Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Israel: Votul decisiv

Marți seară, pe 23 martie, a avut loc al patrulea set de alegeri în doi ani în Israel. Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a mizat enorm pe rezultatul acestor alegeri: o asemenea victorie politică ar confirma că modul în care șeful statului a gestionat pandemia și campania de vaccinare din Israel a dat roade.

Însă, Netanyahu are o miză mult mai mare în joc: o victorie politică ar putea însemna dispariția procesului de corupție în care acesta este implicat, semnalând o dorință arzătoare a prim-ministrului de a menține puterea în stat.

Conform exit poll-urilor, nici partidul lui Netanyahu, Likud, alături de alianța sa de dreapta, nici partidul de opoziție centrist Yesh Atid, în frunte cu Yair Lapid, un fost prezentator de știri, nu pare să fi câștigat o majoritate la alegerile parlamentare de marți.

netanyahu

Sursă foto: Pool

 

Blocaje politice, polarizare și tensiuni

Un motiv pentru care Israel are parte de atât de multe alegeri într-un timp atât de scurt se datorează procesului politic care favorizează guvernele de coaliție. Sistemul politic israelian alocă locuri în parlament în funcție de procentul de voturi al fiecărui partid în parte, ceea ce crește posibilitatea că partide mici să obțină o prezență în parlament. În schimb, acest lucru complică lucrurile pentru partidele mari și scade posibilitatea ca aceasta să poată forma o majoritate în Parlament.

De asemenea, acest proces este intensificat de dorința acerbă a prim-ministrului Benjamin Netanyahu de a rămâne la putere. Șeful de stat cu cea mai mare vechime din istoria Israelului are multe în joc la aceste alegeri. Netanyahu este singurul șef de stat din istoria Israelului care a decis să candideze, deși acesta este implicat într-un proces în care este acuzat de dare de mită, fraudă și abuz de încredere.

Decizia sa de a candida a rupt facțiunea partidelor de dreapta și a creat un blocaj politic, motiv pentru care Netanyahu a fost capabil să-și mențină poziția de prim-ministru în ultimii 12 ani. Din cauza acestui lucru, scena politică din Israel a suferit o schimbare, partidele începând să se orienteze politic mai degrabă față de felul în care se raportau la Netanyahu, și nu din punct de vedere ideologic.

victorie netanyahu

Sursă foto: Getty Images

 

Dat fiind că nici la ultimele alegeri din 2019 și 2020 nu a existat un câștigător, Netanyahu a continuat să-și mențină poziția de putere, chiar și când în rândul guvernului de coaliție se aflau partide și lideri politicieni care erau printre cei mai agresivi critici ai prim-ministrului.

Ultimii ani de guvernare au fost caracterizați de un blocaj politic extrem, în care guvernul n-a fost în stare nici măcar să fie de acord asupra trecerii în vigoare a unui buget timp de doi ani la rând sau asupra numirii unor oficiali seniori în ministere de justiție și finanțe.

De asemenea, un număr de aliați politici importanți i-au întors spatele lui Netanyahu ca urmare a polarizării și a tensiunilor pe care le generează ca și individ politic. Printre principalii săi opozanți se numără Gideon Saar și Naftali Bennett, doi politicieni de dreapta care au lucrat îndeaproape cu Netanyahu.

Benjamin Netanyahu: riscul politic suprem

Netanyahu, un animal politic feroce pare să recurgă la orice metode pentru a menține puterea în stat: văzut cu spatele la perete acesta a mizat pe bine cunoscuta sa retorică ortodoxo-populistă, dar și punând accent în special pe efortul de vaccinare – personificând succesul campaniei de imunizare și apropriind-ul drept al său.

Disperarea lui Netanyahu de a continua să rămână la putere este palpabilă. Prim-ministrul este extrem de conștient de faptul că acesta trebuie să rămână la putere pentru a trece legislații prin Parlament care l-ar putea păzi de procesul de corupție în care acesta este implicat.

Netanyahu neagă orice implicare ori vină și este foarte probabil ca acesta să încerce să se folosească de poziția de putere pentru a evita o decizie de acuzare împotriva sa, dacă acesta va reuși să-și mențină poziția.

Netanyahu s-a aliat cu o coaliție de partide de extremă dreaptă pentru a sedimenta electoratul ultra-ortodox și pro-israelian al țării. De asemenea, coaliția partidelor de opoziție care luptă împotriva prim-ministrului sunt împrăștiate din punct de vedere al spectrului ideologic, ceea ce face mai puțin probabilă o victorie împotriva lui Netanyahu.

Coaliția lui Netanyahu trebuie să câștige o majoritate – 61 de locuri din cele 120 disponibile în parlament pentru a putea forma un guvern de coaliție. Diversele trusturi de știri din Israel îl plasează pe Netanyahu între 59 și 60, la limita absolută.

urna de vot

Sursă foto: Getty Images

 

Un blocaj în rândul acestor alegeri ar putea intensifica și prelungi și mai mult incertitudinea, polarizarea și tensiunile acestei crize politice în care se află Israel de niște ani buni. Frecvența alegerilor dăunează din punct de vedere politic, Israel nefiind capabil să formeze un guvern stabil timp de o perioadă mai lungă de câteva luni.

Voturile continuă să fie numărate și rezultatul este așteptat și până la sfârșitul săptămânii, verdictul putând să arate total diferit de cel pe care-l avem în momentul de față.

Pentru mai multe analize True Story Project despre Israel, puteți citi: „Proteste în Țara Sfântă” și „Cursa pentru imunizare: Israel vs. SUA”.

 

Sursă foto: Pool

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și