Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / True Story Project

Interviu Mircea Geoană: Rachetele chineze pot ajunge în SUA și Europa

Interviu cu Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană:

Puterile europene trebuie să fie atente la arsenalul de rachete din China care este în creștere și care poate amenința națiunile occidentale, potrivit lui Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO. „Când începem să analizăm noile tehnologii, când începem să analizăm controlul armelor, atunci când începem să înțelegem că rachetele chineze pot ajunge în SUA și Europa – în acel moment, desigur, trebuie să începem să devenim mult mai atenți la creșterea Chinei”.

Acest avertisment a accentuat un punct de vedere pe care oficialul l-a avut în timpul unui discurs de vineri la Institutul Hudson, când fostul ministru român de externe a spus că „este timpul pentru China” să se alăture acordurilor de control al armelor cu Rusia și Statele Unite. Stocul din ce în ce mai mare de rachete de la Beijing a stârnit neliniștea în cercurile occidentale, dar întrebarea privind controlul armelor este doar una dintre problemele care solicită „o alianță a democrațiilor”.

”Asistăm astăzi la o luptă epocală pentru conducerea organizării societăților umane”, a spus Geoana pentru audiența Institutului Hudson. Lupta, a spus el, este „între noi, cei care cred că democrația, piețele libere și societățile deschise sunt soluția, și alții care cred că societățile închise, regimurile autoritare, dictaturile, sunt cea mai eficientă formulă pentru a guverna societățile moderne .“

NATO nu operează în regiunea indo-pacifică. Blocul de securitate a fost fondat în 1949 pentru a descuraja amenințările care provin de la Moscova, dar aliații au identificat China pentru prima dată ca o sursă de „provocări și oportunități” în urma unei adunări din decembrie la Londra. Geoană a sugerat că membrii NATO trebuie să lucreze cu „democrații de aceeași părere” din regiune, precum India, pentru a proteja sistemele democratice de guvernare.

“Cred că aceasta este mai mult o alianță a democrațiilor”, a declarat Geoană. „Când vine vorba de anumite geografii transatlantice, NATO este instrumentul perfect. Când vine vorba de restul lumii, trebuie să ne asigurăm că ne susținem eforturile reciproc și înțelegem interesele și nevoile celorlalți.”

Secretarul de stat Mike Pompeo și alți membri ai administrației Trump au avertizat aliații occidentali în mod repetat că Beijingul reprezintă o amenințare. Oficialii americani consideră că Beijingul rafinează și exportă un sistem de supraveghere de înaltă tehnologie către guvernele tiranice, în timp ce folosește impactul economic pentru a obține influență politică și pentru a spori capacitățile de spionaj în țările occidentale.

“Există o diferență de calitate în ceea ce privește modul în care vedem Rusia și cum vedem China în alianță”, a spus Geoana. „Dar faptul că vedem China atât ca o provocare, cât și ca o oportunitate reflectă, în același timp, părerea din SUA și din multe alte țări europene, anume China este o națiune care schimbă echilibrul global de putere, ceea ce este o subestimare. ” (Washington Examiner)

În alte știri de astăzi:

Kremlinul a anunţat marţi numirea unui nou negociator-şef pentru conflictul din estul Ucrainei, Dmitri Kozak, vechi apropiat al preşedintelui rus, într-un moment de relansare a procesului de pace. Astfel, Dmitri Kozak îl înlocuieşte pe Vladislav Surkov, personalitate enigmatică şi arhitect al “verticalei puterii” lui Vladimir Putin. Un apropiat a vorbit despre plecarea lui Surkov încă în urmă cu trei săptămâni, fără ca Preşedinţia rusă să confirme până acum acest lucru. (Agerpres)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că Alianţa nu va copia conduita Rusiei şi nu va desfăşura noi rachete nucleare în Europa după dispariţia Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF). ”Nu vom copia ce face Rusia. Nu avem intenţia de a desfăşura noi sisteme de arme nucleare pe teren în Europa, dar trebuie să ne asigurăm că menţinem o apărare şi o descurajare credibile într-o lume fără tratatul INF”, a indicat Stoltenberg la o conferinţă de presă. (Agerpres)

Parlamentul Macedoniei de Nord a ratificat marţi protocolul de aderare la NATO şi, ca un gest simbolic, a înălţat drapelul Alianţei la intrarea în sediul legislativului. ”Cu 27 de ani în urmă, primul parlament după obţinerea independenţei a luat decizia strategică de a ne alătura NATO. Parlamentul s-a schimbat de multe ori, guvernele au venit şi au plecat, am trecut printr-un conflict armat, crize economice, dar a deveni membri ai NATO şi UE a fost constant principala noastră prioritate”, a declarat în plenul parlamentului de la Skopje preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski. (Agerpres)

Sursă foto: NATO

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și