Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă și de Securitate: „S-ar putea să fi sosit sfârșitul sistemului global condus de SUA”

„Analiștii au vorbit de mult despre sfârșitul unui sistem condus de americani și sosirea unui secol asiatic. Acest lucru se întâmplă acum în fața ochilor noștri “, a declarat Josep Borrell, luni, unui grup de diplomați germani, care a adăugat că pandemia coronavirusului ar putea fi văzută ca un moment de cotitură și că” presiunea pentru alegerea părților crește “. În observațiile care par să confirme că Uniunea Europeană va accelera trecerea către o poziție mai independentă și mai agresivă față de Beijing, el a spus că blocul din 27 de națiuni „ar trebui să urmeze propriile noastre interese și valori și să evite să fie instrumentalizat de unul sau de altul” . Nimeni nu știe încă până în ce măsură acest „nou realism” va duce UE pentru a-și modifica relația economică cu China. Importurile zilnice ale UE din China se ridică la 1 miliard de euro (895 milioane de lire sterline), dar economiștii spun că există deja semne că o parte din comerț scarțâie. Întrebarea pentru politicienii europeni este acum cum să profite de această nouă conștientizare, pentru a rezista în fața Chinei, fără a cădea pradă în războiul rece al lui Trump. Primul pas este alcătuirea a ceea ce este descris ca fiind un inventar al dependenței de China, iar recenziile de screening a investițiilor sunt în curs de desfășurare în Franța, Germania, Italia și Spania. (The Guardian)

Lufthansa urmează să primească un pachet de salvare în valoare totală de 9 miliarde de euro din partea guvernului german, care va deține cel puțin o cincime din acțiuni, la aproape un sfert de secol după ce a fost privatizată complet. Într-un comunicat comun al Ministerelor de Finanţe şi Economiei se arată că Lufthansa era o companie viabilă înainte de epidemie, profitabilă şi cu perspective de viitor bune, dar se confruntă cu dificultăţi din cauza pandemiei. În schimbul ajutorului Guvernului, Lufthansa va renunţa la plata viitoarelor dividende şi va limita remuneraţia acordată conducerii. Executivul va avea două locuri în Board-ul de supervizare, din care unul va deveni membru al comitetului de audit. Guvernul va injecta în Lufthansa 5,7 miliarde de euro iar banca de dezvoltare KfW şi alte bănci vor acorda companiei un împrumut de trei miliarde de euro, pe trei ani. (Financial Times)

Aproximativ 6.000 de militari polonezi şi americani vor lua parte la exerciţii comune în luna iunie, în nord-vestul Poloniei pentru consolidarea securității flancului estic al NATO. În cadrul exerciţiilor intitulate ‘Defender Europe 20 Plus’ vor fi desfăşurate 100 de tancuri şi alte peste 230 de vehicule de luptă pe un poligon de antrenament situat în nord-vestul Poloniei. (Calea Europeană)

Rusia aşteaptă scuze de la Bloomberg pentru un raport pe care l-a publicat despre ratingul scăzut de încredere al președintelui Vladimir Putin în rândul rușilor. Ambasada Rusiei la Washington, DC, a declarat într-o postare pe Facebook că articolul de la Bloomberg a fost “scris” să promoveze grafice false și să creeze imagini vizibile false despre „dinamica negativă” din Rusia. Bloomberg a menționat că doar 27% dintre respondenți la sondaj, publicat pe 27 aprilie, l-au numit pe Putin atunci când li s-a cerut să numească un politician în care ei au cel mai mare încredere. (RFE/RL)

Ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas, pledează pentru independenţa strategică a Europei. Europa trebuie să dezvolte o independenţă sporită în furnizarea bunurilor economice esenţiale în urma pandemiei de COVID-19, a declarat luni ministrul de externe german Heiko Maas. ”În ceea ce priveşte siguranţa şi sănătatea populaţiei noastre, Uniunea Europeană trebuie să poată garanta aprovizionări sigure”, a adăugat Maas, totodată respingand ideea că acest lucru ar însemna o negare a comerţului liber. Pandemia de COVID-19 va avea efecte complexe asupra politicii externe şi de securitate şi ar putea adânci dezechilibrele de la nivel global, deşi nu este clar care ţară ar fi câştigătoare, obiectivul fiind asigurarea influenţei europene în lume după pandemia de COVID-19. (Agerpres)

Liderii Uniunii Europene vor organiza marți primul lor summit bilateral de la începutul pandemiei coronavirusului – iar identitatea partenerului lor evidențiază o ordine mondială în schimbare. Presedintele Consiliului European, Charles Michel si omologul său din cadrul Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vor avea o teleconferință cu Shinzo Abe, prim-ministrul japonez, pentru a sprijini o alianță. Apelul UE-Japonia de marți se va concentra pe răspunsul internațional la parteneriatul pandemic și strategic dintre cele două puteri. Oficialii UE sunt dornici să promoveze cooperarea, comerțul bilateral crescând cu 5,8% anul trecut după semnarea unui acord comercial. UE și Japonia au cooperat săptămâna trecută pentru a impulsiona o rezoluție aprobată de membrii Organizației Mondiale  Sănătății, care solicită accesul global la un vaccin coronavirus. (Financial Times)

Liderii parlamentari francezi și germani au lansat un apel la redeschiderea cât mai rapidă a frontierelor din Europa. Preşedintele Adunării Naţionale a Franţei, Richard Ferrand, şi omologul său german, Wolfgang Schaeuble, preşedintele Bundestag, cer “o acţiune rapidă”, cu două zile înainte de reuniunea parlamentară franco-germană, forum al celor două camere creat recent pentru consolidarea relaţiilor bilaterale. Ferrand şi Schaeuble îşi exprimă în declaraţia comună sprijinul pentru planul în valoare de 500 de miliarde de euro pentru relansarea economiei europene, propus de Macron şi Merkel. În prezent, redeschiderea frontierelor interne din Europa este programată începând de la jumătatea lui iunie, dar ţările membre ale Uniunii Europene fac anunţuri individuale, în ciuda apelurilor la coordonare venite din partea Comisiei Europene. (Agerpres)

Sursă foto: Europa.eu

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și