Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Ghidul începătorului – Verificarea informației pe Social Media (III)

Partea a III-a

Acest material a fost preluat de pe Bellingcat.com și tradus de Mădălina Voinea.

Pentru a citi primele două părți, accesați dați click aici și aici.

Ce facem când o imagine a fost schimbată sau alterată?

Derek Chauvin și Imaginile în Oglindă

Această imagine a lui  Derek Chauvin, polițistul care l-a ucis pe George Floyd, a fost difuzată pe Telegram în mai 2020.

 

 

Imaginile au fost folosite pentru a susține că Chauvin era nevinovat, deoarece urechile sale păreau să fie diferite față de cele care apar în filmarea în care este ucis George Floyd.

În timp ce experții spun că este posibil să identifici pe cineva chiar și dintr-o imagine neclară a urechii sale, există mici detalii care ridică întrebări semnificative în acest caz.

 

 

De exemplu, putem vedea (în imaginea de mai jos și în dreapta sus a montajului de mai sus) că inserția de material de pe brațul lui Chauvin a fost oglindită pe măsură ce cuvântul „Minneapolis” apare scris invers.

 

 

Filmarea originală a incidentului arată peticul inserat în mod corect pe uniformă.

Pur și simplu revizionând videoclipul original distribuit pe scară largă, putem identifica secțiunea care a fost oglindită (vizibilă după 8 minute și 57 de secunde aici și în captura de ecran de mai jos).

 

Observați stația de autobuz care poate fi văzută în spatele lui Chauvin în ambele imagini.

Acesta este punctul în care imaginea a fost capturată. În realitate, Chauvin era poziționat în direcția poziția opusă față de poza devenită virală (cea oglindită).

Acum putem cu ușurință să deslușim misterul. În pozele devenite virale, au postat poza cu urechea lui dreaptă, dar în pozele oficiale aveam poze cu urechea lui stângă. Un exemplu banal folosit pentru a naște o întreagă teorie a conspirației. Pe lângă asta, poza incriminatorie cu urechea lui oglindită are o calitate mult mai slabă față de pozele originale.

Într-adevăr este un exemplu specific și greu detectabil de ochiul uman. Ce putea însă să nască din prima suspiciuni este diferența între poza originală și cea pixelată, determinând încă din primă instanță că este nevoie de o analiză mai detaliată.

Alte exemple despre manipularea imaginilor și videoclipurilor pot fi găsite aici, aici și aici.

Este important să reținem, totuși, că imaginile manipulate sunt mult mai rare decât imaginile vechi postate în afara contextului sau etichetate greșit intenționat pentru a induce în eroare.

Deși există instrumente care pot detecta imaginile manipulate, acestea sunt adesea greoaie și complicat de utilizat. Cel mai eficient mod de a contextualiza imaginile pe care le vedem online este să ne folosim discernământul și unele dintre tehnicile de bază descrise în acest articol.

Lista verificărilor de bază când citim informații pe social media

Deși acest articol a detaliat câteva tehnici de verificare de bază, merită să ne amintim că acesta nu este întotdeauna un proces atât de simplu. O investigație amănunțită a unei fotografii, a unui videoclip sau a unui incident poate dura luni de zile în cele mai complexe cazuri (deși aceste cazuri sunt rare).

Chiar și atunci, nu este întotdeauna posibil un răspuns binar la întrebarea dacă un material media este autentic sau nu. Folosirea tehnicilor simple descrise mai sus este un mod ideal de a începe și poate avea o cale lungă până la expunerea dezinformării în majoritatea cazurilor.

Iată un scurt ghid cu privire la câțiva dintre factorii cheie pe care merită să îi luați în considerare atunci când încercați să vă aflați atunci când verificați conținutul de pe rețelele sociale:

 

Sursă foto: ABC News

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și