Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Sâmburele de Neadevăr / Ovidiu Achim

„Imixtiuni bruxelleze” în politica românească?

Zilele trecute, mai multe pagini de Facebook au preluat o analiză postată de site-ul corectnews.com cu privire la o așa-zisă „imixtiune” a unor „comisari europeni corporatiști corupți” în procesul legislativ românesc.

Ce spune articolul?

Articolul „Comisarii Corporatiști Corupți – Breton și Kyriakides, imixtiune în procesul legislativ din România” începe prin a oferi câteva informații referitoare la starea Uniunii Europene în general. Se aduc în discuție presupusele negocieri făcute de Ursula von der Leyen cu CEO-ul Pfizer „pe sub masă”, „prin intermediul mesajelor WhatsApp, email-urilor sau SMS-urilor”.

Această știre este imediat legată de alte acte de presupusă corupție și lobby a doi comisari europeni, Stella Kyriakides și Thierry Breton, bazate pe legăturile acestora cu unele corporații.

În ceea ce o privește pe Stella Kyriakides nu este foarte clar ce fel de „imixtiune” ar fi putut avea în procesul legislativ românesc. Se spune despre aceasta că pe când era președintele Alianței Europene pentru Cancerul de Sân, ar fi primit sponsorizări de la companiile producătoare de vaccinuri. Indirect, se intenționează legarea unor acuzații de lobby și conflicte de interes primite în trecut de aceasta de pandemie și vaccinare în general.

În cazul celui de-al doilea comisar numit, Thierry Breton, responsabilul campaniei de vaccinare, lucrurile sunt mai clare. Acesta a făcut acum câteva zile o vizită în România, când s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, dar și cu Raed Arafat și Valeriu Gheorghiță, momentul presupusei „imixtiuni” pe scena politicii românești.

Despre Breton, articolul arată că acesta a fost CEO-ul companiei ATOS și că odată cu asumarea unor demnități publice în guvernul Macron, opinia publica a ridicat numeroase semne de intrebare cu privire la imparțialitatea sa. Deși această informație este adevărată, articolul continuă prezentând eronat că acesta ar fi acționarul majoritar al companiei ATOS.

De asemenea, se atrage atenția asupra faptului că  „acest lobbyist corporatist corrupt” are interese mari pentru a institui certificatele verzi, dat fiind că compania la care a fost CEO dorește implementarea unui portofel digital care ar urma să conțină „identitatea digitală a europenilor”, ca urmare a digitalizării sistemului medical și a identității cetățenilor.

Care sunt, de fapt, datele oficiale?

Vizita acestuia a prilejuit reafirmarea rolului pe care România l-a avut în campaniile de ajutare a altor țări aflate în situații de criză sanitară provocate de Covid-19, dar și sublinierea sprijinului pe care țara noastră l-a primit în ultimele săptămâni pentru a depăși valul 4 al pandemiei.

La conferința de presă, Arafat a arătat că vizita lui Breton demonstrează solidaritatea și cooperarea în rândul statelor membre ale Uniunii și că acesta a sesizat încă o data necesitatea continuării vaccinării pentru a preveni o nou izbucnire a numărului infectărilor, despre care se crede că, la nivel european, ar putea genera încă 500 000 de morți.

Așadar, principalul obiect al vizitei comisarului european a fost discutarea detaliilor strategiei de prevenire a unui viitor val pandemic.

În cazul certificatelor verzi, la conferința de presă Arafat a insistat asupra faptului că acestea sunt doar o unealtă temporară pentru combaterea răspândirii virusului și nicidecum nu vor deveni o realitate permanentă. De asemenea, cum ar putea fi vorba despre o intervenție în politica românească, când aceste subiecte sunt dezbătute în întreaga Uniune Europeană, din care țara noastră face parte?

vaccin covid-19

Sursă foto: Open Access Government

 

Ce impact are asupra cititorilor?

Siteul în cauză preia unele analize apărute și pe alte platforme mai cunoscute, având astfel contribuții de la autori precum Adrian Severin sau Sorin Roșca Stănescu, dar și un impact mai mare și un spor de credibilitate.

Subiectele tratate au de multe ori iz conspiraționist și Eurosceptic, vorbind despre neomarxism, marea resetare, inconstanța politicienilor și deconectarea acestora de la nevoile românilor, dar și despre revenirea la Monarhie Constituțională.

Limbajul pe care articolul prezentat îl folosește este cel deja tipic pentru astfel de analize. Comisarul european Breton este portretizat ca un „corporatist corrupt”, „lobbyist”, „eurocrat” care conspiră la înalt nivel împotriva oamenilor, pentru a-și atinge interesele personale.

De asemenea, articolul lasă că impresia că cele prezentate sunt doar o parte a acestor practici generalizate la nivelul Uniunii, încheind cu o întrebare la care cititorii își pot răspunde singuri: „desigur că totul este pentru sănătatea dumneavoastră, restul e… conspirație. Sau corupție?”

Vă mai recomandăm și Șoșoacă și Terheș – UE ne va lua dreptul la viață și Vaccinații au un cod pe care îl preia bluetooth-ul telefonului.

 

Sursă foto: Aleph News

#Te-ar mai putea interesa și