Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Ghidul începătorului – Verificarea informației pe Social Media (I)

Partea I

Acest material a fost preluat de pe Bellingcat.com și tradus de Mădălina Voinea.

Cum putem spune dacă postările, articolele și afirmațiile pe care le vedem pe internet și pe site-urile de socializare sunt adevărate? Conspirațiile online și conținutul flagrant fals și părtinitor sunt probleme reale care ne afectează viața de zi cu zi.

Chiar și cei mai raționali și inteligenți oameni pot fi convinși de afirmații care sunt complet neadevărate. În cele mai rele cazuri, impactul poate fi sever. Pe subreddit, QAnoncasualties, de exemplu, utilizatorii împărtășesc povești despre oameni apropiați care au fost absorbiți de teoria conspirației QAnon. Cu toate acestea, nu doar QAnon i-a trimis pe oameni pe internet.

În ultimele luni, în întreaga lume au avut loc proteste în masă împotriva vaccinurilor și a măsurilor Covid-19, adesea bazate pe afirmații false și înșelătoare susținute pe rețelele de socializare. Între timp, incidentele de dezinformare au vizat mișcarea Black Lives Matter, lansarea tehnologiei 5G și chiar evenimente tragice, cum ar fi explozia portului Beirut din 2020.

Ce sfaturi oferă Bellingcat?

(Organizație independentă de monitorizare a dezinformării)

Învățarea elementelor de bază când citim o știre ne poate ajuta în a identifica fake news-urile foarte ușor. Verificarea nu trebuie să fie dificilă. De asemenea, nu necesită algoritmi complicați sau acces la instrumente sau programe avansate care detectează automat dacă o imagine este falsă sau manipulată.

O gândire critică și o privire atentă a contextului unei imagini sau a unei postări, împreună cu instrumente simple, cum ar fi o căutare pe Google sunt adesea tot ce ai nevoie pentru a descoperi dacă un conținut este autentic.

Primii pași

Când te uiți la conținut distribuit în mediul online, este util să fii conștient de câteva principii de bază de verificare pe care să le urmărești.

  1. Originalitatea

Evenimentele de interes național sau chiar internațional declanșează în mediul online o serie de postări de tip fotografii, meme-uri, videoclipuri distribuite de mii, chiar zeci și sute de mii de ori.  Printre acestea sunt probabil strecurate postări de tip fake news de dragul senzaționalului, imagini reciclate și uneori chiar propaganda plătită. Prin urmare, este important să se verifice originalitatea mijloacelor de comunicare în masă. De exemplu, o imagine a fost reutilizată sau folosită înainte cu alt scop? Poți căuta asta simplu pe Google, luând link-ul locației imaginii cu copy- paste.

  1. Care este sursa fotografiei sau a videoclipului online?

Luați în considerare care este sursa fotografiei sau a videoclipului, pe ce platformă a fost postată și dacă acest lucru poate influența veridicitatea conținutului. A fost postat pe un site cu standarde slabe de moderare? Afișul este o persoană anonimă sau pare a fi o persoană reală? Au postat anterior despre conspirații? Ce spun răspunsurile la postare, arată ele o altă latură a poveștii?

  1. Unde a fost făcută fotografia sau videoclipul?

Acesta este un subiect amplu și este o componentă importantă a răspunsului. Dacă se poate dovedi că un eveniment a avut loc într-o locație separată de cea revendicată într-un videoclip, există șanse mari să putem verifica informațiile pe care le conține și să le catalogăm drept false. Un ghid de geolocalizare poate fi găsit aici.

  1. Când a fost făcută fotografia sau videoclipul?

Dacă se poate dovedi că un videoclip sau o imagine a fost realizată la un moment dat cu mult înainte sau după aceea care este revendicată într-o postare, există șanse mari să putem verifica afirmațiile sale ca fiind false. Un ghid poate fi găsit aici.

  1. De ce a fost postat?

Oamenii postează pe social media din tot felul de motive. Unele pot fi postări dintr-o opinie personală, onestă, dar alte persoane pot face acest lucru pentru a promova un punct de vedere politic sau personal, fie plătit, fie fiindcă sunt afiliați acestor grupuri de interese. Este important să întelegi motivația din spatele postărilor. De exemplu, dacă o postare a fost făcută de cineva care are un istoric de postări despre dezinformare, conspirații sau dintr-un punct de vedere puternic părtinitor, fii precaut și verifică suplimentar dacă este adevărat sau nu ceea ce postează.

Având în minte aceste reguli fundamentale, haideți să ne uităm la cum arată verificarea informației în practică

Situația Ever Given și sursele video

Pe 23 martie 2021, nava Ever Given a fost surprinsă de o furtună de nisip în timp ce călătorea prin Canalul Suez. Nava a eșuat, blocând calea navigabilă și atrăgând atenția presei globale. A urmat rapid dezinformarea online în jurul incidentului.

Un conținut care a primit o atenție semnificativă a fost un videoclip care arăta un container despre care unii utilizatori online au început să speculeze că era folosit pentru traficul de copii. Videoclipul a fost distribuit pe multe canale Telegram folosite de adepții conspirației QAnon.

O captură de ecran dintr-un videoclip de pe TikTok despre care un utilizator a pretins că a fost luată în interiorul Ever Given.

Videoclipul a fost vizionat de 124.000 de ori la data publicării, doar pe un canal Telegram, în ciuda faptului că nu existau dovezi că acest container ar fi fost folosit pentru trafic sau că a fost chiar făcut de pe nava Ever Given.

O privire mai atentă ne oferă câteva indicii cu privire la originea videoclipului și ne permite să defalcăm afirmația falsă făcută.

Pentru început, un videoclip de pe TikTok este vizibil cu un nume de utilizator dedesubt. Acest profil (pe care nu îl denumim sau la care nu punem linkuri pentru a nu atrage atenția inutil asupra utilizatorului) aparține unui cont care a încărcat o varietate de videoclipuri pe profilul său. Putem vedea aceste videoclipuri doar căutând numele lor de utilizator pe aplicația TikTok sau pe pagina de pornire și navigând prin postările lui.

Multe dintre încărcările acestui utilizator specific arată videoclipuri și imagini cu mașini, în timp ce folosește în mod regulat hashtag-ul #undergroundmining.

Departe de a fi un profil conspirativ, acest cont pare să fie interesat de diferite tipuri de mașini și echipamente miniere.

Prin urmare, se pare că videoclipul lor a fost cooptat și folosit într-un scop separat, înșelător, pe Telegram.

Alte indicii pot fi găsite în conținutul videoclipului în sine. Videoclipul arată o persoană deschizând un container. Înăuntru sunt scaune și alte obiecte. „MineARC” este scris pe ușă alături de un logo. Pot fi văzute și cuvintele „cameră de refugiu”, la fel ca și termenul „mineSAFE”.

Detalii din videoclipul încărcat pe TikTok și despre care se spunea că ar fi fost filmat pe Ever Given.

Putem folosi acești termeni pentru a efectua o căutare de bază pe Google și pentru a vedea ce rezultate aduc.

O căutare pe Google ne aduce rezultate pentru MineARC și MineSAFE. După cum se vede în imaginea de mai sus, rezultatele sunt direcționate către site-ul MineARC Systems – o companie care produce camere de refugiu de urgență pentru industria minieră.

Putem să ne uităm prin site și apoi să comparăm videoclipul cu produsele vândute de MineARC. Devine rapid evident că MineARC produce camere care se potrivesc foarte bine cu acest containerul din videoclipul Tik Tok, cu un număr de articole prezente identice cu ceea ce este vizibil în imaginile produselor de pe site-ul MineARC.

O captură de ecran de pe site-ul web MineARC care detaliază un produs al camerei miniere.

O captură de ecran de pe TikTok de la ceea ce pare să fie sistemul MineArc de refugiu pentru mineri

Prin urmare, prin câteva căutări simple pe Google și TikTok, am stabilit:

  1. Sursa originală a videoclipului
  2. Scopul real al camerelor din videoclip
  3. Numele și site-ul companiei care produce camerele
  4.  „Containerul” este de fapt o cameră de refugiu pentru utilizarea în industria minieră

Acest lucru ne permite să spunem cu încredere că nu există dovezi prin care putem corela videoclipul cu traficul de copii. De asemenea, nu există dovezi care să sugereze că videoclipul a fost filmat pe Ever Given. Dimpotrivă, se pare că videoclipul a fost ridicat de pe pagina unui pasionat de minerit care nu are nimic de-a face cu traficul de copii sau cu Ever Given.

Din păcate, nu putem controla modul în care social media reacționează la conținutul pe care îl postăm sau la modul în care acesta este reutilizat de adepții conspirațiilor sau de cei care ar putea avea motive alternative precum distribuirea de propagandă plătită. Prin urmare, este important să rămânem vigilenți atunci când vizionăm conținut pe rețelele sociale.

 

Sursă foto: ABC News

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și