Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / True Story Project

Grupul secret de oameni de știință și miliardari care lucrează la un proiect Manhattan împotriva Covid-19

Articol scris de Rob Copeland și publicat în The Wall Street Journal
Tradus integral de True Story Project

O duzină de oameni de știință de top ai Americii și o colecție de miliardari și titani din industrie spun că au răspunsul la pandemia coronavirusului și au găsit o metodă pentru a-și livra planul la Casa Albă.

Grupul eclectic este condus de un capitalist în vârstă de 33 de ani, Tom Cahill, care trăiește departe de ochiul public într-o garsonieră lângă Parcul Fenway din Boston. El deține un singur costum, dar are suficiente legături pentru a influența deciziile guvernamentale în războiul împotriva Covid-19.

Acești oameni de știință și susținătorii lor descriu munca lor ca un proiect Manhattan pe timp de restricții, asemănător cu grupul de oameni de știință din al doilea război mondial care au ajutat la dezvoltarea bombei atomice. De această dată, oamenii de știință sunt în favoarea creierelor și a banilor pentru a distila idei neortodoxe adunate de pe tot globul.

Grupul se autointitulează Oameni de Știință pentru Oprirea Covid-19 și include biologi, chimiști, imunobiologi, neurobiologi, cronobiologi, oncologi, gastroenterologi, epidemiologi și experți nucleari. Dintre oamenii de știință din centrul proiectului, biologul Michael Rosbash, câștigător al Premiului Nobel în 2017, a spus: „Nu există niciun dubiu că sunt cel mai puțin calificat.”

Acest grup, a cărui activitate nu a fost semnalată anterior, a acționat ca intermediar pentru companiile farmaceutice care caută o legătură cu factorii de decizie ai administrației Trump. Aceștia lucrează de la distanță ca un comitet de revizuire ad-hoc pentru proiectele de cercetare asupra coronavirusului, eliminând studii defectuoase înainte ca acestea să ajungă la factorii de decizie.

Grupul a compilat un raport confidențial de 17 pagini care solicită o serie de metode neortodoxe împotriva virusului. O idee importantă este tratarea pacienților cu medicamente puternice folosite anterior împotriva Ebola, cu doze mult mai mari decât au fost încercate în trecut.

Administrația pentru Alimente și Medicamente și Departamentul pentru Veterani au implementat deja recomandări specifice, cum ar fi simplificarea reglementărilor de fabricație a medicamentelor specifice pentru combaterea coronavirusului.

Francis Collins, directorul Institutelor Naționale de Sănătate, le-a spus oamenilor în această lună că a fost de acord cu majoritatea recomandărilor din raport, potrivit documentelor revizuite de The Wall Street Journal și a persoanelor familiarizate cu acest subiect. Raportul a fost transmis membrilor cabinetului și vicepreședintelui Mike Pence, șeful grupului de lucru împotriva coronavirus al administrației.

Atuul principal al Dr. Cahill este o viață plină de conexiuni prin intermediul firmei sale de investiții. Acestea includ miliardari precum Peter Thiel, Jim Palotta și Michael Milken – finanțatori care i-au acordat legitimitatea de a ajunge la oficiali în mijlocul crizei. Dr. Cahill și grupul său l-au sfătuit frecvent pe Nick Ayers, asistentul domnului Pence în ultima lună.

Nimeni implicat în grup nu este acolo ca să câștige financiar. Ei spun că sunt motivați de șansa de a-și adăuga conexiuni și de a contribui cu știință la un efort de luptă împotriva coronavirus care, atât la nivel de stat, cât și la nivel federal, a fost încordat.

„Este posibil să nu reușim”, a spus Stuart Schreiber, chimist la Universitatea Harvard și membru al grupului. „Dar dacă reușim, am putea schimba lumea.”

Steve Pagliuca, coproprietar al Boston Celtics și copreședinte al Bain Capital – precum și unul dintre investitorii lui Cahill – a ajutat la editarea raportului și a transmis o versiune către CEO-ul Goldman Sachs Group, David Solomon. Domnul Solomon l-a transmis secretarului Trezoreriei Steven Mnuchin.

Membrii grupului spun că sunt conștienți că multe dintre ideile lor nu pot fi puse în aplicare și ar putea fi ignorate în totalitate de către administrația Trump.

Acest articol se bazează pe interviuri cu oameni de știință, oameni de afaceri, oficiali guvernamentali, precum și o revizuire a documentelor conexe.

Izbucnire

Cu doar doi ani în urmă, dr. Cahill studia pentru doctoratul său la Universitatea Duke, efectuând cercetări cu privire la boli genetice rare. El a presupus că va continua munca după absolvire.

În schimb, s-a reconectat cu un prieten care l-a prezentat pentru un loc de muncă la compania tatălui său, firma de investiții blue-chip Raptor Group.

Dr. Cahill s-a descurcat în domeniul investițiilor, în special investiții în științele vieții. El a motivat că poate avea un impact mai mare prin identificarea oamenilor de știință promițători și ajutându-i să rezolve problemele – atât științifice, cât și financiare – decât să facă cercetări el însuși.

După ce a lucrat la Raptor, și-a format propriul fond, Newpath Partners, cu 125 de milioane de dolari de la un grup mic de investitori înstăriți. Aceștia au fost atrași de abordarea sa contondentă, precum și de interesul său în a aborda probleme intractabile.

La începutul lunii martie, pe măsură ce Covid-19 a înregistrat un număr tot mai mare de decese, Dr. Cahill a fost intrigat și puțin deprimat de starea de cercetare a virusului. „Știința și medicina au fost cele mai îndepărtate domenii de realitatea a cee ace se întâmpla”, a spus el.

Investitorii săi i-au aruncat tot felul de întrebări despre virus, iar el a organizat o videoconferință pentru a împărtăși câteva idei despre cum să accelereze dezvoltarea medicamentelor și altele asemenea. Se aștepta la aproximativ 20 de persoane care să participe.

Când Dr. Cahill a încercat să intre în videoconferință, el a fost respins, deoarece sistemul ajunsese la capacitatea maximă. Apoi, telefonul său a sunat, fiind apelat de un număr din New York. Era comisarul Asociației Naționale de Baschet Adam Silver, care dorea codul de acces pentru videoconferință.

Baza de investitori cu buzunare adânci de la Newpath a răspândit videoconferința și sute de persoane erau pe linie, majoritatea pe care Cahill nu le cunoștea.

Când a intrat în videoconferință în cele din urmă, doctorul Cahill a respirat adânc și a spus că a lucrat cu prietenii pentru a reduce lista de potențiale tratamente împotriva Covid-19 la cele mai promițătoare. El a spus că a renunțat în mare parte la activitatea sa de investiții pentru a se concentra pe vânătoarea pentru o cură.

După o oră, a închis conferința și și-a găsit căsuța de e-mail plină de idei și oferte de ajutor, inclusiv din partea echipei domnului Milken. „De 50 de ani am fost implicat în cercetări medicale, nu am văzut niciodată colaborare așa cum am avut astăzi”, a spus domnul Milken.

Dr. Cahill a primit o mână de mesaje de la consilierii vicepreședintelui. Aceștia au participat, de asemenea, la videoconferință.

Savantul-investitor câștigase o platformă. Tot ce avea nevoie era un plan.

Urmărirea contactelor

Unul dintre primele apeluri ale Dr. Cahill a fost către domnul Schreiber, fondatorul mai multor companii private.

Domnul Schreiber a contactat un vechi prieten, Edward Scolnick, fost șef de cercetare și dezvoltare la gigantul farmaceutic Merck & Co., unde a ajutat la dezvoltarea a 28 de noi medicamente și vaccinuri. Dr. Scolnick era tranșant: un vaccin ar trebui să dureze cel puțin 18 luni pentru a ajunge pe piață în condiții normale, a spus domnului Schreiber, „dacă ești al naibii de norocos”.

Domnul Schreiber a răspuns: „Ce zici de șase luni?”

Echipa a întocmit o listă de aproximativ douăzeci și ceva de companii care ar putea beneficia de recomandările lor și s-au angajat să vândă imediat orice acțiuni dețineau la acestea. Un prim membru a spus că nu poate și a fost dat afară.

O mare parte din lucrările timpurii au implicat divizarea a sute de lucrări științifice despre criză din întreaga lume. Au separat ideile promițătoare de cele dubioase. Fiecare membru a parcus până la 20 de lucrări pe zi, de aproximativ 10 ori mai mult decât ritmul pe care l-ar avea în slujbele lor de zi cu zi. S-au adunat să dezbată prin videoconferință, mesaje text – „ca niște adolescenți”, a spus domnul Rosbash – și apeluri telefonice.

Igiena personală a devenit neimportantă. Michael Lin, neurobiolog al Universității Stanford, a început să dezactiveze camera de pe telefon pentru a-și proteja vanitatea. „În două zile, am avut șapte sau opt ședințe Zoom, ceea ce sigur îmi va provoca un fel de boală”, a glumit David Liu, biolog chimist al Universității Harvard.

Dezbaterile nu au fost întotdeauna pur științifice. Grupul a discutat, de exemplu, dacă să sugereze ca autoritățile de sănătate publică să redenumească virusul „SARS-2”, după virusul animal din China din 2003. Pentru ei, numele părea mai înfricoșător și putea determina mai multe persoane să poarte măști. Au renunțat la idee.

Echipa s-a angajat să încerce să blocheze politica – nu este o sarcină ușoară în zgomotul și furia unui an electoral.

Hydroxychloroquine, un medicament contra malariei promovat de președinte, a fost respins după ce expertul rezident al grupului, Ben Cravatt, de la Scripps Research din La Jolla, California, a stabilit că este cel mult o încercare. Medicamentul a primit doar o mențiune trecătoare în raportul final al grupului.

De asemenea, grupul a respins ideea de a folosi testarea anticorpilor pentru a permite oamenilor să se întoarcă la lucru dacă rezultatele lor arată că s-au recuperat de la virus. Domnul Cravatt, biolog chimist, a declarat-o „cea mai proastă idee pe care am auzit-o vreodată”. El a spus că expunerea anterioară ar putea să nu împiedice oamenii de la a da virusul altora și că testarea excesivă a anticorpilor ar putea tenta unii oameni să se infecteze în mod intenționat pentru a obține ulterior o factură curată de sănătate.

Cele trei faze inițiale de recomandări ale grupului, conținute în raportul său, se bazează pe utilizarea sferei guvernului federal. De exemplu, cumpărați medicamente care nu s-au dovedit încă eficiente ca o modalitate de a încuraja producătorii să-și intensifice producția, fără să vă faceți griji că pierdeți bani, dacă medicamentele nu reușesc. Un alt lucru este de a reduce timpul necesar pentru o revizuire clinică a medicamentelor noi de la nouă luni sau un an la o săptămână.

Următorul pas era ca grupul să-și ducă recomandările către oamenii potriviți din administrația Trump. Pentru asta, dr. Cahill a bătut la ușa unui alt miliardar bine plasat.

O introducere

Brian Sheth, co-fondator al firmei de acțiuni private Vista Equity Partners și democrat, a urmărit eforturile din casa sa din Austin, Texas. El a fost un investitor timpuriu în fondul Dr. Cahill și a fost present la prima videoconferință. Totuși, expertiza sa este tehnologia, nu imunologia.

Devenise prietenos cu Thomas Hicks Jr., omul de afaceri din Dallas și copreședinte al Comitetului Național Republican. Domnul Sheth l-a prezentat pe domnul Hicks în grupul Dr. Cahill.

Conexiunea a stârnit legăturile dintre un grup de oameni de știință în mare parte liberali din instituții de stânga, cu un împărat republican care vânează păsări cu Donald Trump Jr.

În prima sa discuție cu grupul, domnul Hicks a spus: „Nu sunt un om de știință. Explică-mi pe înțelesul tuturor.”

O preocupare majoră a oamenilor de știință a fost FDA. Oamenii de știință au identificat în cercetările lor medicamente monoclonale cu anticorpi care se agață de celulele virusului drept cel mai promițător tratament. Dar pentru a face medicamentul în cantități suficiente, un producător de medicamente, Regeneron Pharmaceuticals Inc., ar trebui să transfere o parte din producția sa existentă în Irlanda. Regulile FDA necesitau o lungă așteptare pentru aprobare.

Domnul Scolnick, care s-a confruntat cu birocrația în timpul epidemiei de SIDA, a încercat să ajungă la FDA. Încercarea s-a încheiat fără rezultate după ce birocrații au spus grupului că au deja pandemia sub control. Într-o convorbire de grup după aceea, unul dintre oamenii de știință a spus despre FDA: „Ei sunt problema aici”.

Dr. Cahill a luat legătura cu domnul Ayers. După ce grupul a informat asistentul vicepreședintelui cu privire la blocajul cauzat de FDA, domnul Ayers a spus că știe la cine să apeleze. În acea seară, 27 martie, Regeneron a primit un apel de la FDA. Au avut permisiunea, începând imediat, de a muta producția la Dublin.

„Aceasta a fost o dovadă pozitivă că ceea ce făceam a început să funcționeze”, a spus domnul Rosbash.

Grupul a făcut, de asemenea, diligențe cu VA, cel mai mare sistem de asistență medicală din SUA. Oamenii de știință au împins personalul medical al diviziei să permită veteranilor cu Covid-19 să se alăture studiilor existente în domenii precum cancerul de prostată, pentru a vedea dacă medicamentele deja aprobate ar putea să fie eficiente împotriva virusului. Aceștia au vorbit cu ofițerul medical și secretarul VA despre propunere și au aflat că inițiativa a fost avansată rapid.

Cu o mare parte din propunerile lor științifice sub consultare sau deja în process de desfășurare, grupul are ochii asupra lumii post-Covid-19. Domnul Pagliuca i-a împins pe oamenii de știință să adauge o a patra fază a planului – redeschiderea Americii.

Ideile includ dezvoltarea unui test de salivă și programarea testărilor tuturor la sfârșitul zilei de lucru, astfel încât rezultatele să fie disponibile până dimineața. De asemenea, au sugerat o aplicație pentru smartphone-uri la nivel național care solicită populației să confirme în fiecare zi că nu au niciunul dintre 14 simptome ale unei răceli sau febră.

Membrii grupului au continuat discuțiile cu oficialii administrației în ultimele zile, în speranța că planul lor confidențial se va transforma în acțiune.

„Avem nevoie ca întreaga națiune – guvern, afaceri și știință – să se unească pentru a învinge acest virus”, a spus domnul Pagliuca.

Sursă foto: BBC News

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și