și în vecinătatea casei, era interzisă. În aceste două luni de restricții impuse de guvern, Ardern a venit cu o alternativă inventivă de a menține legătura cu cetățenii săi prin conferințe de presă zilnice cu informații legate de combaterea pandemiei, de testarea în masă ce avea loc, dar și de măsurile luate de guvern pentru a atenua efectele economice, cum ar fi stimulul financiar de 14 miliarde dolari pompat în economie pentru a atenua căderea. Prin înregistrări live pe Facebook, Ardern a reușit să îmbine perfect informații de interes public cu incercările personale de a-și balansa prioritățile ca mamă a unei fetite de nici doi ani, dar și ca șef de stat. Modul informal în care Ardern se adresează țării face ca fiecare să fie capabil sa relaționeze cu asemenea încercări, care sunt simțite de o lume intreagă în vreme de pandemie.   

Cunoscută deja pentru politicile ei de bunătate, cum le numește The New York Times, Ardern reușește să transmită informații la rece, raționale și clare, care în același timp par să emane o atmosferă de siguranță prin comportamentul ei prietenos și liniștitor. The Atlantic menționa cum oamenii nu simțeau că Ardern le ținea o predică când le transmitea măsurile de restricție care urmau să fie luate, dar le transmitea acestora sentimentul că ea este acolo cu ei, trecând prin aceleași lucruri ca și restul țării.

Abordarea fermă care a fost luată în timp util a dat rezultate: Noua Zeelanda are doar 1,472 de cazuri confirmate și 21 decese într-o țară de 5 milioane de locuitori, printre cele mai scăzute din lume, iar restricțiile au început deja să fie relaxate după o perioadă în care țara nu a mai înregistrat nici un caz nou de coronavirus. În timp ce școlile și o parte din restuarante și cafenele încep să se redeschidă treptat, Ardern este conștientă de faptul că greul nu a trecut și oamenii trebuie să fie în continuare precauți. Săptămâna trecută, aceasta a propus un plan de 4 zile lucrătoare, care primează abilitatea cetățenilor de a balansa viața personală și cea profesională, promovând munca de acasă unde este posibil, iar opțiunile flexibile de muncă având ca scop și propulsarea turismului domestic, anunță The Guardian.

Însă, măsurile de carantină se vor resimți în economia țării. Industria de turism presupune 6% din produsul intern brut al țării, iar alte 4% provin din industrii care susțin serviciile de turism. Al patrulea cel mai mare export al țării sunt universățile sale – studenții străini care aleg sa studieze in Noua Zeelanda contribuie în jur de 3 miliarde de dolari pa an la economia Noii Zeelande, reia TIME. Însă, cu granițele încă închise pentru orice tip de tranzit extern, Noua Zeelanda va percepe o reducere semnificativă a economiei.

Deși este de admirat felul în care Ardern a reușit să navigheze această criză, rămâne totuși de văzut dacă acest nou val de lideri tineri, se va ridica așteptărilor de a lua decizii pertinente și după ce pandemia se va sfârși si adevăratele repercusiuni ale crizei se vor resimți, acelea de a scoate țările la suprafață din nou. Cu alegeri generale urmând a avea loc în septembrie, va fi interesant de văzut dacă popularitatea lui Adern de a controla pandemia va da roade sau dacă urmările crizei economice vor învinge în rândul alegătorilor, punând-o pe aceasta într-un viitor incert.

Sursă foto: Daily Sabah

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și