Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Fake News Medicalus / Alexandru Văleanu

În timpul Gripei Spaniole din 1918 au murit doar oamenii vaccinați

CONTEXT

Conform datelor CDC, Gripa Spaniolă sau virusul H1N1 a omorât cel puțin 50 de milioane de oameni la nivel mondial, fiind cea mai mortală epidemie din istoria modernă. Recent, însă, a început să circule o postare pe Facebook, conform căreia doar persoanele vaccinate împotriva virusului au murit.

Sursă foto: The Guardian

 

Deși la nivel internațional această teorie nu s-a bucurat de prea mult succes, pe plaiurile mioritice povestea a fost alta. Narațiunea conspiraționistă care a avut cel mai mare succes pe Facebook-ul românesc a pornit de pe site-ul ortodoxinfo.ro, care între timp a fost închis pentru propagarea de fake news și dezinformări. Însă, site-ul s-a mutat la scurt timp pe alt server și scenariul a ajuns la 4 milioane de utilizatori.

DE CE E FALS?

În momentul în care a apărut virusul H1N1 în 1918, singurele boli ce puteau fi prevenite prin vaccin erau variola, rabia, febra tifoidă, holera și ciuma. Vaccinurile din acea perioada încă erau destul de rudimentare, ele atacând bacteria și nu virusul, fapt ce le făcea inutile, din moment ce erau îndreptate spre organismul greșit. Drept rezultat, știința încă nu era destul de avansată pentru ca un vaccin eficient să poată fi produs împotriva noului virus ce a decimat populația globului la vremea respectivă.

Ce înseamnă asta? Răspunsul este foarte simplu: vaccinul împotriva Gripei Spaniole nu a fost dezvoltat în timpul epidemiei, ci 20 de ani mai târziu, în anii `40 de către doi cercetători americani. Așadar, este absolut imposibil ca 50 de milioane de oameni să moară în timpul Gripei Spaniole din cauza un vaccin ce urma a fi dezvoltat abia peste 20 de ani.

Sursă foto: Museums and Heritage

 

Cu doar două căutări pe Google, unul dintre cele mai populare fake news-uri din România a fost demontat mai ușor decât un set de Lego contrafăcut.

#Te-ar mai putea interesa și