Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Alexandru Văleanu

Ignoranța semantică: vorbe goale sau factor de destabilizare?

De la disensiunile de pe platformele de social media și declarațiile șefilor de stat până la violențele între tabere cu viziuni politice diferite, se pare că anumite concepte care exprimă opinii și ideologii politice au început să își piardă din valoarea semantică. În cadrul acestui material voi analiza felul în care liderii politici și oamenii de rând exagerează, folosind termeni politici cu tradiție de sute de ani pentru a ataca o tabăra sau pe cealaltă. Pornind de la acest fapt, voi evidenția modul în care denaturarea unor simple cuvinte contribuie la schismele din societate.

Alexandru Văleanu

Voi începe printr-o meditație asupra celui mai controversat termen în mediul politic actual din Statele Unite, și anume, cuvântul “liberal”. Cum a reușit conceptul să fie pervertit într-o asemenea manieră încât să fie folosit drept insultă de către liderii statelor democratice, care, în mod ironic, au temelii liberale? Primul lider care ne vine în minte când vorbim despre folosirea eronată a acestui cuvânt este, probabil, președintele american, Donald Trump. În ultimele câteva luni, domnul Trump a folosit acest termen într-o formă peiorativă pentru a descrie Partidul Democrat, candidatul democrat la prezidențiale, oamenii care îl votează, orașele în care stau acei oameni și până și indivizii ce protestează împotriva neajunsurilor și abuzurilor sociale. Având în vedere faptul că există fără îndoială oameni care să nu aibă o cunoaștere profundă asupra definiției și caracteristicilor termenului, este perfect normal ca acesta să evolueze, sau să involueze. Cu atât mai mult, a început să dispară ideea conform căreia o persoană poate fi liberală sau conservatoare indiferent de înclinația stânga-dreapta. În zilele noastre, această axă politică pare să fi devenit mult mai rigidă. Dreapta liberală sau chiar și stânga conservatoare sunt specimene politice pe cale de dispariție într-o lume tot mai divizată.

Se prea poate ca folosirea nereprezentativă a termenilor și dispariția acestor ideologii să se datoreze lipsei de nuanțe politice. Tot mai des vedem în media, în mod special, cum discrepanța percepută dintre stânga și dreapta pare să fie tot mai mare. Vorbesc despre discrepanța percepută și nu cea reală, deoarece, cu excepția guvernării republicane din ultimii câțiva ani, rareori vedem în țările vestice diferențe majore între conduceri de stânga sau de dreapta. De facto, leadership-urile politice tind să fie centriste, în pofida aparentei dispariții a termenului “centrist” din media. Până și în Statele Unite, deși votanții republicani ii desconsideră pe cei democrați ca fiind “liberali de stânga”, adevărul e că Partidul Democrat nu este unul socialist, ci mai degrabă de centru-dreapta. În egală măsură, republicanii se confruntă cu aceeași tendință de desconsiderare a viziunilor politice. În multe zone guvernate de către democrați este aproape un tabu să te identifici ca republican. Așadar, și republicanii sunt catalogați că fiind “extremiști de dreapta” de către un număr reprezentativ al mediului democrat. Simpla folosire eronată a termenilor politici de bază a reprezentat un factor important în scindarea societăților democratice, iar, din păcate, mass-media a contribuit semnificativ la exacerbarea conflictelor.

Demonizarea conceptului de “liberal”, distanțarea aparentă de centrism și scindarea conceptuală în axa stânga-dreapta, inflamată de către media, pot genera un paralelism între societățile democratice ale acestui deceniu și societatea germană a anilor ’30. Mai exact, după felul în care sunt portretizate viziunile politice, observăm conturarea unei imagini sumbre: lupta între două extreme politice diametral opuse pentru puterea în stat. Din fericire, continuă să existe o masă impresionantă de indivizi cu opinii moderate ce contrabalansează radicalii care, deși ies mai ușor în evidență, sunt reduși numeric. Așadar, folosirea eronată a termenilor politici poate duce la distorsionarea status-quo-ului socio-politic. Deși realitatea nu este atât de anostă, un fapt este clar: radicalismul politic a luat avânt în ultimii câțiva ani, fiind alimentat inclusiv de denaturarea conceptelor politice, și este puțin probabil să dispară peste noapte.

Având în vedere faptul că disputele pe baza de opinii politice și ideologice urmează să se accentueze odată cu venirea scrutinului prezidențial din noiembrie 2020 în SUA, este important ca oamenii să conștientizeze pericolele mai puțin explorate. Mai specific, denaturarea termenilor politici care poate diviza societatea într-un moment crucial, transformând indivizi cu viziuni diferite în inamici.

Sursă foto: Financial Times

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și