Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / True Story Project

Interviu: Iliberalismul s-a născut din trauma post-comunistă

Astăzi vă prezentăm un interviu realizat de GlobalFocus Center cu profesorul Stephen Holmes.

#TrueStoryProject

Mai jos puteți citi o secțiune din interviu:

Revenind la 1989, la speranțele apărute în timpul tranziției de după Războiul Rece, Occidentul a creat/activat un Frankenstein?

Stephen Holmes: Încercăm să facem o generalizare despre paradoxul într-o regiune în care, în 1989, s-a celebrat democrația și liberalismul. Astăzi, tendințele din două țări sunt anti-liberale și nedemocratice. Deci, cum s-a întâmplat asta? Imaginea Frankenstein este o analogie și este menită să evidențieze modul în care regimurile creează deseori resentimente neașteptate. Acest lucru s-a întâmplat nu numai în perioada de după 1989. Există multe exemple în istorie.

De exemplu, Germania după Războiul Mondial, care încerca să construiască o democrație parlamentară, a creat foarte multe resentimente. Este un lucru pe care occidentalii l-au ratat – neînțelegând modul în care europenii centrali și estici au experimentat procesul de democratizare.

Acest lucru se întâmplă pentru că, în Occident, după 1989, exista o convingere naivă că democrația este starea naturală a faptelor – după ce vei scăpa de un regim tiranic, democrația va apărea rapid. Deci, dacă scapi de tiranie, primești democrație. Am văzut expresia patologică a acestui fapt în Irak, unde s-a sperat că democrația va apărea după o campanie militară de șase săptămâni.

În ce măsură moștenirile culturale și politice ale regimului anterior au amplificat problemele tranziției post-comuniste?

SH: Un factor important care este relevant pentru această întrebare este faptul că grupurile care au reușit cel mai mult din punct de vedere financiar și politic în noul sistem – care trebuia să se bazeze pe meritocrație și libertate – au fost cele care au reușit să traducă bunurile partidelor din vechiul regim în active economice în noul regim.

S-a observat resentimentul pentru faptul că schimbarea, oricât de radicală și traumatică, încă îi avantaja pe cei din vechoul regim care oprimau practic societatea. În acest sens, resentimentul nu este pur și simplu împotriva liberalismului și democrației, ci împotriva unui sistem în care vechile elite ale regimului au putut să-și transpună poziția într-o bogăție enormă. Acest lucru este o parte importantă a mentalității antiliberale.

Citiți mai multe pe: https://bit.ly/2PeeI7p

#StephenHolmes #iliberalism

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și