Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Care sunt următorii pași în integrarea refugiaților ucraineni?

UE a activat Directiva de Protecție Temporară pentru a-i ajuta pe cei care fug din calea războiului din Ucraina, într-un act de solidaritate care a adus o rază de speranță pentru refugiații ucraineni.

Organizarea din partea societății civile și a guvernelor statelor membre dă roade, iar următoarea provocare pe agenda de integrare este stabilirea ucrainenilor pe termen mediu, cel puțin, în zone în care au posibilitatea de a accesa locuri de muncă și de a avea o calitate a vieții decentă.

Principalele provocări în acest punct rămân de ordin logistic: canalizarea dorința mediului privat de a angaja refugiați în acțiuni concrete care să asigure accesul la aceste oferte.

Ce înseamnă activarea directivei de protecție temporară pentru cetățenii ucraineni?

Aprobată în 2001 în urma războaielor din Iugoslavia și Kosovo, Directiva privind protecția temporară este o schemă extraordinară care acordă protecție imediată și temporară persoanelor strămutate care provin din țări non-UE.

Protecția temporară este valabilă teoretic un an și este disponibilă imediat cetățenilor ucraineni și membrilor familiei acestora, precum și cetățenilor non-ucraineni și apatrizilor care locuiau legal în Ucraina și care nu se pot întoarce în țară.

Pe lângă dreptul legal de a rămâne în interiorul unui stat membru UE, directiva permite accesul la sistemul de educație, piața muncii, asistență medicală, locuințe, asistență profesională și asistență socială.

Care este fluxului de refugiați?

numar refugiati

 

Pe măsură ce invazia Rusiei continuă, numărul refugiaților ucraineni crește din cauza pericolului reprezentat de bombardamente, dar și de lipsa oricărei calități a vieții în viitorul apropiat. Mulți ucraineni privesc optimist această situație drept fiind pe termen scurt și aleg să rămână cât mai aproape de graniță pentru a putea să se întoarcă să-și reconstruiască țara.

Conform UNHCR, 3,6 milioane de ucraineni au părăsit Ucraina din cauza războiului. România și Polonia se află în fruntea clasamentului, Polonia având 2,1 milioane de refugiați și România peste 500,000, începând cu 24 februarie. Numerele sunt în creștere rapidă.

Cum reacționează statele UE?

Polonia  – Ministrul Educației, Przemysław Czarnek, a declarat că școlile poloneze au înscris 54.000 de copii ucraineni. UNICEF a spus că 1,4 milioane dintre refugiați sunt copii, în medie 73.000 în fiecare zi de la începutul invaziei.

Legislatorii cehi finalizează un proiect de lege care să ofere refugiaților din Ucraina 5.000 de coroane cehe (224 de dolari) pe lună, timp de până la șase luni. Legea le-ar acorda și celor cu vize de refugiat dreptul la muncă.

România –  La sfârșitul lui februarie, fiecare persoană adultă primea, potrivit legii, 16 lei pe zi pentru hrană și apă. În martie, această sumă a ajuns la 20 de lei pe zi. Statul român s-a angajat să plătească, din fonduri europene, cazarea ucrainenilor în pensiuni și hoteluri, dar și spații organizate de autoritățile locale. Suma alocată de Guvern este de 200 de milioane de lei.

Autoritățile locale au organizat locuri de cazare în săli de sport, cămine culturale, cămine studențești sau liceale, spații ale Direcțiilor de Asistență Socială. La Romexpo au fost aduse paturi de campanie, saltele, pături, perne și haine de către societatea civilă și persoane private. Statul român fără doar și poate s-a organizat mai greu față de reacția oamenilor prin celebrul grup de Facebook Uniți pentru Ucraina.

Trebuie însă ca statul să continue să își îmbunătățească demersurile logistice pentru a proteja refugiații de trafic de persoane și alte riscuri.

Dopomoha.ro este prima platformă dezvoltată de Guvern în parteneriat cu societatea civilă, pentru a veni în sprijinul refugiaților ucraineni cu informații privind drepturile pe care le au în România.

Integrarare pe piața muncii devine însă pasul următor. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, afirmă că 80.000 de cetăţeni ucraineni au ales să rămână pe teritoriul României, 30.000 fiind copii. Oferirea suportului legislativ pentru a accesa servicii medicale de bază și locuri de muncă pentru părinți este critică.

Startup-ul românesc de tehnologie Jobful, împreună cu acceleratorul de inovare InnovX-BCR, au dezvoltat o platformă de recrutare dedicată refugiaților ucraineni din România.

jobs4ukr

Sursă foto: Jobs4ukr.com

 

Startup-ul românesc de tehnologie Jobful, împreună cu acceleratorul de inovare InnovX-BCR, au dezvoltat o platformă de recrutare dedicată refugiaților ucraineni din România. Inițiative similare au fost dezvoltate de mediul privat din UE, acestea fiind esențiale pentru a asigura începutul independenței financiare pentru ucrainenii rămași în România.

Marea Britanie – Începând cu 21 martie, au fost emise 12.400 de vize pentru Regatul Unit. Guvernul Regatului Unit a lansat și schema Caselor pentru Ucraina. În conformitate cu aceasta, cetățenii britanici pot nominaliza o persoană sau o familie care să rămână în spațiul lor, fără să plătească chirie timp de cel puțin șase luni.

Refugiații care vin prin intermediul schemei vor putea trăi și lucra în Marea Britanie timp de până la trei ani și vor avea acces la asistență medicală, asistență socială și educație.Cererile se fac online, iar atât gazdele, cât și refugiații vor fi verificați. Gazdele vor primi 350 de lire sterline pe lună și nu va exista niciun plafon pentru numerele care pot veni în Marea Britanie.

Canada – În 2016, au existat aproximativ 1.359.655 de persoane de origine ucraineană totală sau parțială care locuiau în Canada (majoritatea fiind cetățeni născuți în Canada), făcându-le al unsprezecelea grup etnic al Canadei și dând Canada a treia populație ucraineană din lume, după Ucraina și Rusia.

Cu CUAET, ucrainenii și membrii familiei lor imediate de orice naționalitate pot rămâne în Canada ca rezidenți temporari timp de până la 3 ani.

Portugalia – Guvernul portughez a primit aproximativ 23.000 de oferte de locuri de muncă pentru refugiați ucraineni și aproximativ 11.800 de ucraineni care au solicitat protecție temporară, a declarat ministrul Muncii, Solidarității și Securității Sociale, Ana Mendes Godinho. Platforma creată pentru a aduna oferte de locuri de muncă de la companii pentru refugiații ucraineni din Portugalia a strâns aproximativ 23.000 de propuneri de locuri de muncă.

Aproximativ 11.800 de ucraineni sunt acum înregistrați în mecanismul simplificat de obținere a protecției temporare care asigură statutul juridic garantat și atribuie automat un număr de identificare fiscală (NIF), un număr de identificare de securitate socială (NISS) și un număr de utilizator al Serviciului Național de Sănătate (SNS).

Germania  – În Germania cetățenii ucraineni primesc inițial un permis de ședere temporară conform mecanismului european agreat și beneficii în temeiul Legii privind beneficiile solicitanților de azil, care sunt finanțate în principal de UE. Între timp, refugiații pot obține un loc de muncă cu aprobarea autorităților de imigrare.

În Germania, unde peste 300.000 de locuri de muncă sunt neocupate, un grup de antreprenori a creat JobAidUkraine pentru a-i ajuta pe refugiați să-și găsească de lucru pe măsură ce soseau cu trenul, autobuzul și avionul.

Europenii s-au unit pentru Ucraina, iar efortul umanitar continuă! Integrarea este cheia securității refugiaților ucraineni, mai ales în contextul incertitudinii evoluției invaziei rusești. Mecanismele de protecție asigurate de UE sunt un pas esențial, alături de solidaritatea cetățenilor și a guvernelor. Integrarea pe piața muncii rămâne un pas esențial pentru calitatea vieții acestora.

Vă invităm să citiți și În Ucraina, Ape Tot Mai Tulburi și Războiul financiar – Rusia vs. restul lumii

 

Sursă foto: Picture Alliance

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și