Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Robert Ciugolia

Huawei părăsește Canada pe ușa din spate

Într-un raport din 2020, GMSA Intelligence, componenta de cercetare a unui grup care reprezintă operatorii de telefonie mobilă din întreaga lume, a estimat că 5G ar adăuga 150 de miliarde de dolari la economia canadiană până în 2040.

Cu alte cuvinte, a estimat că 5G ar stimula același nivel de activitate economică anuală ca și sectorul aerospațial. Guvernul federal a estimat că în 2019 industria aerospațială a contribuit cu peste 20,3 miliarde de dolari la produsul intern brut al țării și a susținut 1600.000 de locuri de muncă.

Cu toate astea, guvernul federal interzice implicarea Huawei Technologies din China în rețeaua wireless 5G a Canadei. Iată un element de bază despre ceea ce a dus la această decizie și ce trebuie să știți despre această tehnologie wireless de ultimă generație:

Ce este 5G?

Tehnologia 5G oferă canadienilor conexiuni telefonice și internet mai rapide și oferă o capacitate mare de date pe fondul creșterii inovațiilor și al cererii crescute.

Tehnologia care susține rețeaua a fost reproiectată față de generațiile anterioare. 5G se bazează pe mai multe antene pentru a muta semnalele în jur, răsturnându-le rapid între locații. Utilizatorii de telefoane nu vor observa creșterea vitezei dacă efectuează un apel, navighează pe internet sau folosesc o aplicație online, deoarece diferența este de aproximativ 100 de milisecunde, dar această diferență este vizibilă la o scară mai mare.

retele 5g

Sursă foto: EEBC

 

Care e motivul interzicerii?

Preocupările privind confidențialitatea sunt principalul motiv din spatele interdicției. Conservatorii au împins guvernul Trudeau să facă o mișcare pentru a împiedica Huawei să construiască infrastructura 5G a Canadei, argumentând că aceasta ar permite Chinei să spioneze canadienii. Huawei și guvernul chinez au negat cu fermitate acuzațiile, spunând că compania nu reprezintă nicio amenințare la securitate.

Cât au cheltuit canadienii pe tehnologie Huawei?

Companiile canadiene de telecomunicații au cheltuit peste 700 de milioane de dolari pe echipamente Huawei, în timp ce guvernul liberal a amânat o decizie de interzicere a companiei chineze din motive de securitate națională. Vânzările canadiane ale Huawei de echipamente de rețea de acces radio – echipamentul care conectează telefoanele mobile sau computerele la rețele – s-au ridicat la aproximativ 300 de milioane de dolari în 2018 și „puțin mai mult” de 300 de milioane de dolari în 2019, a spus compania.

Compania a vândut echipamente în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari companiilor canadiene de telecomunicații în 2020 – în timp ce liberalii au sugerat că o decizie privind interzicerea Huawei este iminentă.

Cât timp această decizie era încă în așteptare acum câteva săptămâni, multe companii de telecomunicații au abordat guvernul federal pentru „compensație”, în cazul în care ar trebui să înlocuiască toate echipamentele Huawei. Iar prezența semnificativă a echipamentelor Huawei în rețelele de telecomunicații din Canada înseamnă că, chiar dacă liberalii îi „interzic” să participe la rețelele wireless de generație următoare, este probabil ca gigantul chinez să aibă o prezență în rețelele canadiene în anii următori.

Este o decizie bună?

Guvernul canadian și-a luat timpul să decidă dacă să acorde sau nu gigantului tehnologic chinez Huawei un loc în rețeaua mobilă 5G emergentă a acestei țări. Dar indiferent dacă credeți că Ottawa și-a târât picioarele în mod nerezonabil sau pur și simplu și-a făcut diligența cuvenită în ultimii câțiva ani, fiți siguri că în sfârșit a făcut decizia potrivită.

Miza a fost întotdeauna înaltă. A cincea generație de tehnologie fără fir – 5G pe scurt – va oferi oamenilor conexiuni online mai rapide și va oferi o capacitate mare de date pentru a satisface cererea nesățioasă din partea mai multor persoane care se conectează la internet. Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, canadienii vor avea acces la noi tehnologii care creează cerșetori, inclusiv vehicule autonome și operații la distanță. Acolo tehnologia ia lumea. Și Canada trebuie să accepte această schimbare.

justin trudeau

Sursă foto: CBC News

 

Cu toate acestea, oricât de mult ar trebui Canada să avanseze cu rețeaua sa 5G, trebuie să fie pretențioasă în alegerea partenerilor. Motivul: securitatea națională. Nu putem avea încredere în guvernul chinez. Și de aceea Huawei și ZTE au trebuit să fie ținute departe.

Au existat întotdeauna temeri legitime că, dacă Huawei ar participa la rețeaua 5G, ar avea acces la o serie de informații digitale culese din cum, unde și când canadienii au folosit dispozitive conectate la internet, cum ar fi telefoanele lor mobile. Având în vedere puterea guvernului autocratic al Chinei, acesta ar putea obliga apoi Huawei să predea informațiile personale ale canadienilor.

Dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, Canada ar fi deschis cu bună știință ușa unui spion care își monitorizează cetățenii. În ceea ce privește ZTE, este o companie de tehnologie care este parțial deținută de statul chinez. Destul spus.

O analiză amănunțită a securității acestor două companii efectuată de guvernul canadian a concluzionat că acestea reprezintă o amenințare. Guvernul chinez este în mod evident furios și poate riposta într-un fel.

Între timp, China neagă că prezintă vreun pericol pentru canadieni. Dar cine – privind acel regim totalitar, cu istoricul său deplorabil de încălcare a drepturilor omului în propria sa țară, de suprimare a democrației în Hong Kong, de agresiune învecinată Taiwan și, împotriva dreptului internațional, de militarizarea unei mari părți a Mării Chinei de Sud – ar putea să nu fie de acord cu Ottawa?

Cine ar putea argumenta cu bună-credință că companiile chineze precum Huawei și ZTE – care sunt legate de statul chinez – ar trebui să pună mâna în apropierea unei părți atât de esențiale a infrastructurii tehnologice a Canadei? Ei nu ar trebui.

Până săptămâna trecută, Canada a fost singurul membru al rețelei de partajare a informațiilor Five Eyes – care include SUA, Regatul Unit, Australia și Noua Zeelandă – care nu restricționase sau interzisese încă utilizarea echipamentelor mobile Huawei 5G. Pentru a crede că cei mai apropiați aliați ai Canadei greșesc în evaluarea riscurilor și că protestele de nevinovăție ale Chinei sunt autentice necesită un salt de credință pe care canadienii nu ar trebui să-l facă.

În continuare, guvernul federal trebuie să clarifice soarta tuturor echipamentelor Huawei și ZTE care sunt deja utilizate în rețelele companiilor de telecomunicații canadiene. Se pare că există un plan pentru a elimina toate acele echipamente, dar planul trebuie clarificat. Și ar trebui să se întâmple mai devreme, nu mai târziu. Și cum rămâne cu toate electronicele personale pe care Huawei le-a vândut deja consumatorilor canadieni? Sunt ele cu adevărat în siguranță?

Vă invităm să citiți și Războiul din Ucraina continuă și Cazierul cibernetic al Rusiei.

 

Sursa foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și