Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Jacinda Ardern: liderul care prosperă în pandemie

Sâmbătă au avut loc alegeri în Noua Zeelandă, iar prim-ministrul, Jacinda Ardern, a câștigat detașat un al doilea mandat, înregistrând una dintre cele mai solide victorii politice din istoria țării.

Unul dintre cei mai tineri șefi în stat, Ardern s-a făcut remarcată la nivel global cu strategia ei timpurie de a controla pandemia Covid-19. Noua Zeelandă a avut parte de unele dintre cele mai exigente măsuri de distanțare socială și de carantină, iar abordarea pro-activă a dat rezultate: Ardern a confirmat că țara a reușit să elimine transmiterea comunitară a virusului, iar din luna martie s-au înregistrat numai 25 de decese în urma Covid-19.

Jacinda Ardern – un lider accidental

Jacinda Ardern a ajuns la cârma partidului Laburist din Noua Zeelandă dintr-o pură coincidență politică. După ce fostul liderul al partidului, Andrew Little, a demisionat datorită unor sondaje dezamăgitoare în iulie 2017, Ardern a venit la putere. La 37 de ani, aceasta devenea cel mai tânăr lider al țării în cel puțin 150 de ani. Aceasta a devenit rapid o personalitate cu mult „appeal” politic: tânără, ambițioasă, carismatică și muncitoare, aceasta s-a remarcat rapid, criticând apropourile unui comentator politic care a întrebat-o de ce nu are copii. Ardern a răspuns că dacă era bărbat, această întrebare nu s-ar ivit.

jacinda ardern

Jacinda Ardern în campanie electorală. Sursă foto: New York Times

 

Însă, in cei trei ani de mandat, Ardern s-a zbătut să-și ducă la bun sfârșit agenda de politici progresive, cum ar fi eliminarea sărăciei infantile, încălzirea globală sau crearea de locuințe mai accesibile.

Cu toate acestea, când răul era cel mai mare, Ardern pare să fi performat cel mai bine. Empatia și eficacitatea de care a dat dovadă în urma atacurilor teroriste de la Christchurch, erupției vulcanice din White Island sau a pandemiei, au determinat rapid ca ea să devină standardul pentru cum trebuiau făcute lucrurile de către politicieni peste tot în lume, Ardern fiind dată drept exemplu atât de  politicieni, cât și de cetățeni.

Pragmatismul politic învinge

Nu există nici un dubiu că Jacinda Ardern are o paletă diversă de talente și capacitați politice. Însă, alegerile câștigate sâmbătă sunt o consecință directă a strategiei sale de succes cu privire la pandemie. Deși este de lăudat abilitatea tinerei politiciene de a guverna pe timp de criză, merită să ne întrebăm daca aceasta va ieși învingătoare și când nu va mai exista o criză de învins.

Într-o țară de numai 5 milioane de locuitori, Noua Zeelandă este moderată în politicile sale, menținând o constanță de centru. Datorită sistemului electoral, primul mandat al lui Ardern a fost populat de alte mici partide de coaliție, care au obligat-o să facă compromisuri pe anumite planuri. La alegerile de sâmbătă, partidul lui Ardern a câștigat 49.1% din vot și 64 din cele 120 de locuri din Parlament. Cu o majoritate parlamentară, o raritate în climatul politic din Noua Zeelandă, Ardern va avea mult mai multă flexibilitate în a-și extinde viziunea politică. Deși, anumite propuneri ar putea părea prea ambițioase într-un context în care economia țării este în continuare afectată de către pandemie.

alegeri

Dezbaterea electorală de luna trecută dintre Ardern și Judith Collins, Sursă foto: New York Times

 

Însă, natura împăciuitoare a lui Ardern mizează pe un pragmatism politic și o atmosferă de consens care se traduce mai degrabă în reformă, decât în radicalism. Vizând un al treilea, poate și un al patrulea mandat, Ardern își poate imagina cu lejeritate o moștenire politică de lungă durată, dacă aceasta conștientizează că printre cei care au votat-o la alegerile de sâmbătă se află și votanți de dreapta, care deși i-au apreciat munca din pandemie, ar putea vota ușor împotriva ei data viitoare, daca partidul Laburist își mută politicile mult prea spre stânga.  Partidul Laburist este mai popular ca oricând în istoria țării, dar o parte din succes se datorează și acestei precauții politice.

Întrebată într-o dezbatere cum va reclădi economia țării după pandemie, Ardern a dat un răspuns mai mult decât tradițional: investirea în capitalul uman,  infrastructura, micile afaceri și exporturi. Aceasta nu a menționat planuri grandioase de a revoluționa sectoare, precum sănătatea, îngrijirea copiilor și nici nu a adresat situația materială precară a multor femei din Noua Zeelandă. Toate reprezintă potențiale subiecte care ar putea crește nivelul de egalitate, atât din punct de vedere socio-economic, cât și la nivel de gen. Pentru o personalitate care este des văzută ca si un idol al feminismului, Ardern este prudentă, pragmatică în fapte și vorbe.

Însă, deși Ardern poate nu este cel mai îndemânatic om de stat când vine vorba de strategie politică, aceasta este de departe printre cei mai de efect comunicatori politici ai momentului. Aceasta susține conferințe de presă zilnice, în care informează publicul despre direcția țării, a pandemiei, dar și următorii pași care vor fi luați pentru a repune economia pe picioare sau pentru a-și pune în aplicare agenda politică. Pe lângă abilitatea de a ține pandemia în frâu, lucru care a propulsat-o pe Ardern în doar câteva luni pe scena faimei politice, se află și talentul acesteia de a îmbina actul politic cu empatia.

Un lider pe timp de criză

Pe lângă responsabilitatea politică de care a dat dovadă, Ardern a reușit să-și croiască o personalitate publică cu care publicul larg se poate identifica, ceea ce este rar pentru un lider politic. În sesiunile sale live de pe Facebook, Ardern și-a obișnuit deja audiența să abordeze subiecte personale, nu doar politice: cum reușește să îmbine poziția de șef al statului cu cea de mamă a unei fetițe, cum își împarte responsabilitățile cu partenerul ei sau cum reușește să combată oboseala și stresul pandemiei, vorbind des despre importanța unui sistem de sprijin în navigarea acestei perioade fără precedent.

vot

Jacinda Ardern și soțul ei la vot: Sursă foto: New York Times

 

Deși Ardern nu pare să fie un politician strălucit când vine vorba de tradiționalele funcționalități ale guvernării – strategia, execuția, implementarea sau evaluarea, pentru mulți votanți acest lucru nu a contat.

După alegerile de sâmbătă, Jacinda Ardern are un capital politic enorm, iar abilitatea sa de a guverna sub presiune a dat roade. Mulți s-au dus la urne cu un singur lucru în minte: prim-ministrul este un lider empatic, care înțelege, ascultă, își asumă ca nu le știe pe toate, dar care încearcă. Unul dintre cele mai dificile pentru un politician este acela de a vorbi pe limba oamenilor pe care îi conduce, iar Ardern pare să fi descifrat această enigmă politică, care uneori pare imposibilă.

 

Despre pandemie mai puteți citi și în alte analize #TrueStoryProject, precum Este Suedia oaia neagră a pandemiei? și “Vaccine nationalism” & cursa pentru rezolvarea pandemiei.

Sursă foto: Esquire

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și