Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Șah mat – Germania suspendă aprobarea Nord Stream 2

Șah mat. Autoritatea de reglementare Bundesnetzagentur din Germania refuză să ofere certificarea pentru conducta Nord Stream 2, până nu demonstrează ca are o filială independentă de Gazprom, cu sediul în Germania. Ce urmează să facă Gazprom? Să continue șantajul, cel puțin pe termen scurt!

Prețurile en-gros ale gazelor din Regatul Unit și UE au crescut cu aproximativ 17% după ce autoritatea de reglementare a energiei din Germania, Bundesnetzagentur,  a suspendat aprobarea controversatei conducte de gaz Nord Stream 2.

Bundesnetzagentur a declarat că poate certifica un operator doar dacă acesta are o formă legală, precum o sucursală, în Germania. Astfel, autoritatea de reglementare poate verifica dacă compania care operează conducta respectă legislația germană, înainte de a certifica proiectul de 10 miliarde de euro.

În timp de scepticismul asupra conductei Nord Stream 2 rămâne în floare, criticii se tem că această conductă va crește dependența energetică a Europei de Rusia.

Conducta a fost terminată în septembrie, dar a fost afectată considerabil de întârzieri. Aceasta va circula sub Marea Baltică și va dubla exporturile de gaze dinspre Moscova spre Germania, ocolind Ucraina care se bazează pe conductele existente ca sursă de venituri și care va fi puternic afectată de pierderea taxelor de tranzit.
Întrebările rămân, cât ne va crește Nord Stream 2 dependența energetică de Rusia și care este planul Germaniei prin suspendare aprobării acesteia?

Ce este Nord Stream 2? – Scurtă recapitulare

Nord Stream 2 este o conductă de 1.230 de kilometri  care va dubla capacitatea rutei submarine existente de la zăcămintele de gaze rusești către Europa – originalul Nord Stream – care a fost deschis în 2011.La fel ca în restul Europei, 35-40% din gazul pe care îl folosește Germania provine Rusia, Germania fiind și unul dintre principalii beneficiari ai acestui proiect.Satisfacerea nesațului Europei de energie a fost întotdeauna o dificultate.

Compromisul SUA a fost decisiv, odată cu acceptul lui Joe Biden cu privire la funcționarea Nord Stream 2. Să ne amintim că multinaționala care dirijează Nord Stream 2 în realitate este Gazprom, companie de stat direct subordonată intereselor politice dictate de Moscova.

De ce a suspendat Germania aprobarea pe ultima sută de metri?

Reglementatorul energiei din Germania, Bundesnetzagentur a suspendat ieri procedura de certificare a Nord Stream 2 AG ca operator de transport independent.

În urma unei examinări amănunțite a documentației, autoritatea a decis că pot certifica operatorul (companie) conductei Nord Stream 2 numai dacă acesta ar fi organizat într-o formă juridică care să respecte legislația germană și europeană. Nord Stream 2 AG, cu sediul în Zug (Elveția), a decis să nu-și transforme forma juridică existentă, ci să înființeze o filială conformă cu legislația germană, exclusiv pentru a guverna partea germană a conductei. Această filială urmează să devină proprietarul și operatorul părții germane a conductei.

Procedura de certificare va rămâne suspendată până când principalele active și resursele umane vor fi transferate filialei, iar Bundesnetzagentur va putea verifica dacă documentația nouă,  în calitate de nou solicitant, este completă.

Decizia reglementatorului german trebuie înțeleasă și cu substratul geopolitc pe care îl are. Germania nu va aproba operarea Nord Stream 2 până nu dovedește independența de Gazprom și nu respectă legile europene. Va face Gazprom acest compromis care contravine motivului principal pentru care a construit conducta?

Rămâne de văzut, dar UE având interesul cetățenilor în minte ar trebui să reziste încercărilor rusești de a folosi gazul drept o armă politică.

constructie gazoduct

Sursă foto: Financial Times

 

Pe scurt și la obiect, ne explică Otilia Nuțu, specialist în domeniul energiei la Expert Forum în interviul acordat RFI, “Toată povestea este o încercare de a vedea cât de mult poți forța Uniunea Europeană să-și încalce propriile reguli. Alminteri, nu are o justificare economică.”

Adevărul incontestabil este că varianta furnizării de gaze prin Ucraina era o alternativă mult mai flexibilă pentru Europa, cu o diversificare a cantității și conducte mai numeroase. Pe de altă parte, Nord Stream 2 este o rută mult mai riscantă, principalul câștigător fiind Rusia.

Tranzitul prin Ucraina oferă acesteia o garanție de securitate, mai exact garanția că nu-și sacrifică legăturile economice cu UE pentru a desfășura orice fel de atac față de Ucraina, atâta timp cât furnizează gaz pe teritoriul acesteia. UE în ultimele luni, am putut simți în propriile buzunare că este supusă unui șantaj continuu de către Gazprom la nivel de creșteri ale prețurilor, justificate excesiv pe baza crizei globale de energie.

Rezultatul acestora ar trebui să fie o poziție fermă din partea Uniunii Europene. Aproximativ 25% venituri Gazprom vin din UE, iar mobilizarea statelor membre în a contracara aceste mișcări de intimidare va fi eficientă, cât timp își aliniază răspunsul și acțiunile.

Desigur, Gazprom mizează pe presiunea internă pe care populația o pune pe guvernanți, mai ales în timp de iarnă, când ne cresc prețurile la gaze. Un atac deloc nou, dar la fel de eficient de fiecare dată.

Impactul asupra cetățenilor UE

Dacă Nord Stream 2 primește aprobarea de reglementare și devine operațional în ianuarie 2022, Bloomberg estimează că stocarea Europei la sfârșitul lunii martie va fi de 17,2 miliarde de metri cubi sau la  26% din capacitate. Dacă conducta este amânată după iarnă, stocurile vor fi pline cu doar 21%, la 13,7 miliarde de metri cubi.

Șansele ca Nord Stream 2 să nu primească aprobarea pe criterii de independență față de Gazprom depind de procesul de certificare. PGNiG , compania de petrol și gaze din Polonia, care a participat la procesul de reglementare al Nord Stream 2, a declarat că o filială germană a Nord Stream 2, încă nu va îndeplini criteriile legale pentru certificare.

statistica pret gaz

Sursă foto: Bloomberg

 

Ce putem spune că siguranță este că Rusia a conectat certificarea Nord Stream 2 cu prețul gazului pentru UE, șantaj căruia Germania și UE i-a spus în mod public stop. Următoarea mișcare o așteptăm, alături de noile prețuri, cu siguranță crescute.

Vă invităm să citiți și analizele Superputerile Rusiei în 2021 – Arctica Roșie & NordStream 2 și Romgaz Preia Exxon În Proiectul Neptun Deep.

 

Sursă foto: Euronews

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și