Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Influența Iranului în Orientul Mijlociu crește

Astăzi vă prezentăm un articol interesant realizat de BBC despre modul în care Iranul își exercită influența din ce în ce mai puternic în Orientul Mijlociu.

Iranul câștigă lupta strategică pentru influență în Orientul Mijlociu împotriva rivalului său, Arabia Saudită, potrivit unui studiu realizat de Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS), din Londra.

Rivalii regionali ai Iranului au cheltuit miliarde de dolari pe arme din Occident, mare parte din ele venite din Marea Britanie. Cu toate acestea pentru doar o parte din acest cost, Iranul s-a impus în regiune într-o poziție de avantaj strategic.

Această țara are o influență majoră – în unele cazuri, controlul asupra Siriei, Libanului, Irakului și Yemenului. Faptul că Iranul a construit în mod sigur o rețea de alianțe non-statale chiar în Orientul Mijlociu, denumită adesea „ proxy militias”, nu este nimic nou.

Începând cu Hezbollah în Liban, Republica Islamică a căutat să-și exporte ideologia revoluționară și să-și extindă influența dincolo de granițele sale încă de la revenirea lui Ayatollah Ruhollah Khomeini la Teheran în 1979. Însă raportul de 217 pagini al IISS, intitulat „Iranul o rețea de influență în Orientul Mijlociu”, oferă detalii fără precedent cu privire la întinderea și atingerea operațiunilor Iranului în regiune.

„Republica Islamică Iran”, spune raportul, „a înclinat echilibrul forței efective din Orientul Mijlociu în favoarea sa”. A reușit acest lucru, susțin autorii, „prin contracararea forțelor convenționale superioare cu operațiuni de influență și folosirea forțelor terților”. Ingredientul cheie aici a fost Forța Quds, aripa operațiunilor externe ale Corpului de Gardă a Revoluției Islamice (IRGC). Atât Forța Quds, cât și liderul său, Maj Gen Qasem Soleimani, răspund direct liderului suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamanei, ocolind structurile militare convenționale ale Iranului pentru a deveni efectiv o entitate independentă.

De la răsturnarea regimului lui Saddam Hussein condusă de SUA în Irak în 2003, Forța Quds și-a intensificat operațiunile în Orientul Mijlociu, oferind instruire, finanțare și arme actorilor non-statali aliați cu Teheranul. De asemenea, a dezvoltat forme neconvenționale de război asimetric – drone și atacuri cibernetice – care au permis Iranului să compenseze superioritatea inamicilor săi în privința armelor convenționale.

Puteți citi articolul în întregime accesând linkul: https://bbc.in/36DN3mZ

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și