Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Sâmburele de Neadevăr / Mădălina Voinea

Germanii vor fi vaccinați, vindecați sau morți până la sfârșitul iernii

Postarea falsă

Conform informațiilor devenite virale începând cu 4 decembrie 2021, fostul ministru al sănătății din Germania, Jens Spahn a declarat că persoanele nevaccinate trebuie închise în lagăre de concentrare.

Postarea homofobă instigă direct la ură și afirmă că Jens Spah reprezintă o amenințare pentru România, instigând la proteste din partea românilor față de acest viitor. Amenințarea portretizată presupune că vom fi forțați să renunțăm la religie, la tradițiile și cultura noastră și ne supunem unei autorități totalitare: Germania.

Postarea a fost publicată pe pagini care se încadrează la secțiunea de entertainment, pe grupuri publice și profile ale unor micro influenceri de pe Facebook. Știrea este de fapt un fake news. Afirmația citată pe social media nu există și face referire la o declarație de presă de pe 22 noiembrie 2021, în care Jens Spahn a afirmat că “Germanii vor fi vaccinați, vindecați sau morți până la sfârșitul iernii”, conform Politico.

jens spahn fake news

Sursă foto: Facebook

 

Care este sursa acestei postări?

Pe 22 noiembrie, Ministrul Sănătății din Germania a emis cel mai dur avertisment de până acum cu privire la importanța vaccinării. Declarația exactă a acestuia a fost

„Până la sfârșitul acestei ierni, toți germanii vor fi fie vaccinați, fie recuperați, fie morți” declarație făcută într-o conferință de presă la Berlin.

Contextul declarației a fost făcut în plin val 4 în Germania, spitalele fiind supraaglomerate, iar cazurile în continuă creștere.  Germania avea la sfârșitul lui noiembrie rata vaccinării la 68%, una dintre cele mai scăzute față de restul Europei Vestice. În noiembrie, rata de infectare în Germania s-a aflat la cel mai înalt nivel de la începutul pandemiei, iar declarația ministrului a fost una direct corelată de pericolele la care se expun cetățenii nevaccinați.

Cu toate acestea, declarația menționată în poza devenită virală este fabricată și nu există dovezi ale acesteia în nicio declarație publică a ministrului, în ciuda titlului de știre care apare în vizualul postării.

fake news facebook

Sursă foto: Facebook

 

De ce este periculoasă o astfel de postare?

În primul rând, fiindcă a scăpat de condițiile Facebook de moderare a conținutului și a reușit să prindă sute de share-uri în grupuri cu urmăritori de la 168 de membri, până la 12.000 de membri. Termenii și exprimările care instigă la ură sunt interzise pe platformă, dar fake news-ul a reușit să le evite și să transmită un mesaj violent legat de minorități sexuale și să provoace frică și tensiune prin asocierea nazismului cu situația pandemică.

Vă mai recomandăm și Politicienii primesc un alt tip de vaccin decât oamenii obișnuiți? și OUG – Armata ascunsă a lui Raed Arafat de 90.000 de persoane.

 

Sursă foto: in-24

#Te-ar mai putea interesa și