Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Inflația – O dilemă psihologică în SUA

De sărbători, americanii au primit în coșul de cumpărături prețuri crescute pentru majoritatea produselor. În noiembrie 2021, rata inflației din Statele Unite atinsese 6,8%, cea mai mare din ultimele trei decenii.

Până la sfârșitul anului trecut, am rămas cu cel puțin o certitudine: inflația este o problemă globală, în niciun caz doar preocuparea SUA.

O analiză a datelor de la Pew Research Center a datelor din 46 de țări dezvoltate, constată că rata inflației de anul acesta este semnificativ mai mare în ultimele 3 luni ale lui 2021 față de ultimele luni din 2019. În 16 dintre țările analizate, inclusiv SUA, rata inflației a fost cu peste 2 puncte procentuale mai mare în ultimul trimestru decât în aceeași perioadă a anului 2019.

O parte a dilemei globale este că inflația nu se ponderează, așa cum se așteptau mulți economiști, până la sfârșitul acestui an. Atunci încotro? Inflația a crescut la 0,9% din septembrie în octombrie, iar trendul a rămas constant, conform raportului elaborat de  Departamentul Muncii. Prețurile de bază, care exclud produse precum alimentele și combustibilul, au crescut, de asemenea, mai repede.

Având în vedere importanța economiei SUA la nivel global, este important să analizăm acest fenomen având în vedere potențialele repercusiuni pentru restul lumii, inclusiv a zonei euro.

Care este sursa inflației?

Inflația în 2021 a depășit cu mult media de 1,2% preconizată în a doua jumătate a anului 2020. În mare măsură, aceste fluctuații se datorează creșterilor înregistrate la prețurile energiei.

Cu toate acestea, inflația de bază, excluzând energia și alimentele proaspete a înregistrat o creștere record, de 2,8%, în medie, în 2021 până în prezent. Asta ne arată că inflația nu s-a datorat exclusiv energiei mai scumpe nici în SUA. Trebuie să recunoaștem că o parte din această creștere a inflației în 2021 provine direct și dintr-un efect pur statistic, cunoscut sub numele de efect de bază.

Statisticile nu iau în calcul pandemia drept un factor imprevizibil și o criză mondială, motiv pentru care comparațiile cu perioada pre-pandemică, scoase din context, devin apocaliptice. Compararea prețurile actuale cu cele anterioare marchează în mod evident o scădere generală a prețurilor ca urmare a închiderii unor sectoare majore ale economiei, urmată de un boom al prețurilor și un șoc pentru lanțurile de aprovizionare cu care ne confruntăm acum.

cumparaturi

Sursă foto: Forbes

 

Explozia inflaționistă pe care o experimentează și America în acest an a fost determinată parțial de factorul imprevizibil, parțial de cererea accelerată. Pandemia a determinat închiderea fabricilor și a suspendat rutele de transport maritim, contribuind la limitarea ofertei de mașini și și împingând prețurile. Tarifele aeriene și tarifele pentru camerele de hotel au revenit, după ce au scăzut la apogeul pandemiei. Prețurile gazelor au contribuit, de asemenea, la creșterile recente.

Consumatorii joacă un rol la rândul lor. Lunile de izolare în care am strâns economii, duc la cheltuieli record în 2021 care contribuie la trendul inflaționist. Cheltuielile consumatorilor în SUA au avut o creștere de 10% de la an la an în septembrie. În același timp, vânzările online au continuat să înregistreze o creștere puternică, crescând cu aproximativ 35% de la an la an, iar comenzile online rămân cu aproximativ 30% mai mare decât nivelurile de dinainte de COVID-19.

Care sunt potențialele soluții discutate în SUA?

Oficialii spun că încă nu sunt dovezi că această creștere a inflației va rămâne pe termen lung. Ca răspuns la creșterea prețurilor la petrol și benzină, administrația Biden intenționează să elibereze petrol din Rezerva Strategică a SUA. Rezerva deține peste 600 de milioane de barili de petrol de-a lungul coastelor Texas și Louisiana.

Folosirea rezervei are ca scop creșterea ofertei și reducerea prețurilor la benzină. Cei 50 de milioane de barili de petrol pe care președintele Joe Biden a spus că îi va elibera din Rezerva Strategică ar fi cea mai mare eliberare din istoria SUA, reprezentând

aproximativ 8% rezervă, potrivit datelor Departamentului pentru Energie.

grafic preturi

Sursă foto: New York Times

 

Rezerva Federală a luat la rândul său poziție și a dat startul unor măsuri clare pentru 2022.

Pivotul politicii Fed pentru combaterea inflației este creșterea ratelor dobânzii în trei tranșe în anul viitor. Deși asta este tradițional prevăzută drept o măsură care afectează negativ piața muncii și limitează capacitatea de împrumuturi, necesitatea măsurii este incontestabilă în perspectiva planurilor guvernamentale injectate în ultimii 2 ani în SUA.

Echilibrarea economiei prin măsuri care să combată investițiile uriașe făcute de guvern în timpul carantinei sunt inevitabile. Fed-ul a anunțat că va accelera în 2022 cu câteva luni eliminarea ajutoarelor pandemice, încă în funcțiune. Decizia a fost mult amânată în speranța că sprijinul economic va amortiza șocul ridicării acestor ajutoare pentru oamenii aflați în poziții vulnerabile pe piața muncii.

Într-un sondaj din octombrie, 68% dintre respondenți au declarat că situația economică a SUA se înrăutățește. Ponderea celor care credeau că lucrurile se îmbunătățesc a fost mai mică decât în ​​aprilie 2009, când criza financiară globală era încă în toi.

În timpul pandemiei, guvernul federal a oferit asistență în numerar direct familiilor prin plăți, asigurări de șomaj și, cel mai recent, creditul pentru copii. Prima rundă de plăți a început pe 15 aprilie 2020 și a oferit până la 1.200 de dolari per adult și 500 de dolari per copil eligibil. O a doua rundă fost distribuită în ianuarie 2021, oferind până la 600 de dolari per adult sau copil eligibil.

A treia rundă de stimulente a fost plătită începând cu 17 martie 2021, oferind 1.400 de dolari per adult sau copil eligibil.

Conturile americanilor sunt în medie mai pline cu până la 50% la sfârșitul lunii iulie 2021 comparativ cu aceeași perioadă din 2019 conform studiului efectuat de JP Morgan Chase.

Cu toate acestea, de unde există atât de mult pesimism? – Motivele par să fie legate de psihologia inflației și de modul în care oamenii își evaluează bunăstarea economică, precum și de efectele inegale pe care creșterea prețurilor și le-a avut asupra gospodăriilor din clase sociale diferite. Traumele psihologice pe care pandemia le-a adus, pot fi transpuse și în comportamentul economic al oamenilor, epuizarea fiind cuvântul cheie în această perioadă.

La ce repercusiuni ne putem aștepta?

Senatorul Joe Manchin a citat preocupările legate de inflație drept motiv cheie pentru respingerea pachetului de cheltuieli sociale și climatice al președintelui Biden de aproximativ 1,75 trilioane de dolari, condamnând, în esență, proiectului de lege așa cum este scris în prezent. Planul Build Back Better Gata  este cel mai mare efort de combatere a schimbărilor climatice din istoria Americii.

Proiectul ar reduce poluarea cu gaze cu efect de seră cu peste o megatona în 2030, va reduce costurile consumatorului de energie și ar crea sute de mii de locuri de muncă într-o industrie inovatoare. Planul propune cea mai mare extindere a asigurării de sănătate la prețuri accesibile din ultimul deceniu. Proiectul este acum blocat și reintră în negocieri, iar obsesia inflației joacă un rol principal în respingerea lui.

Evoluțiile economice specifice Statelor Unite afectează zona europrin legăturile comerciale și financiare ale celor două regiuni. Astfel, stimulentele fiscale din SUA au influențat cererea externă de bunuri și servicii din UE și poate avea, de asemenea anumite efecte de propagare asupra inflației sale. În afară de tendința globală inflaționistă, impactul asupra zonei euro și a Uniunii Europene rămâne momentan moderat.

Vă recomandăm și analizele A venit nota de plată pentru Amazon și Miracolul chinez apune – Evergrande a intrat în incapitate de plată.

 

Sursă foto: Bloomberg

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și