Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Izolarea Rusiei continuă

La două săptămâni de la începutul invaziei rusești în Ucraina, țara condusă de președintele Vladimir Putin continuă să fie izolată comercial și economic de o lume întreagă.

Marți, pe 8 martie, președintele american Joe Biden a anunțat că va interzice importurile de gaz rusesc înspre Statele Unite, începând un demers de amploare al alianței vestice de a reduce dependența de resursele naturale ale Rusiei, uscând astfel opțiunile economice ale țării.

În același timp, marile companii și branduri occidentale continuă să boicoteze Rusia, oprindu-și operațiunile în țară și punând pauză la livrări, vânzări și parteneriate cu țara. Până la momentul publicării acestui material, o listă impresionantă de nume grele din spațiul privat și-au anunțat retragerea sau suspendarea operațiunilor din Rusia.

De la retail la fashion, mâncare, industria de automobile sau entertainment, companiile globale s-au distanțat de Rusia cât se poate de mult, iar brandurile care sunt reticente să-și asume o poziție asupra situației au fost aspru criticate. Printre cele mai mari nume se numără McDonald’s, Nike, Ford, Renault, Coca-Cola, Pepsi, H&M și multe altele.

mcdonalds sanctiuni

Sursă foto: Getty Images

 

În a 13-a zi de război, forțele armate ale lui Vladimir Putin continuă să avanseze pe teritoriul ucrainean. Săptămâna aceasta s-a observat o ofensivă mai agresivă din partea Rusiei, după ce reacția forțelor ucrainene a fost subestimată. Conform experților de securitate și politică externă, președintele Putin spera și credea că operațiunea militară din Ucraina va fi una mai scurtă și mai ușoară, dat fiind superioritatea forțelor rusești.

Însă, armata ucraineană, ajutată de Occident cu armament, resurse și bani, dar și de către o societate civilă care s-a mobilizat, cu voluntari și bărbați care au sărit în ajutorul patriei, au făcut ofensiva țării mai puternică decât era inițial conceput.

Determinarea lui Putin este, însă, definitivă, iar așteptarea este ca președintele rus să folosească tactici tot mai brutale pentru a estompa eforturile ucrainene. Până în momentul de față, operațiunea militară menită să fie izolată în estul Ucrainei s-a extins pe întregul teritoriu ucrainean, devenind și o criză umanitară.

Peste 2 milioane de ucraineni au părăsit țara, conform datelor agenției Națiunilor Unite, care se ocupă de refugiați. Tradus, acest număr înseamnă că în jur de 4,5% din populația Ucrainei a părăsit țara la două săptămâni de la începutul conflictului.

În ultimele zile, mai multe încercări de a crea culoare umanitare pentru evacuarea civililor au eșuat, în pofida negocierilor dintre ucraineni și ruși. O posibilă întrevedere a Miniștrilor de Externe ai Ucrainei și Rusiei în Turcia de săptămâna aceasta ar putea presupune cea mai oficială încercare diplomatică, dintre cele două părți, de până acum.

În timp ce lupta continuă pe frontul ucrainean, viața în Rusia devine și ea tot mai complicată. După impunerea sancțiunilor economice și în urma boicotului în masă din partea unui număr impresionant de branduri și companii private asupra Rusiei, președintele Putin a strâns cureaua, încercând să minimizeze impactul economic asupra propriilor cetățenilor, dar și cel informațional.

La sfârșitul săptămânii trecute, guvernul a anunțat că Twitter și Facebook vor fi blocate în Rusia, în timp ce un număr de trusturi de știri, printre ultimele independente din țară, au fost închise. Birourile celor mai importante și cunoscute companii de știri din lume – de la BBC, la CNN, Bloomberg  și The New York Times – și-au relocat echipa, de frica noilor măsuri.

Pentru a elimina orice tip de reportaj la adresa situației din Ucraina, care nu este aliniat cu retorica de la Kremlin, Rusia a dat o lege criminalizând în efect jurnalismul independent. Astfel, trusturi de știri care raportează „știri și informații false” pot fi pedepsiți cu închisoare de până la 15 ani.

Pentru Putin, unul din cele mai importante fațete ale acestui conflict este să-și mențină susținerea internă cu privire la invazie, iar acest lucru este posibil doar dacă guvernul controlează la nivel chirurgical ce informație ajunge la cetățeni.

O majoritate din cetățenii Rusiei sunt de acord cu invazia Ucrainei, deoarece aceștia nu sunt conștienți de gravitatea campaniei militare, dar și a atrocităților și violențelor forțelor rusești asupra societății și civililor din Ucraina.

Deși bula mai occidentală din marile orașe ale Rusiei, precum Moscova sau Sankt Petersburg, este mai la curent cu adevărata situație, este mai pro-Occident, iar unii cetățeni au avut curajul să și iasă în stradă și să protesteze împotriva acțiunilor forțelor rusești, vocile dizidente au fost reduse la tăcere în mod zdrobitor.

De la începutul invaziei, din 24 februarie, peste 4.300 de persoane au fost reținute, conform OVD-Info. Un alt moment tulburător a fost când niște copii au fost reținuți săptămâna trecută, pentru că au lăsat niște flori în fața Ambasadei ucrainene de la Moscova.

protest rusia

Sursă foto: EPA

 

Pentru a arăta susținerea față de flancul estic al NATO, Kamala Harris, vice-președintele Statelor Unite, vine în vizită în Polonia și în România în această săptămână, pentru a concretiza mai bine planurile NATO de ajutorare a Ucrainei.

De la începutul invaziei, alianța NATO, Uniunea Europeană și alți parteneri occidentali au ajutat Ucraina, un stat care nu este membru NATO sau UE, militar, financiar și moral la un nivel fără precedent. Deși acest ajutor nu presupune o intervenție directă a forțelor NATO în război, Alianța este îngrijorată că asertivitatea cu care Vestul a ajutat Ucraina va fi interpretată de către Rusia drept o infiltrare directă a Occidentului în acest conflict.

Frica cea mai mare este, bineînțeles, o escaladare a conflictului în afara Ucrainei, în alte țări vecine, care nu sunt membre NATO sau UE, precum Georgia sau Republica Moldova, sau, în cel mai rău caz, o intervenție pe teritoriul NATO, moment în care conflictul s-ar transforma într-o altercație militară directă, între NATO și Rusia.

kamala harris

Sursă foto: New York Times

 

În contextul ajutorului vestic oferit Ucrainei, președintele Putin a făcut referire încă de la începutul conflictului, că orice intervenție a forțelor NATO în conflict va fi interpretată ca o declarație de război, și că Occidentul ar bine să nu uite că Rusia este o putere globală cu capacități nucleare. Președintele rus a mai folosit aceeași metaforă de război, când a vorbit de sancțiunile economice impuse țării sale.

În cadrul discursului lui Putin de la începutul săptămânii, președintele a continuat, spunând că dacă agresiunea forțelor ucrainene va continua, identitatea națională a Ucrainei va fi pusă sub semnul întrebării.

Pentru alte analize True Story Project despre războiul din Ucraina, puteți accesa: „Cât de puternică este armata Ucrainei?” și „Războiul financiar – Rusia vs. restul lumii”

 

Sursă foto: Associated Press

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și