Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Newsletter Exclusive / Mălina Mîndruțescu

Iran: un viitor nuclear

Pe 27 noiembrie, Mohsen Fakhrizadeh, un om de știință iranian și cel responsabil cu gestionarea programului nuclear al Republicii Islamice, a fost asasinat în plină stradă în timp ce se afla într-o mașină la ieșirea din Teheran. Fakhrizadeh era motorul din spatele ambițiilor iraniene de a-și dezvolta un program de defensivă nucleară, iar asasinarea sa nu vine deloc într-un moment întâmplător.

Ce înseamnă asta pentru regiune, pentru relațiile Iranului cu Vestul, dar și la ce ne putem aștepta pe viitor – în rândurile următoare.

Cine a fost Mohsen Fakhrizadeh?

Mohsen Fakhrizadeh era un nume consacrat în rândul elitei iraniene. Acesta era unul dintre cei mai renumiți și bine păziți oameni de știință ai Iranului. Un profesor de fizică la bază, acesta era văzut ca unul dintre pionerii efortului iranian de a construi o armă nucleară la începutul anilor 2000. Supranumit „planul Amad”, acest program de cercetare în domeniul armamentului nuclear avea ca scop construirea a până la șase bombe nucleare, însă în 2003 acest program a fost pus pe pauză de către conducerea din Iran.

La momentul asasinării sale, Fakhrizadeh era implicat în actualele programe nucleare ale Iranului – reactoarele și îmbogățirea de uraniu, însă este neclar cât de mult va afecta dispariția sa continuarea acestor programe.

Mohsen Fakhrizadeh

Personalul militar poartă sicriul lui Mohsen Fakhrizadeh la ceremonia sa de inmormantare din Teheran, 30 noiembrie. (Associated Press)

 

Fakhrizadeh pare să fi fost ucis fără prezența unui făptaș la fața locului. Se pare că Israel este responsabil pentru efectuarea acestei asasinări. Garda Revoluționară a Iranului, forțele armate care se ocupă de siguranța sistemului politic, a declarat că Fakhrizadeh ar fi fost ucis de către o mitralieră automată care a fost controlată de la depărtare, prin intermediul inteligenței artificiale. Fakhrizadeh a fost înmormântat cu onoruri, acesta fiind declarat un martir. În cadrul funeraliilor, Ministrul Iranian de Apărare a promis că îi va găsi și pedepsi pe cei responsabili pentru acest „act terorist”.

De ce contează moartea lui Fakhrizadeh?

Prin acest ultim incident, greșelile de securitate ale Iranului au lăsat încă o dată de dorit. 2020 nu a fost un an prea norocos pentru Republica Islamică. Pe 3 ianuarie, Generalul Forțelor Armate Iraniene, Qasem Soleimani, a fost asasinat de către o dronă aprobată de Președintele Trump. De-a lungul anului a mai avut loc o serie de explozii la diverse locații cu caracter sensibil din Iran, inclusiv la un centru de cercetare și dezvoltare a centrifugii.

Această ambuscadă subliniază importanța abordării americane și cât de semnificative s-au dovedit a fi politicile de „presiune maximă” a Administrației Trump cu privire la Iran. Această abordare extrem de agresivă la adresa Iranului a dezmembrat pactul nuclear – aprobat de către Iran și membrii permanenți ai Consiliului de Securitate din Cadrul Națiunilor Unite în 2015.

De asemenea, includerea de sancțiuni economice cu obiectivul de a renegocia cu Iran un parteneriat mai avantajos pentru Statele Unite nu a dat roade. Aceste sancțiuni nu numai că nu au diminuat puterea de influență a Iranului în regiune – aceasta continuă să joace un rol important în Yemen, Siria, Liban și Irak – dar în anumite instanțe, poziția sa este chiar mai puternică ca acum câțiva ani. Iar în ceea ce privește ambițiile nucleare, cifrele vorbesc de la sine. În 2017, când Administrația Trump a venit la putere, Iran a avea în jur de 102kg de uraniu. Acum, rezerva de uraniu este de peste 2.5 tone.

uraniu

O uzină de îmbogățire a uraniului în Iran. (Associated Press)

 

Agenda de „presiune maximă” a Administrației Trump a fost susținută de către Israel – un stat cu care Trump a redefinit conceptul de relație aliată -, dar și de către monarhii arabe din regiune, care s-au unit în jurul unui interes comun: antipatia față de Iran.

Fanatismul anti-Iran care a fost adus în rândul Executivului odată ce Președintele Trump a ajuns la Casa Albă va lăsa urme pentru viitoarea Administrație – în loc să lucreze în parametrii existenți (pactul nuclear nu dădea frâu liber Iranului pentru a-și accelera programul nuclear, ci ar fi fost atent supravegheat de inspectori externi, iar ambițiile lor nucleare erau limitate), Administrația Trump a dărâmat acorduri diplomatice care au fost agreate prin mult efort, multe compromisuri și multă muncă.

Abordarea agresivă a Administrației Trump doar a accelerat ostilitățile dintre cele două țări și a exacerbat politicile din Iran într-o direcție tot mai anti-americană.

De asemenea, succesul unei alte asasinări a unui oficial important din rândul elitei politice din Iran reconfirmă eșecurile strategice ale aparatului de securitate din Iran și inabilitatea de a-și apăra și proteja lideri importanți din interiorul anturajului președintelui Hassan Rouhani.

Iran & Biden – what’s next?

Felul în care s-a deteriorat relația dintre cele două țări de la venirea Președintelui Republican la putere va avea repercusiuni de lungă durată și va reprezenta un obstacol greu de depășit pentru viitoarea Administrație Biden.

După asasinarea lui Fakhrizadeh, Iran și-a accelerat procesul de îmbogățire a uraniului și a declarat că va expulza inspectorii externi din țară, dacă America nu ridică sancțiunile impuse până în februarie 2021.

Biden va avea o misiune complicată – aceea de a încerca să aplaneze dorințele arzânde ale lui Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian și al lui Mohammad bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite de a îngropa actualul regim de la Teheran. Viitorul președinte democrat va fi nevoit să confrunte aventurismul Israelului și dorințele expansioniste ale Arabiei Saudite, când acesta va veni la putere.

SUA

Protestatari ard poze ale lui Donald Trump și Joe Biden în cadrul unei demonstrații împotriva asasinării lui Mohsen Fakhrizadeh în Teheran, 28 noiembrie. (Reuters)

 

Din păcate, sancțiunile economice, abordarea agresivă și presupusele acte de sabotaj la adresa Iranului afectează oamenii de rând din Iran. În timp ce Mike Pompeo, Secretarul de Stat american a dat frâu liber acestor antipatii, ducând la o exacerbare a tensiunilor regionale și dintre state, victimele colaterale sunt cetățenii Iranului.

În timp ce protestele din Iran de anul trecut, generate de creșterea dramatică a prețului combustibilului, au fost curmate de către regim, argumentul Americii că aceste politici sunt necesare pentru a aplana abordarea politică a Iranului, nu se justifică. Din contră, această strategie izolaționistă va lăsa o rană adâncă care greu va putea fi vindecată de către Joe Biden.

Pentru alte analize True Story Project despre Iran sau viitoarea Administrație Biden, puteți accesa „Iran: un pion geostrategic esențial” și „Politica externă a lui Joe Biden: între ruptură și continuitate”.

 

Sursă foto: Bloomberg

#Te-ar mai putea interesa și