Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Întâlnire crucială între Putin și Erdogan

Rusia şi-a consolidat grupul naval care staţionează în Marea Mediterană, în apropiere de coastele Turciei, în contextul în care preşedintele Putin şi omologul său turc Erdogan urmează să se întâlnească joi la Moscova într-o încercare de dezamorsare a tensiunilor dintre cele două ţări, care au escaladat în ultimele săptămâni în urma ofensivei regimului sirian în provincia Idlib (nord-vestul Siriei). (Agerpres)

Președintele Putin a devenit un jucător central în criza siriană. El a decis să utilizeze forțele aeriene pentru a preveni prăbușirea regimului sirian. Și, după ce poziția președintelui Bashar al-Assad a fost stabilizată, Rusia și-a folosit puterea aeriană pentru a ajuta regimul să recupereze teritoriul de la rebeli. Idlib este acum ultimul teren de luptă important. Spre deosebire de intervențiile occidentale în Afganistan și Irak, rușii aveau o viziune clară a ceea ce doreau să facă în Siria și erau dispuși să fie suficient de concentrați (unii ar putea spune suficient de brutali) pentru a o realiza. (BBC News)

Pivotul lui Erdogan către Moscova s-a dovedit a fi o experiență umilitoare. Liderul turc și-a schimbat aliații occidentali după lipsa lor de solidaritate percepută în urma loviturii eșuate împotriva lui în 2016 și a represiunii ulterioare. După ce a adunat încă o putere prezidențială într-o revizuire constituțională, Erdogan a căutat înrudire cu omologul său rus Putin. Cu toate acestea, Turcia este acum la un pas de o confruntare militară periculoasă cu forțele ruse din nord-vestul Siriei, unde obiectivele Ankarei și Moscovei se ciocnesc (așa cum se întâmplă în Libia). (Financial Times)

UE ”respinge cu fermitate utilizarea de către Turcia a presiunii migratorii în scopuri politice”, potrivit unei declaraţii a miniştrilor de interne din blocul comunitar adoptate la încheierea unei reuniuni de urgenţă. Cei 27 solicită, de asemenea, Turciei ”să pună în aplicare pe deplin prevederile acordului” din 2016 încheiat cu UE în urma crizei migratorii din 2015. Pentru a încerca să obţină sprijinul occidentalilor în conflictul său cu Siria, Ankara şi-a deschis graniţele pentru migranţii care se află pe teritoriul său. (Agerpres)

Alianţa Nord-Atlantică ar trebui să aibă o ‘explicaţie sinceră’ cu Turcia pentru a şti ‘spre ce parte’ înclină acest aliat, care s-a apropiat foarte mult de Moscova în cadrul conflictului sirian, a declarat miercuri şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, ‘Suntem în aceeaşi alianţă. Cred că va trebui să avem rapid cu Turcia o explicaţie majoră, grea, sinceră, publică pentru a şti de care parte este una, de care parte este cealaltă şi unde sunt interesele noastre comune şi să se spună toate acestea în mod clar, altfel nu vom ieşi din această’ situaţie, a afirmat Le Drian în Senat. (Agerpres)

Sursă foto: Reuters

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și