Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

India lui Modi: Sfârșitul Secularismului

Din 2014, de când Narendra Modi a devenit prim-ministrul Indiei, a doua cea mai populată țară din lume trece prin niște eforturi sistemice de a fi reconturată după imaginea conducătorului său.

Mălina Mândruțescu

India și-a căpătat independența față de Imperiul Britanic în 1947, iar primul prim-ministru al țării, Jawaharlal Nehru, a clădit viziunea țării pe temeliile secularismului, acesta recunoscând istoriile și dinamicile unei regiuni inundate de diferite religii, culturi, tradiții și cutume. Pe lângă faimoasele sale greve ale foamei pentru a promova actul protestului non-violent, unul dintre aspectele fundamentale ale credinței  lui Mahatma Gandhi consta în pluralitatea religioasă.

Astăzi, însă, viitorul țării pare să se îndepărteze tot mai mult de viziunea părinților Indiei care au făcut posibilă independența țării. Modi, care este hindus, este liderul partidului de guvernare BJP, organizație recunoscută pentru ramura sa activă de naționalism hindus. BJP a câștigat detașat ultimele alegeri parlamentare din 2019, iar Modi a intrat la putere cu o agendă de revigorare politică într-o țară în care inegalitățile dintre clase sunt înspăimântătoare, iar sărăcia lucie a sute de milioane de locuitori reprezintă o problemă sistemică cu care India se confruntă de prea mult timp. După un șir de reforme economice, creșterea economică a încetat, iar promisiunea de a crea locuri de muncă a rămas doar o promisiune. De asemenea, eforturile lui Modi de demonetizare a valutei, în care a scos majoritatea bancnotelor din circulație, a lăsat multe familii fără economiile acumulate într-o viață întreagă.  

Sursă foto: South Asian Voices

În contextul acestor dificultăți economice, Modi s-a simțit nevoit să recurgă la alte modalități pentru a-și menține popularitatea. La sfârșitul anului trecut, guvernul a trecut un amendament de cetățenie, prin care cetățenii din 3 state vecine – Afghanistan, Pakistan si Bangladesh (de unde provin majoritatea imigranților, văzuți drept clasa cea mai de jos) pot deveni cetățeni ai Indiei cu condiția ca aceștia să nu fie de religie musulmană. Islam este religia statului în cazul tuturor celor trei țări, iar majoritatea populației este musulmană. Odată cu acest decret, India a adoptat efectiv primul test pe motiv religios din întreaga sa istorie seculară. 

Gravitatea acestei legi nu poate fi subminată. India are o populație de mai bine de 200 de milioane de musulmani, iar în timp ce imigranții non-musulmani sunt protejați de lege, cei musulmani s-ar putea confrunta cu privarea drepturilor, apatridie sau ar putea ajunge chiar și in lagăre de internare, cum putem observa în cazul populației musulmane din China. Deși proteste au explodat în urma acestei legi, nu mult s-a schimbat. Metodele de discriminare și atacurile la adresa musulmanilor din India sunt cel puțin crude: bărbați musulmani sunt acuzați în mod fals că ar încerca să impregneze femei hinduse pentru a schimba demograficul Indiei în favoarea musulmanilor (mai bine de 80% din India este hindusă, deci ar dura ceva), iar găști de bărbați hinduși omoară musulmani care sunt acuzați pe nedrept că ar fi mâncat carne de vacă (vaca fiind un animal sfânt în religia hindusă, uciderea vacilor a și fost interzisă în unele provincii).

Ca și în cazul Hagia Sofia din Turcia, unde președintele Erdogan orchestrează o abordare similară, centrată pe naționalism religios, și Modi pare să-și împământenească credința națională prin forma unui lăcaș de rugăciune. În 2019, Curtea Supremă din India a aprobat construcția unui templu hindus pe pământurile sfinte din Ayodhya, unde se spune că Rama, o zeitate hindusă, s-ar fi născut. Însă, de-a lungul timpului, grupări musulmane s-au stabilit în regiune, iar în 1528, o moschee a fost ridicată pe acele locuri, ca apoi să fie demolată de către protestatari hinduși în 1992. Grupările hinduse declară că de fapt moscheea ar fi fost construită în locul unui templu, care a fost distrus de către Imperiul Musulman Mughal.

Schița templului din Ayodhya
Sursă foto: ThePrint

Modi este un om politic inteligent, iar retorica sa este o reflexie a acestui talent. În timp ce o analiză obiectivă ar încadra aceste fapte drept purificare etnică, Modi joacă cartea injustițiilor istorice, acesta motivând că acționează în numele poporului. Prin construirea acestui templu, nu numai că istoria va putea fi repetată, dar acest succes va reflecta dominația religiei hinduse printr-o agresivitate fără precedent. De asemenea, pe lângă aspectul simbolic, acest templu are și avantaje politice pentru Modi. Aceste lăcașuri sunt foarte eficiente în a activa bazele de susținere religioase și naționaliste din țară. Sondajele arată ca susținerea publică pentru reconstrucția templului din Ayodhya este destul de ridicată.

De asemenea, aceste triumfuri naționale sunt și o modalitate oportună pentru ca Modi să adune laurii și să prezinte succesul țării sale. În asemenea contexte de simbolistică națională și populară, este puțin probabil ca opoziția să se afirme în vreun fel. Probabil cel mai important este faptul că asemenea momente de spectacol atent coregrafiate reprezintă o distragere eficientă pentru a muta atenția de la actuala criză generată de pandemie. Pe lângă dificultățile de sănătate publică cu care India se confrunta și înainte, aceasta este pe locul 3 la nivel mondial ca și număr de cazuri și decese în urma COVID-19. Această realitate vine într-un context în care sărăcia și lipsa accesului la niște resurse de bază pun în pericol viitorul țării, dar și stabilitatea lui Modi. 

Sursă foto: Al Jazeera

Atrăgând atenția către aspecte de identitate națională și diviziune internă, aceste mici spectacole îl ajută pe Modi să mai distragă populația de la realitățile politice ale țării. Însă, ca orice spectacol, aceste diversiuni sunt eficiente doar pentru o scurtă perioadă de timp. Până când lumea se va trezi, este posibil ca realitatea să fie total alta și ca Modi să fi schimbat deja întreaga structură a identității indiene. Ori, este posibil ca poporul să se întoarcă împotriva acestui tip de naționalism extremist, care abuzează de orice aspect care a stat la baza creării statului indian.

Sursă foto: Itl.cat

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și