Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Germania trebuie să ajute UE să-și revină după Covid-19, a declarat Angela Merkel

Miniștrii de externe ai Greciei, Ciprului, Egiptului, Franței și Emiratelor Arabe Unite au denunțat „activitățile ilegale turcești în curs de desfășurare” în zona economică exclusivă a Ciprului (ZEE) și în apele sale teritoriale, în cadrul unei teleconferințe de luni pentru a discuta despre ultimele evoluții din Mediterana de Est, precum și o serie de crize regionale care amenință pacea și stabilitatea în această regiune. În declarația comună emisă după teleconferință, miniștrii au declarat că aceste activități reprezintă „o încălcare clară a dreptului internațional”, așa cum se reflectă în Convenția Națiunilor Unite privind legislația apelor. (Ekathimerini)

Întrucât UE pregătește un summit în iunie cu statele Parteneriatului Estic, agenda acestui summit încă arată încă ca întoarcere către vremurile bune pre-geopolitice în care Rusia nu invada vecinii, China era un „factor interesat responsabil”, iar SUA era incluzivă, multilaterală și gata să acopere inacțiunea UE în anumite domenii precum securitatea și apărarea. Niciuna dintre aceste condiții nu este valabilă astăzi. Și acest lucru impune UE necesitatea de a-și extinde semnificativ politicile în vecinătate. UE este deja marginalizată și nu este foarte relevantă pentru cele mai grele dosare din vecinătatea sudică: Siria, Libia, conflictul israeliano-palestinian și dinamica regională mai largă. (EurActiv)

Articole recente din presa rusă au fost extrem de critice cu privire la protejatul Moscovei: regimul Bashar al-Assad din Siria. Acest lucru i-a determinat pe unii observatori occidentali să ajungă la concluzia că Moscova ar putea fi gata să-l doboare pe Assad și să-l vadă înlocuit de cineva mai apt să urmărească rezolvarea conflictelor interne care va duce la reconstrucția siriană. Cu toate acestea, este mult mai probabil ca aceste articole rusești care critică regimul Assad să nu prezinte un efort al Kremlinului pentru a-l înlocui, ci sunt, în schimb, un efort rus concertat pentru ca regimul Assad să-și schimbe modu de funcționare. (Atlantic Council)

Un incendiu într-un spital care tratează victimele coronavirusului a revendicat viața a cinci pacienți și a forțat marți evacuarea a 150 de persoane în orașul rusesc Sankt Petersburg, testând în continuare răspunsul guvernului rus la pandemia Covid-19 pe fondul unei crize în creștere care a ajuns în cercul interior al Kremlinului. Vestea sumbră de la Sankt Petersburg a fost umbrită rapid de dezvăluirea conform căreia Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a fost diagnosticat cu coronavirus, fiind internat la spital. (CNN)

Comisia Europeană apreciază că statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să-şi redeschidă frontierele dintre ele pentru sezonul turistic dacă ţin sub control cazurile de COVID-19 şi dacă sistemele lor de sănătate sunt pregătite în această privinţă, potrivit proiectului unui document ce va fi prezentat miercuri de executivul comunitar. ”Gestionate corect, în siguranţă şi într-o manieră coordonată, lunile care vin le-ar putea oferi europenilor şansa de a avea oarecare odihnă binemeritată, relaxare şi aer proaspăt”, indică documentul citat. (Agerpres)

Germania trebuie să-şi ajute partenerii din Uniunea Europeană să-şi relanseze economiile după criza coronavirusului, a estimat marţi Angela Merkel, în cursul unei reuniuni a parlamentarilor din formaţiunea sa politică, potrivit mai multor participanţi. Este esenţial pentru Germania, în calitate de naţiune exportatoare, ca şi celelalte state membre ale UE să fie şi ele bine, a subliniat cancelarul, evocând planul de relansare european, a cărui amploare şi finanţare rămân deschise, potrivit ei. (Agerpres)

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a fost invitat marţi de preşedintele Parlamentului European pentru o dezbatere cu privire la starea de urgenţă instaurată în ţara sa în contextul pandemiei de COVID-19 şi al repercusiunilor acesteia asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Consiliul şi Comisia Europeană urmează să prezinte joi o declaraţie asupra acestei probleme care va duce la o dezbatere în cursul unei sesiuni plenare a Parlamentului European, a indicat preşedintele adunării, italianul David Sassoli, într-o scrisoare adresată lui Orban. (Agerpres)

Misiunea permanentă a Ucrainei la ONU a anunțat o încălcare a acordurilor de la Minsk de către formațiunile armate ilegale ale Rusiei din Donbas și a solicitat încetarea focului. ”15 încălcări ale încetării focului în Donbas doar pe 10 mai, ceea ce a condus la rănirea a 4 soldați ucraineni. Au fost utilizate arme interzise în baza Acordurilor de la Minsk”, se arată în comunicat. Misiunea Ucrainei a cerut Federației Ruse să adere la apelul secretarului general al ONU pentru încetarea focului și să-și reducă prezența armată în estul Ucrainei. (Ukrinform)

Facebook a declarat că a eliminat 2,5 milioane de postări începând cu 1 martie, oferind măști, produse igienizante, șervețele de curățare și kituri de testare Covid-19, în încercarea de a împiedica utilizatorii să deprecieze prețurile sau să vândă produse contrafăcute și periculoase. Pentru a face acest lucru, compania de socializare s-a bazat pe aceeași tehnologie de recunoaștere a imaginii pe care o folosește pentru a elimina vânzările de arme și droguri. Facebook a fost nevoit să-și antreneze rapid inteligența artificială pentru a gestiona o creștere a conținutului de coronavirus care încalcă politicile companiei, inclusiv sute de mii de postări eliminate pentru afișarea informațiilor care ar putea duce la vătămări fizice, cum ar fi încurajarea utilizatorilor să bea înălbitor ca leac la coronavirus. (Bloomberg)

Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al UE, a promis că UE nu se va mai înclina niciodată la cenzura chineză. Serviciul european de acțiune externă, brațul diplomatic al UE, a recunoscut săptămâna trecută că o scrisoare a ambasadorului UE la Beijing și a ambasadorilor în China din cele 27 de țări membre ale UE a fost publicată de China Daily, publicație a Partidului Comunist, numai după ce „o parte dintr-o propoziție legată de originile și răspândirea coronavirusului a fost eliminată”. Borrell, vorbind marți la o conferință de presă online, după o reuniune virtuală a miniștrilor apărării din UE, a repetat că decizia de a continua publicarea a fost luată de delegația UE la Beijing, fără consultări cu sediul de la Bruxelles, dar a promis că UE nu va mai accepta cenzura chineză. (Politico)

Sursă foto: Hearsay Systems

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și